Lekka sałatka z miętą
Ta lekka sałatka z miętą zachwyci Was aromatem i smakiem. Nie oszczędzajcie sobie mięty i soku z cytryny – to one podkręcają smak. Jedzcie tą sałatkę samodzielnie lub jako dodatek do innych potraw.
Spis treści
Lekka sałatka z miętą – składniki
- około 250 g ciecierzycy (waga przed ugotowaniem)
- 2 średniej wielkości pomidory lub ok 10 pomidorków koktajlowych
- 1 papryka – ja użyłam żółtej. Czerwona też będzie pasowała. Zielona według mnie jest zbyt gorzka
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżki oleju lnianego
- świeżo mielony czarny pieprz – ilość według uznania
- pęczek natki pietruszki
- garść świeżych liści mięty – oberwałam około 6-7 gałązek. Mięta oprócz zapachu pomaga w trawieniu – m.in. takiej ilości ciecierzycy
.
Lekka sałatka z miętą – przygotowanie
- Użyjcie ciecierzycy ze słoika lub ugotujcie ją samodzielnie. W tym drugim przypadku namoczcie ciecierzycę na noc a rano ją ugotujcie
- Pomidory sparzcie i obierzcie a następnie pokrójcie w kosteczkę. Jeżeli używacie pomidorków koktajlowych to pokrójcie je w ćwiartki
- Paprykę pokrójcie w małe kostki
- Liście mięty oraz natkę pietruszki dokładnie umyjcie oraz drobno posiekajcie
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie
Ta sałatka doskonale smakuje wyjadana samodzielnie z miseczki. Jadłam ją również jako 'farsz’ do burrito (tu znajdziecie więcej przepisów na warzywne burritos). Nadmiar sałatki przechowujcie w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tak wytrzyma nawet 2-3 dni – o ile nie zjecie jej wcześniej.
Inne przepisy na sałatki znajdziecie pod tym linkiem.
Ciecierzyca jest stałym bywalcem w mojej kuchni – mielona w postaci hummusu lub w całości dorzucana do różnych potrwa. Różne dania z ciecierzycą możecie znaleźć tutaj.
Dajcie znać na FB, czy majcie już swoich ulubieńców.