Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wegańskie placki z kimchi

Te wegańskie placki z kimchi „chodziły” za mną już od jakiegoś czasu. Są proste w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne. No i nadają się na każdy posiłek w ciągu dnia. Smażone na mące orkiszowej wychodzą chrupkie na zewnątrz i soczyste w środku.

Polecam smażyć te placki na patelni z nieprzywierającą powłoką. Na taką nie będziecie musieli lać więcej oleju niż ilość podana w przepisie.

A skąd wziąć kimchi? Koreańska kiszona kapusta staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Bez problemu kupicie ją w Internecie a może nawet traficie na nią w markecie.

.

Wegańskie placki z kimchi – składniki na 8 sztuk

Składniki na placki

  • 150 g mąki orkiszowej – zamiennie możecie użyć pszennej razowej
  • 130 ml niesłodzonego mleka roślinnego – sprawdzi się sojowe, owsiane, ryżowe
  • 100 g kimchi – kiszonej pekińskiej kapusty po koreańsku – z czosnkiem, ostrą papryką, marchewką
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe dymki ze szczypiorkiem
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego – do posmarowania patelni

Składniki na sos

Wymieszajcie wszystkie w miseczce.

  • 4 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

.

Wegańskie placki z kimchi – przygotowanie

  1. W misce wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie wlejcie do nich mleko roślinne i dokładnie wszystko wymieszajcie. Powstanie gęste ciasto ale na tym etapie to jest OK
  2. Szalotkę i szczypiorek poszatkujcie w drobne kawałki i wmieszajcie je w ciasto
  3. To samo zróbcie z kimchi. Bardzo drobno poszatkujcie kapustę z innymi warzywami, z którymi była kiszona. Nie odlewajcie wody, którą puściła kapusta podczas szatkowania – przyda się do „nawodnienia” ciasta. Dodajcie kapustę do ciasta, wlejcie olej sezamowy i łyżeczkę sosu sojowego.
  4. Dokładnie wszystko wymieszajcie i odstawcie ciasto na około 10 minut
  5. Patelnię posmarujcie olejem rzepakowym i podgrzejcie na średniej temperaturze (u mnie była to 5 w skali od 0 do 9)
  6. Porcje ciasta nakładajcie na patelnię łyżką formując placuszki
  7. Smażcie je po około 2-3 minuty na każdej ze stron uważając aby za szybko się nie smażyły – będą wtedy chrupkie na zewnątrz ale surowe w środku

Usmażone placuszki maczajcie w przygotowanym sosie.

Smacznego i na zdrowie.

wegańskie placki z kimchi

Inne przepisy na śniadanie znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB jakie dania najczęściej goszczą na Waszych śniadaniowych stołach.

.