Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zielony koktajl witaminowy – 3 przepisy

Dzisiaj mam dla Was aż trzy propozycje na zielony koktajl witaminowy. Uwaga – to będą wielkie porcje. Przygotujcie sobie dużą szklankę albo tak jak ja – litrowy słoik. Do dzieła Kochani. Zapewnijcie sobie z rana porządną dawkę witamin i cennych składników spożywczych.

Kilka słów o składnikach

Zobaczcie z jakich powodów warto miksować w zielonych koktajlach różne owoce i dodatki.

Makroskładniki w koktajlach:

Aby zapewnić sobie posiłek, który zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze dodajcie do zielonego koktajlu składniki zawierające:

  • białka – masło orzechowe z fistaszków, białko konopne, płatki owsiane, chlorella. Tak na serio to białka nie zawierają jedynie czysty cukier, tłuszcz i alkohol
  • tłuszcze – ich głównym źródłem w dzisiejszych koktajlach są masło orzechowe, tahina, siemię lniane, chia
  • węglowodany – znajdziecie je w owocach świeżych oraz suszonych, płatkach owsianych a w mniejszych ilościach w pozostałych składnikach

.

Witaminy, minerały oraz inne składniki

Cytrusy (pomarańcze, cytryny) – wbrew powszechnej opinii cytrusy nie są największym źródłem witaminy C. Więcej tej witaminy zawiera świeża papryka, kwiaty dzikiej róży, aronia, czarna porzeczka. Cytrusy zawierają inne cenne składniki – wapń, potas, witaminy z grupy B, witaminę PP, likopen (grejpfrut), luteinę (pomarańcze) oraz błonnik . Więcej o cytrusach przeczytacie tutaj.

Jabłka – są źródłem cennego dla naszych jelit błonnika oraz witaminy C. Dla tej ostatniej warto jadać jabłka ze skórką. Do koktajli dodajcie jabłka pozbawione gniazda nasiennego ale nie obrane

Banany – to źródło witamin: A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Banany są również dobrym źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz wapnia

Natka pietruszki – warto ją jadać dla żelaza, beta-karotenu (prowitaminy A), kwasu foliowego oraz witaminy C

Siemię lniane – to dobre źródło kwasów omega 3 oraz błonnika. Więcej o nim przeczytacie tutaj

Nasiona chia – są bogate w kwasy omega 3, wapń, żelazo, wapń, magnez i błonnik

Płatki owsiane – są źródłem witaminy z grupy B, a także selenu, magnezu i błonnika,

Masło orzechowe z orzeszków ziemnych – orzeszki ziemne zaliczane są to strączków. Oprócz wspomnianych w poprzednim rozdziale białka i tłuszczów orzeszki ziemne są dobrym źródłem witaminy B (niacyny), potasu, rutyny, błonnika

Tahina – to pasta z nasion sezamu. A ten zawiera m.in. wapń, potas, fosfor

Chlorella – bogata jest w kwas foliowy, wapń, fosfor, magnez oraz kwasy omega-3.  Tu poczytacie więcej o niej oraz innych zielonych proszkach, które warto dodawać do koktajli

Białko konopne – to źródło magnezu, fosforu, cynku, żelaza oraz kwasów Omega 3

Daktyle – zawierają wapń, magnez, potas, kwas foliowy, witaminy z grupy B.

Gładką konsystencję uzyskacie dzięki blenderowi kielichowemu z mocnym silnikiem.

.

.1. Zielony koktajl witaminowy z pietruszką

  • owoce – po jednej sztuce
    • pomarańcza
    • banan
  • sok wyciśnięty z całej cytryny
  • 4 łyżki płatów owsianych – polecam używać płatków górskich. Zwykłe należy gotować a błyskawiczne tworzą żel
  • 1 łyżka siemienia lnianego – całych nasion
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego – dowolny rodzaj. Ja użyłam masła z orzeszków ziemnych
  • cały pęczek natki pietruszki
  • około 500 ml zimnej wody

Wszystkie składniki zmiksujcie w blenderze kielichowym.

.

Zielony koktajl witaminowy

.

.2. Zielony koktajl witaminowy z białkiem konopnym

  • jabłko
  • duża pomarańcza
  • sok z jednej cytryny
  • 4 łyżki płatków owsianych – górskich
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahina
  • około 500 ml zimnej wody
  • po jednej łyżeczce proszku z białka konopnego

Wszystkie składniki zmiksujcie w blenderze kielichowym.

.

Zielony koktajl witaminowy

.

.3. Zielony koktajl z chlorellą

Składniki:

  • 2 małe jabłka
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
  • 1 płaska łyżka nasion chia
  • płaska łyżka masła orzechowego
  • płatki owsiane – 4 łyżki płatków górskich
  • około 500 ml zimnej wody
  • 1 płaska łyżka chlorelli
  • 2 suszone daktyle

Tak jak w przypadku poprzednich koktajli – wszystkie składniki zmiksujcie w blenderze kielichowym.

Zielony koktajl witaminowy chlorella

.

Inne przepisy na zielone koktajle oraz smoothies znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB, które składniki najczęściej miksujcie.

.