Zielony koktajl witaminowy – 3 przepisy
Dzisiaj mam dla Was aż trzy propozycje na zielony koktajl witaminowy. Uwaga – to będą wielkie porcje. Przygotujcie sobie dużą szklankę albo tak jak ja – litrowy słoik. Do dzieła Kochani. Zapewnijcie sobie z rana porządną dawkę witamin i cennych składników spożywczych.
Spis treści
Kilka słów o składnikach
Zobaczcie z jakich powodów warto miksować w zielonych koktajlach różne owoce i dodatki.
Makroskładniki w koktajlach:
Aby zapewnić sobie posiłek, który zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze dodajcie do zielonego koktajlu składniki zawierające:
- białka – masło orzechowe z fistaszków, białko konopne, płatki owsiane, chlorella. Tak na serio to białka nie zawierają jedynie czysty cukier, tłuszcz i alkohol
- tłuszcze – ich głównym źródłem w dzisiejszych koktajlach są masło orzechowe, tahina, siemię lniane, chia
- węglowodany – znajdziecie je w owocach świeżych oraz suszonych, płatkach owsianych a w mniejszych ilościach w pozostałych składnikach
.
Witaminy, minerały oraz inne składniki
Cytrusy (pomarańcze, cytryny) – wbrew powszechnej opinii cytrusy nie są największym źródłem witaminy C. Więcej tej witaminy zawiera świeża papryka, kwiaty dzikiej róży, aronia, czarna porzeczka. Cytrusy zawierają inne cenne składniki – wapń, potas, witaminy z grupy B, witaminę PP, likopen (grejpfrut), luteinę (pomarańcze) oraz błonnik . Więcej o cytrusach przeczytacie tutaj.
Jabłka – są źródłem cennego dla naszych jelit błonnika oraz witaminy C. Dla tej ostatniej warto jadać jabłka ze skórką. Do koktajli dodajcie jabłka pozbawione gniazda nasiennego ale nie obrane
Banany – to źródło witamin: A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Banany są również dobrym źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz wapnia
Natka pietruszki – warto ją jadać dla żelaza, beta-karotenu (prowitaminy A), kwasu foliowego oraz witaminy C
Siemię lniane – to dobre źródło kwasów omega 3 oraz błonnika. Więcej o nim przeczytacie tutaj
Nasiona chia – są bogate w kwasy omega 3, wapń, żelazo, wapń, magnez i błonnik
Płatki owsiane – są źródłem witaminy z grupy B, a także selenu, magnezu i błonnika,
Masło orzechowe z orzeszków ziemnych – orzeszki ziemne zaliczane są to strączków. Oprócz wspomnianych w poprzednim rozdziale białka i tłuszczów orzeszki ziemne są dobrym źródłem witaminy B (niacyny), potasu, rutyny, błonnika
Tahina – to pasta z nasion sezamu. A ten zawiera m.in. wapń, potas, fosfor
Chlorella – bogata jest w kwas foliowy, wapń, fosfor, magnez oraz kwasy omega-3. Tu poczytacie więcej o niej oraz innych zielonych proszkach, które warto dodawać do koktajli
Białko konopne – to źródło magnezu, fosforu, cynku, żelaza oraz kwasów Omega 3
Daktyle – zawierają wapń, magnez, potas, kwas foliowy, witaminy z grupy B.
Gładką konsystencję uzyskacie dzięki blenderowi kielichowemu z mocnym silnikiem.
.
.1. Zielony koktajl witaminowy z pietruszką
- owoce – po jednej sztuce
- pomarańcza
- banan
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- 4 łyżki płatów owsianych – polecam używać płatków górskich. Zwykłe należy gotować a błyskawiczne tworzą żel
- 1 łyżka siemienia lnianego – całych nasion
- 1 płaska łyżka masła orzechowego – dowolny rodzaj. Ja użyłam masła z orzeszków ziemnych
- cały pęczek natki pietruszki
- około 500 ml zimnej wody
Wszystkie składniki zmiksujcie w blenderze kielichowym.
.
.
.2. Zielony koktajl witaminowy z białkiem konopnym
- jabłko
- duża pomarańcza
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki płatków owsianych – górskich
- 1 łyżka pasty sezamowej tahina
- około 500 ml zimnej wody
- po jednej łyżeczce proszku z białka konopnego
Wszystkie składniki zmiksujcie w blenderze kielichowym.
.
.
.3. Zielony koktajl z chlorellą
Składniki:
- 2 małe jabłka
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- 1 płaska łyżka nasion chia
- płaska łyżka masła orzechowego
- płatki owsiane – 4 łyżki płatków górskich
- około 500 ml zimnej wody
- 1 płaska łyżka chlorelli
- 2 suszone daktyle
Tak jak w przypadku poprzednich koktajli – wszystkie składniki zmiksujcie w blenderze kielichowym.
.
Inne przepisy na zielone koktajle oraz smoothies znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB, które składniki najczęściej miksujcie.
.