Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pikantny pieczony kalafior

Pikantny pieczony kalafior chodził za mną całe lato. Czekałam na chłodniejsze dni bo stanie w upały przy piekarniku to nie dla mnie opcja. W końcu nastał ten dzień i kalafior w marynacie trafił do piekarnika. Zobaczcie co z niego wyszło.

Pikantny pieczony kalafior – składniki na 2 porcje

  • 1 kalafior – średni lub mały
  • 200 g ryżu – waga dla suchego produktu
  • szczypiorek

Składniki na marynatę

  • 2 czubate łyżki mąki ryżowej
  • jedna czubata łyżka wędzonej papryki – ja użyłam pikantnej
  • 1 czubata łyżeczka czosnku w proszku – zamiennie możecie dać 1 duży ząbek przeciśnięty przez praskę do czosnku
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • woda – ilość potrzebna do utworzenia z wyżej wymienionych składników lekko lejącej się marynaty
  • olej lniany – opcjonalnie, do polania kalafiora już po upieczeniu

.

Pikantny pieczony kalafior – przygotowanie

  1. Ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu – tylko błagam, nie kupujcie ryżu w plastikowych woreczkach. Gotowanie bez woreczków nie jest aż takie trudne. De facto zajmuje tak samo mało czasu i tak samo nie wymaga stania przy garnku. Jak nie wierzycie to czas przekonać się czy tu prawda. Tu znajdziecie podpowiedź jak gotować ryż bez woreczków i tym samym bez BPA.
  2. Kalafiora pokrójcie na małe kawałki, dokładnie opłuczcie i osuszcie
  3. W jednej misce wymieszajcie mąkę z przyprawami a w drugiej sos sojowy z olejem rzepakowym i wodą (około 50 ml)
  4. Wlejcie wodę z sosem do suchych składników i dokładnie wszystko wymieszajcie. Jeżeli konsystencja będzie bardziej przypominała pastę niż marynatę to dolejcie więcej wody
  5. Nastawcie piekarnik na 220 stopni C. Bez termoobiegu. Pieczenie góra/dół
  6. Obtoczcie kawałki kalafiora w marynacie i przełóżcie je do naczynia do pieczenia lub na blachę

Czas pieczenia to 30-35 min – w zależności od wielkości kawałków kalafiora

Temperatura 220 stopni C

Teraz wystarczy już tylko przełożyć ryż i pieczonego kalafiora do miseczek, skropić wszystko olejem lnianym i posypać szczypiorkiem

.

pieczony kalafior

.

Dajcie znaka na FB jak Wam ten przepis wychodzi. Ja osobiście wolę chrupiącego kalafiora dlatego nie trzymam go w piekarniku dłużej niż 30 minut.

.