Pikantny pieczony kalafior
Pikantny pieczony kalafior chodził za mną całe lato. Czekałam na chłodniejsze dni bo stanie w upały przy piekarniku to nie dla mnie opcja. W końcu nastał ten dzień i kalafior w marynacie trafił do piekarnika. Zobaczcie co z niego wyszło.
Spis treści
Pikantny pieczony kalafior – składniki na 2 porcje
- 1 kalafior – średni lub mały
- 200 g ryżu – waga dla suchego produktu
- szczypiorek
Składniki na marynatę
- 2 czubate łyżki mąki ryżowej
- jedna czubata łyżka wędzonej papryki – ja użyłam pikantnej
- 1 czubata łyżeczka czosnku w proszku – zamiennie możecie dać 1 duży ząbek przeciśnięty przez praskę do czosnku
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- woda – ilość potrzebna do utworzenia z wyżej wymienionych składników lekko lejącej się marynaty
- olej lniany – opcjonalnie, do polania kalafiora już po upieczeniu
.
Pikantny pieczony kalafior – przygotowanie
- Ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu – tylko błagam, nie kupujcie ryżu w plastikowych woreczkach. Gotowanie bez woreczków nie jest aż takie trudne. De facto zajmuje tak samo mało czasu i tak samo nie wymaga stania przy garnku. Jak nie wierzycie to czas przekonać się czy tu prawda. Tu znajdziecie podpowiedź jak gotować ryż bez woreczków i tym samym bez BPA.
- Kalafiora pokrójcie na małe kawałki, dokładnie opłuczcie i osuszcie
- W jednej misce wymieszajcie mąkę z przyprawami a w drugiej sos sojowy z olejem rzepakowym i wodą (około 50 ml)
- Wlejcie wodę z sosem do suchych składników i dokładnie wszystko wymieszajcie. Jeżeli konsystencja będzie bardziej przypominała pastę niż marynatę to dolejcie więcej wody
- Nastawcie piekarnik na 220 stopni C. Bez termoobiegu. Pieczenie góra/dół
- Obtoczcie kawałki kalafiora w marynacie i przełóżcie je do naczynia do pieczenia lub na blachę
Czas pieczenia to 30-35 min – w zależności od wielkości kawałków kalafiora
Temperatura 220 stopni C
Teraz wystarczy już tylko przełożyć ryż i pieczonego kalafiora do miseczek, skropić wszystko olejem lnianym i posypać szczypiorkiem
.
.
Dajcie znaka na FB jak Wam ten przepis wychodzi. Ja osobiście wolę chrupiącego kalafiora dlatego nie trzymam go w piekarniku dłużej niż 30 minut.
.