Pieczony kalafior z sosem sezamowym
Roślinna kuchnia nieustannie mnie zaskakuje. To, jak z prostych składników można wyczarować absolutnie fantastyczne danie. Taki dla przykładu pieczony kalafior, po 20 minutach w piekarniku a następnie polany sezamowym sosem, będzie doskonały na kolację albo lekki lunch.
Spis treści
Pieczony kalafior – składniki na 2 porcje
- 1/2 kalafiora – mrożony się do tego przepisu nie nadaje
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
Przyprawy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki – ja używam ostrej
- jedna łyżeczka kurkumy
- świeżo mielony czarny pieprz
Składniki na sos
- 2 łyżki pasty tahini – masła sezamowego
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- odrobina wody – dla łatwiejszego połączenia składników
Dodatki
- świeża natka pietruszki – do posypania już na talerzach
- nasiona sezamu – koniecznie uprażone. Polecam uprażyć je na suchej patelni. Jeżeli wyjdzie Wam za dużo to swobodnie możecie nadmiar przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku. Prażony sezam będziecie mili zawsze pod ręką.
.
Pieczony kalafior – przygotowanie
- Rozgrzejcie piekarnik do 210°C
- Kalafiora umyjcie i pokrójcie w plastry o grubości półtora centymetra
- Następnie przesmarujcie go olejem rzepakowym. Ja do tego celu użyłam płaskiego talerza, na który wlałam olej i moczyłam w nim kalafiora z każdej strony
- Plastry połóżcie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem
- Następnie posypcie kalafiora przyprawami wedle uznania – ja połowę porcji posypałam ostrą wędzoną papryką a drugą połówkę kurkumą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem
Czas pieczenia kalafiora to 20 minut w 210°C
.
.
W czasie pieczenia możecie przygotować sos
W misce wymieszajcie dokładnie ze sobą pastę tahina, sok z cytryny, olej sezamowy i wodę. Powinien z tego wyjść niezbyt gęsty sos – bez grudek.
Pieczony kalafior powinien przyrumienić się a miejscami lekko przypalić. Taki jest najlepszy.
Podawajcie go niezwłocznie po wyjęciu go z piekarnik, na ciepło jest najlepszy. Jeszcze zwarty i lekko chrupiący a jednak z łatwością poddaje się ugryzieniom i rozpływa w ustach. Jego przypieczony spód w połączeniu ze słonym sezamowym sosem tworzy połączenie idealne.
Nie zapomnijcie posypać go pietruszką i prażonymi nasionami sezamu.
Kalafiora możecie podawać z pieczywem, gotowanym ryżem albo zjeść samego
Tylko w ostatniej wersji pewnie trudno Wam się będzie najeść jedynie ćwiartką główki. W takiej sytuacji polecam upiec od razu całego kalafiora i zrobić podwójną porcję sosu.
.
Inne przepisy na fit kolacje i obiady znajdziecie w tej zakładce.
.