Warzywa z ryżem i przyprawą garam masala
Warzywa z ryżem doprawione aromatyczną mieszanką przypraw garam masala to moja propozycja na chłodne dni i wieczory. Potraktujcie ją jako inspirację do tworzenia warzywnych dań.
Spis treści
Warzywa z ryżem – składniki na 4 porcje
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża lub 2 małe marchewki
- 1/4 główki brokuła
- 4-5 dużych pomidorów lub 10-12 pomidorków cherry lub 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 czubata łyżka przyprawy garam masala
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 200 g brązowego ryżu
.
Warzywa z ryżem – przygotowanie
Przygotowania rozpocznijcie od ugotowania ryżu. To zajmie Wam około 30 minut – niestety brązowy ryż gotuje się dłużej od białego. A wszystko przez łupinkę, której go nie pozbawiono. Warto jednak poświęcić na jego gotowanie więcej czasu – ma bowiem w sobie cenny błonnika i minerały. Tu znajdziecie podpowiedź jak gotować ryż bez woreczków.
A teraz przejdźmy już do przygotowania warzyw
To na szczęście zajmie tylko kilka minut
- Marchewkę pokrójcie w zapałki
- Czosnek i cebulę w kostkę – ale nie mieszajcie ich
- A brokuły w plastry – tak też można
- Jeżeli używacie świeżych pomidorów to koktajlowe wystarczy przekroić na pół. Większe pomidory pokrójcie w ćwiartki albo na mniejsze kawałki
Samo smażenie nie zajmie Wam już dużo czasu
- Na wysokiej temperaturze rozgrzejcie na patelni olej i wrzućcie na niego cebulę
- Jak tylko zacznie skwierczeć dodajcie do niej przyprawę garam masala i czosnek
- Nie zwlekając przełóżcie na patelnię pokrojoną w zapałki marchewkę i przykryjcie patelnię pokrywką – w ten sposób marchewka szybciej zmięknie
- Ale ponieważ nie zależy nam tutaj na miękkich warzywach to po około 1 minucie dorzućcie do marchewki brokuły i wlejcie do nich wodę
- A po kolejnych 2 minutach dodajcie pomidory i przemieszajcie wszystko tak aby równomiernie rozprowadzić przyprawy
- Pozwólcie warzywom dusić się tak przez kolejne 3-4 minuty – niech pomidory puszczą sok. Cały czas trzymajcie je pod przykrywkę.
Niech Was nie zdziwi to, że brokuły będą jeszcze twarde – takie mają być. Chrupiące i zielone.
Przed podaniem wymieszajcie warzywa z ryżem – tak smakują najlepiej.
.
.
Inne pomysły na obiad lub kolację znajdziecie pod tym linkiem.
.
.
.