Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

PORADNIK| Zielone miski – sposób na zdrowe śniadanie

Zielone miski (smoothie bowls) pojawiają się na moim blogu już od kilku miesięcy. W tygodniu, przed pracą, jadam je zamiennie z zielonymi koktajlami lub owsiankami – bo są proste i szybkie w przygotowaniu. Jednocześnie dostarczają mi energię oraz sporo cennych składników odżywczych, których tak bardzo potrzebuję z rana. W tym poradniku znajdziecie podstawowe informację na temat miksowania i podawania zielonych misek.

Jak te lata lecą

O zielonych koktajlach piszę Wam na blogu już od 2 lat a zdjęcia owocowych i warzywnych koktajli wrzucam na Instagram od ponad 4. Wow – jak ten czas leci i aż dziwne, że jeszcze mi się nie znudziło to całe miksowanie (haha). Może dlatego, że to wciąż jest dla mnie najszybszy sposób na pożywne i zdrowe śniadanie w tygodniu, kiedy każda minuta przed wyjściem do pracy ma znaczenie.

Od pewnego czasu jestem absolutnie zafascynowana koktajlami podawanymi w miskach. Różni je od wersji lanej do szklanki czy słoika konsystencja (są bardziej gęste) co daje możliwość dorzucenia do miski całych orzechów i owoców.  Po ostatnich kilku latach picia śniadań zatęskniłam za chrupanie i gryzieniem. A w zielonych miskach (smoothie bowls) mam zmiksowane zielone liście (trudno zjeść taką ilość zielska w innym daniu) i całe orzechy lub nasiona – właśnie do chrupania. Co daje połączenie idealne.

.

Zielone miski – podstawy

Wiem, że często zaglądacie do koktajlowego przewodnika o tym co z czym miksować i jakich dodatków w koktajlach używać. Jest on szczególnie pomocny dla początkujących i jeszcze nieco zagubionych w całym tym roślinnym miksowaniu.

Przewodnik ten sprawdza się również przy miksowaniu smoothie bowls tylko do misek trafia mniej płynów (wody, mleka roślinnego czy soku) tak aby utrzymać bardziej gęstą konsystencję. Dodatki do koktajli, wymienione w przewodniku, możecie dorzucić do miski na samym końcu. Ot cała tajemnica przygotowywania misek (haha).

Wyjątkiem będzie ziemię lniane w ziarenkach, które lepiej dorzucić do miksowanej bazy, ponieważ całe nasionka nie są trawione przez nasz układ trawienny więc nie dobierzecie się do ich cennego wnętrza. Nasionka siemienia przed zjedzeniem lepiej jest zmiksować. Tylko proszę, niech Was nie odstraszy od siemienia lnianego krążący mit, jakoby było ono trujące (bo zawiera cyjanowodór). Zastraszonych tym mitem odsyłam do tego artykułu -> link.

.

Zielone miski – mój sposób na bazę

W miksowaniu misek, czy zielonych koktajli, nie przywiązuję szczególnej uwagi do dokładnego odmierzania składników. Nie warzę ich ani nie odmierzam specjalnymi miarkami. Posługuję się łyżkami, szklankami i własną dłonią. Oto składniki, które mogą robić za bazę w koktajlowej misce.

Uwaga: podane proporcje dotyczą 1 porcji

  • 3-4 łyżki płatków zbożowych – do wyboru: owsianych, żytnich, jaglanych, orkiszowych
  • 1-2 garści zielonych liści – do wyboru: szpinaku, sałaty (jakiejkolwiek). Jeżeli chcecie miksować intensywne w smaku liście pietruszki, selera, rukoli czy np. rzodkiewki to polecam dodać ich mniej i wymieszać z sałatą lub szpinakiem
  • około 150 ml płynu (lub więcej – zależnie od tego jaką konsystencję chcecie otrzymać) – do wyboru: wody, mleka roślinnego, soku
  • 1 owoc – banan zagęści bazę, tak samo jak gruszka. Jabłko da więcej płynu więc dajcie go zamiast 150 ml to około 100 ml

Opcjonalne dodatki do bazy:

  • 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach – będzie źródłem kwasów tłuszczowych omega-3
  • szczypta przypraw (pieprzu, chilli, kurkumy) – doda bazie wyrazistości ale i podkręci Wasz metabolizm
  • pół łyżeczki kakao – będzie źródłem minerałów i kwasów tłuszczowych

.

Zielone miski – chrupiące dodatki

Pestki i orzechy będą w misce dodatkiem tłuszczowym, który pomoże w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych właśnie w tłuszczach (A, E, K). Dlatego nie zapominajcie o wrzuceniu do miski (do wyboru) kilku:

  • orzechów (np. włoskich, laskowych)
  • migdałów
  • łyżeczki sezamu
  • łyżeczki nasion chia
  • łyżeczki nasion maku (to świetne źródło wapnia)
  • łyżki pestek dyni lub słonecznika

Mniejsze owoce urozmaicą pulę witamin i antyoksydantów w Waszym śniadaniu:

  • maliny
  • porzeczki
  • borówki
  • truskawki
  • winogrona

.

Kilka przepisów na kolorowe miski znajdziecie pod tym tagiem.

Smacznego i zdrowego miksowania. A więcej śniadaniowych inspiracji znajdziecie na moim Instagramie i w IG Story.

.

zielone miski

.
.



1 Discussion on “PORADNIK| Zielone miski – sposób na zdrowe śniadanie”