Kolejny jednodniowy jadłospis | tym razem 4 posiłki
Oto mój kolejny jednodniowy jadłospis czyli opis (tym razem) czterech posiłków, które zjadłam w tym tygodniu, w ciągu roboczego dnia. Potraktujcie go proszę jako inspirację do tworzenia własnego, roślinego menu.
Spis treści
Kolejny jednodniowy jadłospis – słowem wstępu
Tym, którzy są tu pierwszy raz i nie widzieli wcześniejszych jadłospisów należy się kilka słów wyjaśnienia o tym co jadam i dlaczego nie przykładam większej uwagi do liczenia kalorii – o kaloriach pisałam tutaj.
Otóż
- od ponad 3 lat jestem wegetarianką,
- sporadycznie jadam owoce morza i ryby
- nabiału unikam od ponad 1,5 roku
- a jajka jem okazjonalnie
- przez większość dni w miesiącu żywię się wyłącznie roślinami
- jadam od 4 do nawet 6 posiłków dziennie – w mniej więcej równych odstępach. Ilość zależy od tego jak układa mi się dzień w pracy (spotkania itp) oraz od tego czy idę na zajęcia fitness czy nie. Po zajęciach zjadam przeważnie kanapki z masłem orzechowym i bananem
- raz lub 2x w tygodniu gotuję sobie więcej kaszy czy strączków, przechowuję je nawet do 4 dni w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach i mam w ten sposób składniki na obiad czy kolację – na wegańskie miski
- przeważnie raz w tygodniu zaopatruję się w całą lodówkę warzyw, w razie potrzeby dokupuję świeże zioła i liście (szpinak, jarmuż, rukolę itp)
I wychodzi mi to tylko na zdrowie, szczególnie w kontekście mojego Zespołu Jelita Drażliwego (i kolejny link).
Co więcej – na przygotowanie posiłków nie poświęcam dziennie więcej niż 1 godzinę – na wszystkie razem. Oto co jadłam pewnego dnia w tym tygodniu.
.
Kolejny jednodniowy jadłospis – opis posiłków
.1. ŚNIADANIE – ZIELONY KOKTAJL W MISCE
Baza – zmiksowane w blenderze kielichowym:
- 1 banan
- 4 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
- duża garść liści szpinaku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
Dodatki:
- garść migdałów
- 2 łyżki sezamu
- garść pestek dyni
Inne przepisy na smoothie bowls i zielone koktajle znajdziecie tutaj:
.
.
.2. II ŚNIADANIE – OWSIANKA
Rano, wychodząc do pracy, zalałam wodą wszystkie składniki. Po około 3,5 h drugie śniadanie miałam gotowe. Jeszcze tylko wkroiłam do niego gruszkę
- 3 łyżki płatków owsianych – górskich albo błyskawicznych bo tych nie trzeba gotować
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- woda do zalania powyższych
- mleko roślinne do smaku
- garść orzechów laskowych
- 1 łyżka maku
- gruszka
.
.3. OBIAD – SAŁATKA
Do komponowania różnorodnych, wegańskich misek przydaje się wcześniejsze ugotowanie kaszy czy ryżu oraz wybranych strączków. W ten sposób można codziennie raczyć się błyskawicznie przygotowanym, pysznym obiadem. Oczywiście przydaje się do tego również zapas różnych warzyw w lodówce (haha) – z ich ilością nie musicie się ograniczać komponując miski.
W tej misce wylądowały:
- 6 dużych łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
- 3 duże łyżki czerwonej soczewicy
- sporo rukoli
- brokułowe kiełki
- czerwone winogrona
- pomidorki koktajlowe
- 1/4 świeżej papryki
Za sos robiły:
- 1 łyżka oleju lnianego
- sok wyciśnięty z połówki cytryny (tej ze śniadania)
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
.
.
.4. KOLACJA – KANAPKI Z PASTĄ Z BIAŁEJ FASOLI
Pastę z fasoli zrobiłam w weekend ale jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 10 minut. No chyba, że chcecie moczyć fasolę w nocy i rano ją gotować. Ja użyłam fasoli ze słoika.
Oto przepis na pastę, w pojemniku w lodówce przetrwa spokojnie do 4-5 dni.
- 200 g białej fasolki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pasty tahina
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- szczypta chilli – opcjonalnie
- zimna woda – przydatna jest przy miksowaniu, jej ilość zależy od tego ja gęstą pastę chcecie uzyskać
Wszystkie składniki zmiksujcie blenderem ręcznym lub robotem kuchennym z ostrzem w kształcie litery S.
Kanapki podałam na chrupkim pieczywie z kiełkami i pomidorkami.
.
.
Smacznego i na zdrowie. I nie zapominajcie o piciu wody i innych płynów pomiędzy posiłkami.
.
.
Wspaniale wygląda ta sałatka obiadowa. Muszę spróbować!