Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Prosty przepis na wegański bulion plus podpowiedź do czego go wykorzystać

Bulion warto mieć w domu. Nie jakiś tam w kostce czy inny instant ale domowy, gotowany ze świeżych warzyw i z ulubionymi przyprawami. Taki na przykład wegański bulion przydaje się później do przygotowania zupy, risotto czy warzyw duszonych w garze. Oto mój prosty, domowy przepis na bulion.

Wegański bulion – tu podstawą smaku są grzyby i przyprawy

Dzięki grzybom bulion nabierze głębokiego smaku umami. Ja najczęściej używam azjatyckich grzybów. Shitake mają delikatnie orzechowy smak a mun po ugotowaniu są lekko twardawe ale jednocześnie żelowe w konsystencji. Lubię je pokroić w paski lub mniejsze kawałki i dorzucać np. do zupy misoshiru – tu znajdziecie do niej link.  Ale nasze polskie grzyby też będą doskonałym dodatkiem do wegańskiego bulionu.

UWAGA – podane składniki gotowałam w 4 litrach wody

Oto przyprawy

  • 1 laska cynamonu
  • 4-5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka suszonych liści lubczyku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • suszone grzyby – ja wrzuciłam kilka grzybów shitake i mun (zawsze mam je w kuchni)

Grzyby shitake mają delikatnie orzechowy smak a mun po ugotowaniu są lekko twardawe ale jednocześnie żelowe w konsystencji. Lubię je pokroić w paski lub mniejsze kawałki i dorzucać np. do zupy misoshiru – tu znajdziecie do niej link

Zapewne zauważyliście, że w wśród przypraw nie ma soli ani pieprzu. W swojej kuchni soli nie używam choć jadam ją często. Sól zjadam z pastą miso, tajską pastą curry, w ogórkach kiszonych i kiszonej kapuście, w tofu, makaronach, pieczywie. Sól jest prawie wszędzie.

Co do pieprzu lub chilli to wolę je dodać już do gotowej potrawy – dlatego w bulionie ich nie ma.

.

wegański bulion przyprawy

.

Wegański bulion – warzywa

Wystarczy je umyć, obrać i pokroić na kilka większych kawałków

  • 4 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 1 cebula – zamiennie można wrzucić 1 pora (część zieloną i białą)
  • 4-5 ząbków czosnku w łupinkach

.

wegański bulion warzywa

.

Wegański bulion – gotowany przez 1 godzinę

Tyle zwykle go gotuję, na niskiej temperaturze żeby sobie bulgotał ale nie wykipiał. I koniecznie pod przykrywką aby cenny płyn nie odparował za bardzo.

 

wegański bulion gotowanie 1

 

Po godzinie bulion ściemnieje i nabierze głębokiego smaku grzybów, słodkiej marchewki i cynamonu.

A to wielkie na wierzchu to ugotowany grzyb mun


wegański bulion gotowanie 2

.

Teraz można go przelać do słoików i trzymać w lodówce nawet do miesiąca. Choć u mnie nigdy aż tyle nie stoi – zużywam go dosyć szybko.

.

Wegański bulion – do czego/ z czym?

Na przykład do pożywnej zupy – takiej jak ta na zdjęciu. Są w niej:

  • kukurydziany makaron (bezglutenowy)
  • tofu
  • wakame
  • surowa brukselka
  • marchewka – z bulionu
  • grzyby shitake – z bulionu
  • surowa rzodkiewka
  • szczypiorek
  • szczypta chilli

wegański bulion zupa.

Albo do zupy ze:

  • świeżym szpinakiem
  • łyżeczką oleju sezamowego
  • łyżeczką sezamu

.

wegański bulion wersja 2

.

Albo do zupy misoshiru – link do przepisu znajdziecie na górze tego wpisu.

.

wegański bulion miso