Prosty przepis na wegański bulion plus podpowiedź do czego go wykorzystać
Bulion warto mieć w domu. Nie jakiś tam w kostce czy inny instant ale domowy, gotowany ze świeżych warzyw i z ulubionymi przyprawami. Taki na przykład wegański bulion przydaje się później do przygotowania zupy, risotto czy warzyw duszonych w garze. Oto mój prosty, domowy przepis na bulion.
Spis treści
Wegański bulion – tu podstawą smaku są grzyby i przyprawy
Dzięki grzybom bulion nabierze głębokiego smaku umami. Ja najczęściej używam azjatyckich grzybów. Shitake mają delikatnie orzechowy smak a mun po ugotowaniu są lekko twardawe ale jednocześnie żelowe w konsystencji. Lubię je pokroić w paski lub mniejsze kawałki i dorzucać np. do zupy misoshiru – tu znajdziecie do niej link. Ale nasze polskie grzyby też będą doskonałym dodatkiem do wegańskiego bulionu.
UWAGA – podane składniki gotowałam w 4 litrach wody
Oto przyprawy
- 1 laska cynamonu
- 4-5 liści laurowych
- 1 łyżeczka suszonych liści lubczyku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- suszone grzyby – ja wrzuciłam kilka grzybów shitake i mun (zawsze mam je w kuchni)
Grzyby shitake mają delikatnie orzechowy smak a mun po ugotowaniu są lekko twardawe ale jednocześnie żelowe w konsystencji. Lubię je pokroić w paski lub mniejsze kawałki i dorzucać np. do zupy misoshiru – tu znajdziecie do niej link
Zapewne zauważyliście, że w wśród przypraw nie ma soli ani pieprzu. W swojej kuchni soli nie używam choć jadam ją często. Sól zjadam z pastą miso, tajską pastą curry, w ogórkach kiszonych i kiszonej kapuście, w tofu, makaronach, pieczywie. Sól jest prawie wszędzie.
Co do pieprzu lub chilli to wolę je dodać już do gotowej potrawy – dlatego w bulionie ich nie ma.
.
.
Wegański bulion – warzywa
Wystarczy je umyć, obrać i pokroić na kilka większych kawałków
- 4 marchewki
- 3 korzenie pietruszki
- 1 korzeń selera
- 1 cebula – zamiennie można wrzucić 1 pora (część zieloną i białą)
- 4-5 ząbków czosnku w łupinkach
.
.
Wegański bulion – gotowany przez 1 godzinę
Tyle zwykle go gotuję, na niskiej temperaturze żeby sobie bulgotał ale nie wykipiał. I koniecznie pod przykrywką aby cenny płyn nie odparował za bardzo.
Po godzinie bulion ściemnieje i nabierze głębokiego smaku grzybów, słodkiej marchewki i cynamonu.
A to wielkie na wierzchu to ugotowany grzyb mun
.
Teraz można go przelać do słoików i trzymać w lodówce nawet do miesiąca. Choć u mnie nigdy aż tyle nie stoi – zużywam go dosyć szybko.
.
Wegański bulion – do czego/ z czym?
Na przykład do pożywnej zupy – takiej jak ta na zdjęciu. Są w niej:
- kukurydziany makaron (bezglutenowy)
- tofu
- wakame
- surowa brukselka
- marchewka – z bulionu
- grzyby shitake – z bulionu
- surowa rzodkiewka
- szczypiorek
- szczypta chilli
Albo do zupy ze:
- świeżym szpinakiem
- łyżeczką oleju sezamowego
- łyżeczką sezamu
.
.
Albo do zupy misoshiru – link do przepisu znajdziecie na górze tego wpisu.
.