Dyniowe placuszki na szybkie i zdrowe śniadanie
Dyniowe placuszki to moja kolejna propozycja na zdrowe śniadanie. Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15-20 minut dzięki czemu można szybko zaspokoić poranny głód ale i więcej czasu poświęcić na leniwe delektowanie się pierwszym posiłkiem.
Spis treści
Dynia – dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu?
Ugotowana dynia zawiera niewiele kalorii (około 20 kcal w 100g) ale całe bogactwo cennych składników odżywczych:
- beta-karoten czyli prowitaminę A – aż 5755 IU
- witaminę C – 4.7 mg
- kwas foliowy
- witaminę E
- wapń
- magnez
- fosfor
- potas.
Dzięki dużej zawartości beta-karotenu jest zbawieniem dla naszego serca oraz oczu. Powinny na nią jednak uważać osoby chorujące na cukrzycę – IG dyni to 75.
W tym roku jesień i sezon na dynię rozpoczęłam od dyniowego curry, które świetnie rozgrzewa w chłodne dni oraz wieczory. Polecam też spróbować to dyniowe curry z kurumą. Natomiast w tym przepisie zachęcę Was do przygotowania dyniowych placuszków na śniadanie.
Jeżeli słodka wersja Was nie przekona to spokojnie możecie podać je w wersji wytrawnej – w cieście nie ma bowiem dodatku cukru ani owoców.
.
.
Dyniowe placuszki – składniki na około 10 sztuk
- 250 ml mleka (napoju) roślinnego
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego – najlepiej całych, o ile Wasz blender poradzi sobie z ich zmiksowaniem
- 100 g mąki orkiszowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g puree z dyni – najszybszy przepis znajdziecie poniżej
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (taki nadaje się do smażenia i pieczenia)
W wersji wegetariańskiej zamiast siemienia lnianego możecie dodać 1 jajko. Miksujecie je z napojem roślinnym w kroku nr 1.
.
Puree z dyni – przygotowanie
Dynię obierzcie, pokrójcie ją w kostkę i ugotujcie na parze – mi zajmuje to około 15 minut. Ja przygotowałam swoje puree z dyni piżmowej, która nie wymaga odsączania po parowaniu.
Następnie zmiksujcie dynię ręcznym blenderem lub w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S – i puree macie gotowe. Nadwyżkę polecam zamrozić w porcjach po 100g i w razie potrzeby sięgać po nie do zamrażarki.
.
Dyniowe placuszki – przygotowanie
- W blenderze kielichowym zmiksujcie mleko z siemieniem lnianym tak aby rozdrobnić nasionka. W tymi miejscu zamiast siemienia możecie miksować mleko z jajkiem
- Do płynu dodajcie olej oraz puree z dyni i wszystko chwilę miksujcie do połączenia się składników w gładką masę
- Następnie wsypcie do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksujcie
- Dyniowe placuszki smażcie na patelni z nieprzywierającą powłoką – po kilka minut na każdej ze stron. Smaży się je dosyć szybko a wychodzą puszyste w środku i lekko chrupiące na zewnątrz
- Podawajcie je z ulubionymi owocami, miodem, dżemem lub powidłami
Smacznego i na zdrowie.
.
UWAGA – masa na dyniowe placuszki wyjdzie bardziej gęsta niż w innych moich przepisach na pancakes więc będzie nadawała się również do gofrów. Jeżeli chcecie usmażyć cieńsze placuszki dolejcie niewielką ilość mleka (napoju) roślinnego.
.
Wygląda apetycznie! 🙂