Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Dyniowe placuszki na szybkie i zdrowe śniadanie

Dyniowe placuszki to moja kolejna propozycja na zdrowe śniadanie. Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15-20 minut dzięki czemu można szybko zaspokoić poranny głód ale i więcej czasu poświęcić na leniwe delektowanie się pierwszym posiłkiem. 

Dynia – dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu?

Ugotowana dynia zawiera niewiele kalorii (około 20 kcal w 100g) ale całe bogactwo cennych składników odżywczych:

  • beta-karoten czyli prowitaminę A – aż 5755 IU
  • witaminę C – 4.7 mg
  • kwas foliowy
  • witaminę E
  • wapń
  • magnez
  • fosfor
  • potas.

Dzięki dużej zawartości beta-karotenu jest zbawieniem dla naszego serca oraz oczu. Powinny na nią jednak uważać osoby chorujące na cukrzycę – IG dyni to 75.

W tym roku jesień i sezon na dynię rozpoczęłam od dyniowego curry, które świetnie rozgrzewa w chłodne dni oraz wieczory. Polecam też spróbować to dyniowe curry z kurumą. Natomiast w tym przepisie zachęcę Was do przygotowania dyniowych placuszków na śniadanie.

Jeżeli słodka wersja Was nie przekona to spokojnie możecie podać je w wersji wytrawnej – w cieście nie ma bowiem dodatku cukru ani owoców.

.

dyniowe placuszki

.

Dyniowe placuszki – składniki na około 10 sztuk

  • 250 ml mleka (napoju) roślinnego
  • 2 łyżki nasion siemienia lnianego – najlepiej całych, o ile Wasz blender poradzi sobie z ich zmiksowaniem
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g puree z dyni – najszybszy przepis znajdziecie poniżej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (taki nadaje się do smażenia i pieczenia)

W wersji wegetariańskiej zamiast siemienia lnianego możecie dodać 1 jajko. Miksujecie je z napojem roślinnym w kroku nr 1.

.

Puree z dyni – przygotowanie

Dynię obierzcie, pokrójcie ją w kostkę i ugotujcie na parze – mi zajmuje to około 15 minut.  Ja przygotowałam swoje puree z dyni piżmowej, która nie wymaga odsączania po parowaniu.

Następnie zmiksujcie dynię ręcznym blenderem lub w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S – i puree macie gotowe. Nadwyżkę polecam zamrozić w porcjach po 100g i w razie potrzeby sięgać po nie do zamrażarki.

.

Dyniowe placuszki – przygotowanie

  1. W blenderze kielichowym zmiksujcie mleko z siemieniem lnianym tak aby rozdrobnić nasionka. W tymi miejscu zamiast siemienia możecie miksować mleko z jajkiem
  2. Do płynu dodajcie olej oraz puree z dyni i wszystko chwilę miksujcie do połączenia się składników w gładką masę
  3. Następnie wsypcie do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksujcie
  4. Dyniowe placuszki smażcie na patelni z nieprzywierającą powłoką – po kilka minut na każdej ze stron. Smaży się je dosyć szybko a wychodzą puszyste w środku i lekko chrupiące na zewnątrz
  5. Podawajcie je z ulubionymi owocami, miodem, dżemem lub powidłami

Smacznego i na zdrowie.

.

UWAGA – masa na dyniowe placuszki wyjdzie bardziej gęsta niż w innych moich przepisach na pancakes więc będzie nadawała się również do gofrów. Jeżeli chcecie usmażyć cieńsze placuszki dolejcie niewielką ilość mleka (napoju) roślinnego.

.

dyniowe placuszki gofry