Hummus z dynią – pyszny i bardzo zdrowy dodatek do kanapek
Jakbym miała zrobić podsumowanie tego z czym najczęściej jadam kanapki to na pierwszym miejscu będzie masło orzechowe a na drugim hummus. I tak mnie jakość jesiennie naszło, żeby w tym roku zrobić nową odmianę tego ostatniego smarowidła. Przyznam się Wam – ten dyniowy hummus wyszedł rewelacyjny.
Spis treści
Co w nim jest takiego zdrowego?
Oprócz bazy, którą stanowi ciecierzyca – źródło roślinnego białka i cennego dla naszych jelit błonnika w tym hummusie znajdziecie jeszcze:
- dynię – bardzo dobre źródło beta-karotenu czyli prowitaminy A – cennej dla naszych oczu oraz serca
- tahinę – czyli mielony sezam. To m.in. źródło wapnia oraz kwasów omega-3
- kurkumę – silny antyoksydant. Przeczytacie o niej więcej w artykule o „złotym mleku”
- pieprz cayenne – podkręcający metabolizm ale i wspierający prozdrowotne działanie kurkumy
- surowy czosnek – naturalny antybiotyk. Tu przeczytacie o nich więcej
i kilka innych składników.
Tak – w tym przypadku mocnego znaczenia nabiera powiedzenie:
Jedzenie jest moim lekarstwem
.
Dyniowy hummus – składniki
- 1 puszka ciecierzycy lub 200g ugotowanej
- 100 g puree z dyni (ja kroję dynię w kostki i gotuję ją na parzę przez około 10-15 min, aż zmięknie a następnie blenduję)
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki pasty tahini – kupujcie tahinę z samego sezamu, bez zbędnych dodatków w postaci przypraw, w tym soli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kuminu – polecam mielić lub kupić już mielony
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne – opcjonalnie, ja lubię hummus na ostro
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- około 1/3 szklanki zimnej wody
.
Dyniowy hummus – wykonanie
Do przygotowania hummusu polecam użyć robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S. Taki robot poradzi sobie ze zmieleniem gęstego puree z dyni z pozostałymi składnikami.
- Ciecierzycę opłuczcie i poczekajcie aż ocieknie z niej woda
- Wrzućcie wszystkie składniki do blendera i zmiksujcie na gładką masę
- W zależności od preferencji dolejcie więcej wody. Ja lubię hummus grubo mielony i bardziej suchy.
Hummus podawajcie jako smarowidło do chleba lub dip do warzyw. W szczelnie zamkniętym słoiku lub pudełku na żywność taki hummus przetrwa w lodówce nawet 4-5 dni – o ile wcześniej go nie zjecie.
.
Inne przepisy na hummus znajdziecie pod tym linkiem.
Smacznego i na zdrowie.
.