Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Hummus z dynią – pyszny i bardzo zdrowy dodatek do kanapek

Jakbym miała zrobić podsumowanie tego z czym najczęściej jadam kanapki to na pierwszym miejscu będzie masło orzechowe a na drugim hummus. I tak mnie jakość jesiennie naszło, żeby w tym roku zrobić nową odmianę tego ostatniego smarowidła. Przyznam się Wam – ten dyniowy hummus wyszedł rewelacyjny.

Co w nim jest takiego zdrowego?

Oprócz bazy, którą stanowi ciecierzyca – źródło roślinnego białka i cennego dla naszych jelit błonnika w tym hummusie znajdziecie jeszcze:

  • dynię – bardzo dobre źródło beta-karotenu czyli prowitaminy A – cennej dla naszych oczu oraz serca
  • tahinę – czyli mielony sezam. To m.in. źródło wapnia oraz kwasów omega-3
  • kurkumę – silny antyoksydant. Przeczytacie o niej więcej w artykule o „złotym mleku”
  • pieprz cayenne – podkręcający metabolizm ale i wspierający prozdrowotne działanie kurkumy
  • surowy czosnek – naturalny antybiotyk. Tu przeczytacie o nich więcej

i kilka innych składników.

Tak – w tym przypadku mocnego znaczenia nabiera powiedzenie:

Jedzenie jest moim lekarstwem

.

Dyniowy hummus – składniki 

  • 1 puszka ciecierzycy lub 200g ugotowanej
  • 100 g puree z dyni (ja kroję dynię w kostki i gotuję ją na parzę przez około 10-15 min, aż zmięknie a następnie blenduję)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki pasty tahini – kupujcie tahinę z samego sezamu, bez zbędnych dodatków w postaci przypraw, w tym soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kuminu – polecam mielić lub kupić już mielony
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne – opcjonalnie, ja lubię hummus na ostro
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • około 1/3 szklanki zimnej wody

.

Dyniowy hummus – wykonanie

Do przygotowania hummusu polecam użyć robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S. Taki robot poradzi sobie ze zmieleniem gęstego puree z dyni z pozostałymi składnikami.

  1. Ciecierzycę opłuczcie i poczekajcie aż ocieknie z niej woda
  2. Wrzućcie wszystkie składniki do blendera i zmiksujcie na gładką masę
  3. W zależności od preferencji dolejcie więcej wody. Ja lubię hummus grubo mielony i bardziej suchy.

Hummus podawajcie jako smarowidło do chleba lub dip do warzyw. W szczelnie zamkniętym słoiku lub pudełku na żywność taki hummus przetrwa w lodówce nawet 4-5 dni – o ile wcześniej go nie zjecie.

.

Inne przepisy na hummus znajdziecie pod tym linkiem.

Smacznego i na zdrowie.

.

dyniowy hummus

dyniowy hummus blog