Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Jesienne curry z dynią – na obiad, na kolację

Jak tylko nadchodzą pierwsze chłodne dni przestawiam się na bardziej syte i rozgrzewające potrawy. Takich mi się chce i na takie mam ochotę. To jesienne curry, pełne sezonowych warzyw, doskonale Was nasyci i rozgrzeje. A na jego przygotowanie poświęcicie nie więcej niż 30 minut.

Jesienne curry – składniki

  • 1 dynia piżmowa
  • 1 duża cukinia
  • 1 papryka
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka pasty curry – tym razem użyłam panang curry, ale dodajcie jaką macie
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego, do smażenia
  • 4-5 liści kafir – opcjonalnie
  • kolendra – dla tych, którym nie przeszkadza jej aromat i smak

Do warzywnego curry ugotujcie swój ulubiony dodatek – ryż, kaszę, makaron. Ja tym razem zdecydowałam się na makaron ryżowy.

.

Jesienne curry – wykonanie

Przygotowanie składników – około 15 minut

  1. Cebulę i czosnek oraz obrany korzeń imbiru pokrójcie w plasterki
  2. Obierzcie dynię, wyjmijcie z niej gniazdo nasienne i pokrójcie ją w kostkę – nie ma znaczenia jakiej wielkości. Nie ukrywam, że to właśnie obieranie i krojenie dyni zajmuje tu najwięcej czasu – mi zabrało około 10 minut.
  3. Paprykę oraz cukinię pokrójcie również w kostkę
  4. Ciecierzycę wypłuczcie oraz odcedźcie

Przygotowanie curry – około 15 min

  1. Teraz jest czas na nastawienie wody na Wasz ulubiony dodatek – ryż, makaron lub kaszę. Ugotujcie je zgodnie z opisem na opakowaniu
  2. W dużym garnku podsmażcie na oleju cebulę, czosnek i imbir
  3. Jak tylko zmiękną wlejcie mleko kokosowe i wrzućcie do niego pastę curry – mieszajcie wszystko aż pasta się rozpuści
  4. Wsypcie do garnka dynię i gotujcie wszystko na wysokiej temperaturze – około 5-7 minut
  5. Następnie wlejcie wrzącą wodę i wrzućcie pozostałe warzywa, w tym ciecierzycę oraz liście kafir
  6. Zmniejszcie temperaturę i pod przykrywką duście wszystko przez około 10 minut – aż dynia będzie miękka

.

UWAGA na zakończenie

Liście kafir nie są jadalne – więc wyjmijcie je z garnka po ugotowaniu curry. Jeżeli lubicie imbir to możecie go wyjeść.

Jeżeli zostanie Wam porcja lub kilka (jak w moim przypadku) to przełóżcie curry do pojemników i zamroźcie. Nie ma nic lepszego niż posiłek „na leniucha”. Wystarczy wieczorem lub rano wyjąć pojemnik z zamrażarki i obiad/kolacja gotowe.

.

Pod tym linkiem znajdziecie jeszcze kilka innych przepisów na tajskie curry.

  • ASM.95

    hej ! przepis świetny – zobaczyłam na inst. reklamę i odrazu wiedziałam , że będę chciała to zrobić !
    Jedna tylko uwaga -> ” W dużym garnku podsmażcie na oleju cebulę, czosnek i imbir
    Jak tylko zmiękną wlejcie olej kokosowy i wrzućcie do niego pastę curry – mieszajcie wszystko aż pasta się rozpuści ” …. chyba chodziło o MLEKO kokosowe, a nie OLEJ kokosowy 😉
    miłej niedzieli ! Dziękuję !

    • Mleko mleko – wielkie dzięki za czujność:)