Zdrowe niskokaloryczne przekąski do pracy
W ciągu dnia zazwyczaj nie mamy czasu na zjedzenie pełnego posiłku. Potrzebujemy czegoś prostego, pożywnego, wygodnego – do zjedzenia w biegu. Osoby zapracowane poprzestają często na paluszkach, krakersach, drożdżówkach czy pączkach, nie zdając sobie na ogół sprawy, że porcja takiego przysmaku to kilkaset pustych kalorii. Próżno w nich szukać witamin i składników mineralnych, które są niezbędne dla zdrowego organizmu. Co więc jeść w pracy, aby nie tyć, mieć dużo energii oraz dobry humor?
Spis treści
„Czy zjadłaś kanapki?” – pytała mnie mama po powrocie ze szkoły. Zwykle zjadałam, bo kanapki mamy były pyszne, ale w dłuższej perspektywie były nużące. Dziś wiem, że nie zawierały niezbędnej dla młodego organizmu porcji witamin i mikroelementów. Dlatego moje dzieci biorą do szkoły różnego rodzaju przekąski. Są atrakcyjne pod względem smakowym, a do tego zdrowe. Jaka jest najzdrowsza przekąska?
Przekąski do pracy zamiast kanapek
Aby klasyczna kanapka stała się pyszną przekąską, nie trzeba wiele. Przede wszystkim warto do jej przyrządzenia zamiast tradycyjnej kromki chleb użyć pieczywa razowego z dodatkiem ziaren zbóż. To znacznie podniesie wartość odżywczą kanapki. Aby tego rodzaju przekąska była pełnowartościowym posiłkiem, powinna zawierać białko. Jajko sadzone w środku kanapki czy wędzony łosoś to doskonałe rozwiązanie.
Posiłki zabierane do pracy i szkoły można urozmaicić na wiele różnych sposobów. Tortille, naleśniki, placuszki, koktajle, szybki ryż z warzywami, sałatka z kuskusem. To tylko kilka z propozycji, które mogą zastąpić klasyczne kanapki. Najprostszą do przygotowania, zdrową alternatywą dla kanapek jest sałatka. Wystarczy pokroić warzywa i dodać sos. Taki posiłek jest bombą witaminową. Do sałatki warto dodać białko w postaci serów, jajek lub mięsa oraz zdrową kaszę.
Fit przekąski do pracy
Jakie przekąski nie są tuczące? Makaron, kawałki kurczaka, gotowane brokuły czy ziemniaki to składniki, z których można szybko zrobić pyszną, sycącą przekąskę do pracy. Wymieszana z ulubionym sosem na pewno będzie smakowała rewelacyjnie. Sałatki przygotowane na bazie świeżych warzyw i owoców są pożywne, a zarazem niskokaloryczne. Bogate w witaminy i mikroelementy, uzupełniają dietę o cenne składniki odżywcze, dzięki czemu jesteśmy w stanie wydajniej pracować.
Dietetycy polecają również ryż z podsmażonymi (lub na parze) warzywami i mięsem. Syty, aromatyczny posiłek robi się szybko i bez problemu można zjeść go w wersji na zimno. Do szkoły lub pracy możemy wziąć naleśniki, placuszki z warzyw czy chipsy z plasterków marchewki, cukinii lub bananów. Źródłem błonnika są ponadto pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy czy suszone owoce.
Zdrowe przekąski do chrupania
Chipsy z buraka, marchwi, batatów, topinamburu i innych warzyw korzeniowych kupimy w sklepach ze zdrową żywnością – stacjonarnych i internetowych. Możemy je przygotować również w domu. W tym celu potrzebny nam będzie średniej wielkości batat, fioletowy lub zwykły ziemniak, topinambur, korzeń pietruszki, marchew czy burak.
Warzywa myjemy i skrobiemy, ewentualnie obieramy i kroimy w talarki o grubości 1-2 mm. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 st. C. W połowie pieczenia przekładamy je delikatnie na drugą stronę. Najsmaczniejsze są ciepłe, delikatnie oprószone solą, ale z powodzeniem można je zjeść na zimno w pracy lub szkole.
Przekąska do pracy na zimno
W pracy spędzamy przynajmniej kilka godzin dziennie. Choć często w natłoku obowiązków zawodowych brakuje nam czasu, aby zjeść coś pożywnego, należy jednak znaleźć wolną chwilę na zdrowy posiłek. Bez względu bowiem na to, czy pracujemy fizycznie, czy umysłowo potrzebujemy energii, dzięki której nasz organizm będzie funkcjonował wydajnie.
Nawet osoba kiepsko radząca sobie w kuchni jest w stanie zrobić wrapa. Wystarczy użyć gotowej, kupionej w sklepi tortilli i zawinąć w nią ulubione składniki, by móc delektować się smakiem pysznej przekąski. Świetnie smakuje z kurczakiem i mango, ale można go również przygotować z samymi warzywami. Tortilla na zimno smakuje równie dobrze co z patelni czy z piekarnika. Ważne tylko, aby wiedzieć, jak ją odpowiednio zwinąć.
Czerwone wino – zdrowy akcent w małych ilościach
Choć zwykle nie kojarzy się z przekąskami do pracy, warto wspomnieć o czerwonym winie jako potencjalnym, zdrowym dodatku do wieczornego relaksu po ciężkim dniu. Czerwone wino zawiera polifenole, takie jak resweratrol, które są silnymi antyoksydantami wspierającymi zdrowie serca i poprawiającymi krążenie krwi.
Spożywane w umiarkowanych ilościach (około 1 kieliszek – 150 ml dziennie dla kobiet i maksymalnie 2 kieliszki dla mężczyzn), czerwone wino może:
- Obniżać poziom złego cholesterolu LDL i zwiększać dobry cholesterol HDL,
- Wspierać układ krążenia dzięki zawartości flawonoidów,
- Chronić komórki przed stresem oksydacyjnym dzięki antyoksydantom,
- Wpływać pozytywnie na metabolizm glukozy, co może być istotne dla osób dbających o linię.
Kluczowa jest jednak umiarkowana konsumpcja. W nadmiarze alkohol może przynieść więcej szkody niż pożytku, dlatego warto traktować czerwone wino jako dodatek do zdrowej diety, a nie codzienny element posiłku.
Jaka przekąska ma najmniej kcal?
Klasyka dietetycznych przekąsek to wafle zbożowe i chrupkie pieczywo. Prawdziwym hitem wśród przekąsek na diecie jest popcorn. Przygotuj go w domu, na patelni lub w garnku, z odrobiną dobrego oleju. Szklanka przygotowanego w ten sposób popcornu to tylko ok. 30 kalorii i sporo błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego.
Co mogę zjeść do 150 kcal?
Królem przekąsek jest banan. Średniej wielkości owoc bananowca ma ok. 120 kcal. Zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, jest źródłem witamin i minerałów. Do 150 kcal zawiera półkilogramowy kawałek arbuza. Do pracy możesz także zapakować sałatkę z owoców, do której potrzebujesz pół kiwi, pół banana oraz po garści malin, truskawek i jeżyn oraz łyżeczkę miodu. Całość nie powinna przekroczyć 150 kcal.
Co mogę zjeść do 100 kcal?
Jeden kubek jogurtu owocowego w wersji light dostarcza 90 kcal, a przy tym jest źródłem pełnowartościowego białka i wapnia. Jest sycący i doskonale nadaje się na lekką przekąskę. Równie pyszną i niskokaloryczną przekąską może być jabłko z miodem i cynamonem. Wystarczy umyć jabłka, wydrążyć z nich gniazda, polać miodem, posypać cynamonem i zapiec w piekarniku. Jabłko z dodatkiem łyżeczki miodu i pół łyżeczki cynamonu dostarcza 90 kcal.