Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zielone koktajle na odporność – przepisy na każdą porę roku

Każdy dzień należy rozpoczynać od szklanki wody mineralnej z dodatkiem plasterka cytryny – uważają dietetycy. Napój o smaku cytrusowym działa oczyszczająco i pobudza pracę układu trawiennego. Ale nie wszyscy przepadają za podobnymi miksturami, a jeszcze inni szukają ciekawszej alternatywy. Jeśli mieścisz się w jednej z tych grup, wypróbuj koktajl na odporność. Nie trzeba wielu składników, aby uzyskać smak, który cię orzeźwi oraz doda sił i energii. Zielone koktajle to samo zdrowie!

Zielony koktajl to sposób na szybkie śniadanie, podwieczorek oraz zdrową przekąskę w ciągu dnia. Dzięki bogactwu owoców, warzyw i naturalnych dodatków tego rodzaju napoje są prawdziwą bombą witaminową i źródłem cennych składników odżywczych.

Zdrowe śniadanie

Są osoby, które nie jedzą śniadań. To duży błąd! Zbilansowane śniadanie jest posiłkiem niezwykle ważnym dla organizmu, który dostarcza nam energii, przywraca odpowiedni poziom cukru we krwi i zapobiega napadom głodu przed obiadem. Jeżeli pominiemy zdrowe śniadanie, obciążymy organizm gromadzeniem rezerw. Kalorie będą spalane wolniej, a konsekwencją jest nadmiar tłuszczu.

Pierwszy posiłek powinien szybko zaspokoić głód, dlatego musi zawierać dużo łatwo przyswajalnych węglowodanów. Kaloryczność śniadania powinna być dopasowana do reszty dań spożywanych w ciągu dnia. Gdy jemy trzy posiłki dziennie, śniadania powinny zaspokajać 30 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. W przypadku czterech lub pięciu posiłków zbilansowane śniadanie powinno dostarczyć 25 proc. dziennej wartości kalorycznej.

W przypadku zdrowego człowieka dobrze jest ograniczyć spożycie tłuszczów z rana (np. masła). Tłuszcze, które mają niską zawartość kwasów trans są bezpieczne dla organizmu. Znaczną popularnością cieszy się również śniadanie białkowo-tłuszczowe, w którym ogranicza się ilość dostarczanych do organizmu węglowodanów. Inną metodą żywieniową jest wegańska dieta, w której nie powinno być produktów mięsnych (w tym ryb), mlecznych (mleka, serów, jogurtów, masła), jaj oraz innych artykułów pochodzenia zwierzęcego.

Naturalne witaminy

Każde śniadanie powinno zawierać niezbędne witaminy i sole mineralne. Ich niezastąpionym źródłem są warzywa i owoce, które stanową jedno z podstawowych pięter piramidy żywnościowej. Warto je włączyć do każdego posiłku, także do śniadania. Wiele warzyw i owoców można spożywać na surowo lub wykorzystywać jako dodatek do innych posiłków. W ten sposób poprawia się ogólne samopoczucie i zmniejszają się problemy z trawieniem.

Niezbędne witaminy i minerały pozyskujemy również dzięki spożywaniu dużej ilości produktów pełnoziarnistych i zbóż, chudego mięsa oraz artykułów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu. Mikroelementy wspomagają walkę z infekcjami, gojenie się ran, wzmacniają kości i regulują gospodarkę hormonalną.

Mikroelementy nie dostarczają energii, ale biorą udział w procesach metabolicznych, które umożliwiają pozyskiwanie energii z węglowodanów, białek i tłuszczów. Dietetycy wyróżniają łącznie trzynaście witamin, które przyczyniają się do różnych funkcji organizmu. Aż osiem z nich należy do grupy witamin B.

Witamina C

Witamina A stymuluje odporność organizmu, przez co może on skutecznie zwalczać choroby i infekcje. Utrzymuje naszą skórę w zdrowiu, wspiera reprodukcję i wzrost oraz wspomaga zmysł widzenia. Jej niedobór oznacza m.in. zwiększone ryzyko infekcji, ślepotę nocną, a czasem nieodwracalną oraz nadmierne gromadzenie się keratyny w skórze.

Witaminy z grupy B pomagają organizmowi wykorzystywać węglowodany, tłuszcze i białka jako paliwo. Niektóre z nich są niezbędne do namnażania się komórek przez tworzenie nowego DNA. Większość witamin z grupy B nie jest magazynowana przez organizm. Należy je regularnie spożywać w ramach zdrowej diety, która zawiera produkty pełnowartościowe oraz ogranicza spożycie alkoholu i żywności przetworzonej.

Do witamin, które organizm nie jest w stanie długo magazynować należy witamina C. Kwas askorbinowy jest ważny dla wielu procesów metabolicznych, w tym dla tworzenia kolagenu. Jego główną rolą jest wzmacnianie skóry, naczyń krwionośnych i kości. Organizm potrzebuje kolagenu do gojenia ran. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, odpowiada za wchłanianie żelaza czy zwalczanie infekcji.

Przepisy na koktajle

Niezależnie od pory roku warto zadbać o dietę bogatą w koktajle, dzięki czemu możemy dostarczyć organizmowi niezbędne witaminy i składniki odżywcze. Bomby witaminowe w postaci kolorowych smoothie stanowią nie tylko urozmaicenie diety, ale także doskonałe wsparcie dla zdrowia. Koktajle wzbogacone o świeże owoce, warzywa i zdrowe dodatki mogą poprawić nasze samopoczucie oraz odporność.

Szczególnie bogaty w witaminy A i C jest szpinak, który wspiera odporność, poprawia wzrok, wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, wspiera układ krążenia oraz może pomagać w odchudzaniu. Aby sporządzić koktajl ze szpinakiem, potrzebujesz szklankę mleka migdałowego, szklankę szpinaku, dojrzałego banana oraz po łyżce nasion chia i soku z cytryny. Na wstępie opłucz szpinak pod bieżącą wodą, obierz banana i pokrój go na nieduże kawałki, a następnie zblenduj wszystkie składniki.

Równie zdrowymi dodatkami do smoothie są jarmuż i pietruszka. Aby sporządzić smoothie pietruszkowe, niezbędne są dwie garści natki pietruszki, banan, pomarańcza, sok z cytryny i woda. Natkę pietruszki należy umyć, opłukać i odciąć twarde końce, a banana oraz pomarańczę obrać i pokroić na cząstki. Owoce przełożyć do wysokiego naczynia, dodać natkę pietruszki, sok z cytryny, uzupełnić wodą i zmiksować.