Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zielone smoothie na odporność

W ciągu całego roku, ale szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, dbanie o zdrowie jest ważne. Dodajcie do swojego jadłospisu te cenne składniki i miksujcie zielone smoothie na odporność.

Kilka słów o składnikach

CYTRUSY

Wbrew powszechnej opinii cytrusy nie są największym źródłem witaminy C (silnego antyoksydantu) ale smacznym i jadanym w dużych ilościach. Dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu jesienią i zimą.

Pamiętajcie, że witamina C nie lubi światła słonecznego i wysokich temperatur. Dlatego cytryna do gorącej herbaty to nie jest najlepszy sposób na jedzenie witaminy C. Dużo lepiej jest miksować świeżo obrane owoce (razem z błonami w których jest błonnik) i wypijać tak przygotowany koktajl zaraz po przygotowaniu.

ZIELONE LIŚCIE

Szpinak to źródło przeciwutleniaczy takich jak beta-karoten (prowitamina A) oraz witamina C. Natka pietruszki zawiera aż 178 mg witaminy C w 100 g. Oprócz tego cenny kwas foliowy, minerały takie jak wapń, potas, magnez. Wszystko co potrzebujemy dla zachowania odporności.

MIÓD

Tak jak w przypadku cytryny tak samo miód zachowuje swoje cenne właściwości jedzony na zimno a nie dodawany do gorącej herbaty.

Miód ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Zawiera minerały i witaminy. Pamiętajcie jednak, że ma dużo kalorii i składa się głównie z cukru.

IMBIR

Ma właściwości przeciwzapalne ale powinny na niego uważać osoby w wrzodami żołądka i dwunastnicy.

PŁATKI OWSIANE

To źródło cennego błonnika, który reguluje wchłanianie m.in. cukrów z pokarmu. Owiec zawiera flawonoidy – cenne antyoksydanty pomagające w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie.

.

Miksowanie

To smoothie smakuje najlepiej zmiksowane na gładką, gęstą masę. Do tego potrzebny będzie blender kielichowy z mocnym silnikiem, który poradzi sobie z korzeniem imbiru, liśćmi szpinaku oraz płatkami owsianymi.

Jeżeli nie macie takiego pod ręką to przeciśnijcie imbir przez praskę do czosnku. W ten sposób nie poczujecie w smoothies twardych włókien imbirowego korzenia.

.

Zielone smoothie na odporność – składniki na 1 porcję

  • sok z 1 cytryny
  • 2 małe pomarańcze
  • łyżeczka miodu
  • 2 cm korzenia imbiru
  • garść liści szpinaku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki płatków owsianych – górskich
  • 1 łyżka masła orzechowego – miałam końcówkę migdałowego
  • 100 ml wody
  • łyżeczka nasion maku – do posypania

.

Zielone smoothie – przygotowanie

  1. Zmiksujcie wszystkie składniki w blenderze kielichowym na gładką, gęstą ciecz
  2. Przelejcie smoothie do miski i posypcie makiem

Smacznego i na zdrowie.

zielone smoothies na odporność

Inne przepisy na smaczne i zdrowe zielone koktajle i smoothies znajdziecie na blogu.

Dajcie znaka na FB czy takie smoothie Wam posmakowało.

.

.