Zielone smoothie na odporność
W ciągu całego roku, ale szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, dbanie o zdrowie jest ważne. Dodajcie do swojego jadłospisu te cenne składniki i miksujcie zielone smoothie na odporność.
Spis treści
Kilka słów o składnikach
CYTRUSY
Wbrew powszechnej opinii cytrusy nie są największym źródłem witaminy C (silnego antyoksydantu) ale smacznym i jadanym w dużych ilościach. Dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu jesienią i zimą.
Pamiętajcie, że witamina C nie lubi światła słonecznego i wysokich temperatur. Dlatego cytryna do gorącej herbaty to nie jest najlepszy sposób na jedzenie witaminy C. Dużo lepiej jest miksować świeżo obrane owoce (razem z błonami w których jest błonnik) i wypijać tak przygotowany koktajl zaraz po przygotowaniu.
ZIELONE LIŚCIE
Szpinak to źródło przeciwutleniaczy takich jak beta-karoten (prowitamina A) oraz witamina C. Natka pietruszki zawiera aż 178 mg witaminy C w 100 g. Oprócz tego cenny kwas foliowy, minerały takie jak wapń, potas, magnez. Wszystko co potrzebujemy dla zachowania odporności.
MIÓD
Tak jak w przypadku cytryny tak samo miód zachowuje swoje cenne właściwości jedzony na zimno a nie dodawany do gorącej herbaty.
Miód ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Zawiera minerały i witaminy. Pamiętajcie jednak, że ma dużo kalorii i składa się głównie z cukru.
IMBIR
Ma właściwości przeciwzapalne ale powinny na niego uważać osoby w wrzodami żołądka i dwunastnicy.
PŁATKI OWSIANE
To źródło cennego błonnika, który reguluje wchłanianie m.in. cukrów z pokarmu. Owiec zawiera flawonoidy – cenne antyoksydanty pomagające w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie.
.
Miksowanie
To smoothie smakuje najlepiej zmiksowane na gładką, gęstą masę. Do tego potrzebny będzie blender kielichowy z mocnym silnikiem, który poradzi sobie z korzeniem imbiru, liśćmi szpinaku oraz płatkami owsianymi.
Jeżeli nie macie takiego pod ręką to przeciśnijcie imbir przez praskę do czosnku. W ten sposób nie poczujecie w smoothies twardych włókien imbirowego korzenia.
.
Zielone smoothie na odporność – składniki na 1 porcję
- sok z 1 cytryny
- 2 małe pomarańcze
- łyżeczka miodu
- 2 cm korzenia imbiru
- garść liści szpinaku
- mały pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki płatków owsianych – górskich
- 1 łyżka masła orzechowego – miałam końcówkę migdałowego
- 100 ml wody
- łyżeczka nasion maku – do posypania
.
Zielone smoothie – przygotowanie
- Zmiksujcie wszystkie składniki w blenderze kielichowym na gładką, gęstą ciecz
- Przelejcie smoothie do miski i posypcie makiem
Smacznego i na zdrowie.
Inne przepisy na smaczne i zdrowe zielone koktajle i smoothies znajdziecie na blogu.
Dajcie znaka na FB czy takie smoothie Wam posmakowało.
.
.