Naleśniki z serem i owocami – pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie
Zdrowe i pożywne śniadanie pozwala zyskać odpowiedni poziom energii na cały poranek, a czas, spędzony z najbliższymi przy stole jest gwarancją dobrego nastroju. Nie rezygnuj z pełnowartościowego śniadania nawet, kiedy masz niewiele czasu na przygotowanie go. Naleśniki z serem i owocami to pyszny sposób na rozpoczęcie dnia zwłaszcza późną wiosną i latem, gdy mamy dostęp do owoców sezonowych.
Spis treści
Naleśniki z twarogiem na słodko – jak je przygotować?
Przygotowanie naleśników najlepiej rozpocząć od zrobienia ciasta. Ciasto na naleśniki doskonale wychodzi z połączenia mąki pszennej i mleka w takich samych proporcjach (dla dwóch osób na śniadanie użyj szklankę mleka i szklankę mąki). Dodaj jajko i łyżeczkę wody gazowanej dla uzyskania pulchności, szczyptę soli, opcjonalnie łyżeczkę cukru waniliowego i odstaw ciasto na kilka do kilkunastu minut. W tym czasie przygotuj ser do naleśników. 250 g sera twarogowego tłustego przełóż do miseczki i wymieszaj z żółtkiem oraz dwiema łyżkami cukru i łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią. Możesz dodać orzechy lub rodzinki, które wzbogacą smak twarogu. Usmaż naleśniki na patelni z niską krawędzią, a następnie posmaruj cienką warstwą sera i złóż lub zawiń w rulony. Naleśniki z serem świetnie smakują, dekorowane świeżymi owocami sezonowymi, dżemem, konfiturą lub syropem owocowym i klonowym.
Jaki ser do naleśników smakuje najlepiej?
Jako farsz do naleśników na słodko świetnie sprawdza się ser twarogowy półtłusty oraz ser biały mielony, taki jakiego używamy przy pieczeniu sernika. Jakość sera białego znacznie wpływa na smak naleśników dlatego przy wyborze twarogu nie warto oszczędzać. Do naleśników na słodko sprawdzi się również mascarpone, który zapewnia efekt lekkiego, a zarazem pożywnego śniadania. Naleśniki z mascarpone mogą sprawdzić się również w wersji na słono. Naleśniki wytrawne z mascarpone można podać w towarzystwie szpinaku lub grillowanych warzyw. Pożywne naleśniki na słodko z serem to cenne źródło białka, które szczególnie sprawdzi się u osób aktywnych, dla których poranek wiąże się z dużą ilością ruchu. Jeśli czeka Cię weekendowa wycieczka rowerowa, praca fizyczna lub poranny trening na siłowni, warto dostarczyć swoim mięśniom odpowiedniej dawki protein.
Owoce do naleśników z serem – jakie warto wybrać?
Kremowy, biały ser z delikatnym aromatem wanilii świetnie komponuje się z czerwonymi owocami. Do naleśników z twarogiem na słodko doskonale pasują świeże truskawki, borówki, jeżyny, maliny oraz jagody. Sezonowe, świeże owoce to najlepszy wybór, możesz również zdecydować się na owoce w syropie: ananas, brzoskwinie, mango, wtedy wzrośnie kaloryczność potrawy. Banany, pokrojone w plastry będą doskonałym dodatkiem do naleśników wraz z polewą czekoladową. Naleśniki z serem możesz podać z samodzielnie przygotowanym musem jabłkowym z dodatkiem cynamonu. Ten dodatek szczególnie dobrze smakuje jesienią, gdy nadchodzi sezon na jabłka i gruszki. Te drugie warto podać z naleśnikami w wersji na ciepło.
Jak podać naleśniki z serem i owocami, by śniadanie zachwycało?
Naleśniki z serem doskonale smakują i zachwycają pożywnością, na tym jednak nie koniec ich zalet. Tę potrawę można podać na mnóstwo sposobów, zawijając naleśniki w trójkąty lub rolując i stworzyć efektownie wyglądający posiłek. Inaczej wyglądają naleśniki z serem przysmażone oraz te dopiero co posmarowane farszem. Naleśniki z serem i owocami możesz fantazyjnie lub symetrycznie ułożyć na talerzu oraz udekorować ułożonymi owocami i słodkim sosem. Świetnie wyglądają, opruszone cukrem pudrem. Do słodkich naleśników z twarogiem doskonale pasuje bita śmietana, która w zestawieniu z owocami prezentuje się doskonale i równie dobrze smakuje. Możesz nakładać ją z pomocą rękawa cukierniczego, formując efektowne dekoracje. Zwróć uwagę na kolorystykę zastawy oraz dodatki. Śniadanie powinno pięknie wyglądać, dzięki temu łatwiej o dobry nastrój na cały dzień. Słodkie, pożywne śniadanie warto przygotować w weekend, gdy mamy czas posiedzieć przy stole z najbliższymi lub wtedy, gdy czekają nas wyjątkowo wymagające zadania. Ciasto na naleśniki możesz przygotować wieczorem. Pozostawione w lodówce rano będzie odpowiednie do usmażenia.