Wytrawne szpinakowe placuszki na zdrowe śniadanie lub lekką kolację
Wiesz już, że mam kilka ulubionych pozycji na zdrowe śniadanie. W zależności od nastroju przygotowuję sobie słodką owsiankę z owocami, przy braku czasu miksuję zielony koktajl a w weekendy smażę placuszki (pancakes). Te wytrawne, wegańskie, bezglutenowe i do tego szpinakowe placuszki z czosnkiem (ależ długa nazwa) są doskonałą opcją na śniadanie ale sprawdzą się również na kolację. A przygotujsz je w niecałe 30 minut.
Spis treści
Do ich przygotowania wykorzystaj blender kielichowy – taj będzie najszybciej. Możesz podać je ze świeżymi warzywami – np. zaproponowaną poniżej surówką oraz swoim ulubionym sosem. Ja ostatnio mieszam kilka past z wodą.
.
Szpinakowe placuszki
Placuszki – składniki na 12-14 sztuk
- 150 g mąki jaglanej
- 170 ml mleka roślinnego – wybierz mleko bez dodatku cukru
- 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach
- 2-3 łyżki wrzątku – do zalania siemienia
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- duża garść liści szpinaku
.
Składniki na sałatkę
- 1/2 papryki
- 1/2 cukinii
- kilka brukselek
- 1 łyżka oleju sezamowego – lub innego tłoczonego na zimno
- świeżo mielony czarny pieprz – wedle uznania
.
Składniki na sos
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1 płaska łyżka tahiny
- 1 łyżka oleju sezamowego
- szczypta pieprzu cayenne lub innej ostrej papryki
- zimna woda – ilość potrzebna do wymieszania wszystkich składników na gładką, lejącą się konsystencję
.
Szpinakowe placuszki – przygotowanie
- Zacznij od zalania wrzątkiem siemienia lnianego – po około 5-10 minutach wytrąci się żel. W tym przepisie zastąpi on jajko
- W tym czasie
- opłucz szpinak i obierz czosnek
- odmierz sobie pozostałe składniki – mąkę, mleko, olej
- przygotuj sałatkę oraz sos
- Teraz możesz zabrać się za miksowanie ciasta na szpinakowe placuszki
- Do blendera kielichowego przelej mleko, olej oraz siemię lniane razem z wodą, w której się moczyło – składniki miksuj przez kilka minut aż siemię się rozdrobni
- Teraz wrzuć do płynu czosnek i szpinak – miksuj chwilę do czasu aż składniki staną się płynne
- Dodaj mąkę i znowu chwilę wszystko miksuj – ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki
- Na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką nakładaj ciasto łyżką i formuj okrągłe placuszki. Nie wlewaj już na patelnię dodatkowego tłuszczu – ten w cieście wystarczy
- Smaż placuszki po 1-2 minuty na każdej ze stron.
Podawaj ze świeżymi warzywami i ulubionym sosem.
.
.
Przepisy na słodkie i wytrawne placuszki śniadaniowe znajdziecie pod tym linkiem. Smacznego i na zdrowie.
Czy te placuszki nadają się do jedzenia na zimno np. następnego dnia??
Tak. Przechowaj je w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Wyszły trochę gorzkawe – czyżby mąka jaglana?
Już bardziej zbyt duża ilość szpinaku albo rodzaj dodanego mleka roślinnego. U mnie gorzkie nie były.
Zrobione na mace orkiszowej jasnej wyszly tez super 😉 pyszne, Junior niestety pogardzil.
To nasz pierwszy przepis zaczerpniety z bloga ale będziemy zaglądać.
Lubimy zdrowe jedzenie a teraz kiedy mamy w domu malego alergika szukamy alternatywy dla bmk i jaj – weganskie przepisy są dla nas idealne.
?