Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wytrawne szpinakowe placuszki na zdrowe śniadanie lub lekką kolację

Wiesz już, że mam kilka ulubionych pozycji na zdrowe śniadanie. W zależności od nastroju przygotowuję sobie słodką owsiankę z owocami, przy braku czasu miksuję zielony koktajl a w weekendy smażę placuszki (pancakes). Te wytrawne, wegańskie, bezglutenowe i do tego szpinakowe placuszki z czosnkiem (ależ długa nazwa) są doskonałą opcją na śniadanie ale sprawdzą się również na kolację. A przygotujsz je w niecałe 30 minut.

Do ich przygotowania wykorzystaj blender kielichowy – taj będzie najszybciej. Możesz podać je ze świeżymi warzywami – np. zaproponowaną poniżej surówką oraz swoim ulubionym sosem. Ja ostatnio mieszam kilka past z wodą.

.

Szpinakowe placuszki 

Placuszki – składniki na 12-14 sztuk

  • 150 g mąki jaglanej
  • 170 ml mleka roślinnego – wybierz mleko bez dodatku cukru
  • 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach
  • 2-3 łyżki wrzątku – do zalania siemienia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • duża garść liści szpinaku

.

Składniki na sałatkę

  • 1/2 papryki
  • 1/2 cukinii
  • kilka brukselek
  • 1 łyżka oleju sezamowego – lub innego tłoczonego na zimno
  • świeżo mielony czarny pieprz – wedle uznania

.

Składniki na sos

  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1 płaska łyżka tahiny
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu cayenne lub innej ostrej papryki
  • zimna woda – ilość potrzebna do wymieszania wszystkich składników na gładką, lejącą się konsystencję

.

Szpinakowe placuszki – przygotowanie

  1. Zacznij od zalania wrzątkiem siemienia lnianego – po około 5-10 minutach wytrąci się żel. W tym przepisie zastąpi on jajko
  2. W tym czasie
    1. opłucz szpinak i obierz czosnek
    2. odmierz sobie pozostałe składniki – mąkę, mleko, olej
    3. przygotuj sałatkę oraz sos
  3. Teraz możesz zabrać się za miksowanie ciasta na szpinakowe placuszki
    1. Do blendera kielichowego przelej mleko, olej oraz siemię lniane razem z wodą, w której się moczyło – składniki miksuj przez kilka minut aż siemię się rozdrobni
    2. Teraz wrzuć do płynu czosnek i szpinak – miksuj chwilę do czasu aż składniki staną się płynne
    3. Dodaj mąkę i znowu chwilę wszystko miksuj – ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki
  4. Na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką nakładaj ciasto łyżką i formuj okrągłe placuszki. Nie wlewaj już na patelnię dodatkowego tłuszczu – ten w cieście wystarczy
  5. Smaż placuszki po 1-2 minuty na każdej ze stron.

Podawaj ze świeżymi warzywami i ulubionym sosem.

.

szpinakowe placuszki

szpinakowe placuszki

.

Przepisy na słodkie i wytrawne placuszki śniadaniowe znajdziecie pod tym linkiem. Smacznego i na zdrowie.

 

5 Komentarzy w dyskusji
“Wytrawne szpinakowe placuszki na zdrowe śniadanie lub lekką kolację”
  • Czy te placuszki nadają się do jedzenia na zimno np. następnego dnia??

    • Już bardziej zbyt duża ilość szpinaku albo rodzaj dodanego mleka roślinnego. U mnie gorzkie nie były.

  • Zrobione na mace orkiszowej jasnej wyszly tez super 😉 pyszne, Junior niestety pogardzil.

    To nasz pierwszy przepis zaczerpniety z bloga ale będziemy zaglądać.

    Lubimy zdrowe jedzenie a teraz kiedy mamy w domu malego alergika szukamy alternatywy dla bmk i jaj – weganskie przepisy są dla nas idealne.

    ?