Owsianka z brzoskwiniami na śniadanie
W sezonie na słodkie i pachnące brzoskwinie objadam się nimi codziennie. Ta owsianka z brzoskwiniami to doskonała opcja na pierwsze lub drugie śniadanie latem. Spróbujcie jej koniecznie zanim lato się skończy.
Spis treści
Miałam tak bardzo dojrzałe brzoskwinie Ufo, zwane też Saturn, że przy myciu schodziła im skórka. W ten sposób wyszła mi prawie biała owsianka. Gdyby nie owoce to ta pozycja nadawałaby się do menu w „białej diecie”, która zalecana jest po wybielaniu zębów. Pisałam o niej w tym wpisie. Polecam jednak, jeżeli owoce nie są bardzo dojrzałe, nie obierać ich. Pomarańczowa skórka ożywi tę smaczną owsiankę.
Owsianka z brzoskwiniami – składniki na 1 porcję
- 4 lub 5 łyżek płatków owsianych. Górskie lub zwykłe będą tu odpowiednie – i tak owsiankę będziecie gotować. Płatki błyskawiczne tutaj się nie sprawdzą. Wytwarzają ciągnący się żel, za którym nie przepadam
- 1 lub 2 brzoskwinie. Ilość owoców i płatków zależy od tego jak bardzo jesteście głodni i jak duże jadacie śniadania (jakie macie dzienne zapotrzebowanie kaloryczne)
- około 150-200 ml mleka roślinnego lub wody. Ja dodałam mleka sojowego. Owsiane, ryżowe, migdałowe też będzie ok. Ponieważ do tej owsianki dodawany jest jogurt to można ją ugotować na wodzie
- 3-4 łyżki jogurtu. Ja jadam tylko roślinne jogurty i do tej owsianki polecam dodać waniliowy jogurt. Doskonale komponuje się z brzoskwiniami
- prażone płatki migdałowe – 2 łyżki wystarczą
.
Owsianka – przygotowanie
- Do małego garnka wsypcie płatki i zalejcie je mlekiem roślinnym. Wrzućcie do nich pokrojone w kawałki brzoskwinie i gotujcie wszystko przez 3-4 minuty. Uważajcie żeby nie przypalić płatków
- Po ugotowaniu przełóżcie płatki do miseczki. Dodajcie do nich jogurt i posypcie je prażonymi płatkami migdałowymi
To połączenie jest obłędnie smaczne. Powiem Wam, że z waniliowym jogurtem to może być też świetny i zdrowy deser.
Inne przepisy na owsianki (słodkie i wytrawne) znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoje ulubione owsianki.
.