Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Maliny na śniadanie lub zdrowy deser

W lecie niemalże codziennie jadam maliny na śniadanie. Oto jedna z moich ulubionych kombinacji, w której łączę owoce z owsianką i puddingiem z chia. Ten pomysł sprawdzi się również na zdrowy deser.

Kilka słów na początek

  1. W sezonie letnim użyjcie świeżych, słodkich malin a poza sezonem mrożonych.
  2. Jeżeli lubicie słodkie śniadanie i desery to dolejcie do malin syropu klonowego lub z agawy. Ja wolę ten przepis bez dodatku słodzika. Tylko maliny muszą być bardzo dojrzałe.
  3. Przeważnie chia pudding robię z całej puszki mleka kokosowego i trzymam w lodówce w zamkniętym pojemniku. Wyjadam go przez kilka dni z rzędy. Tu znajdziecie pomysły na śniadania z puddingiem z chia.

.

Maliny na śniadanie – składniki na 1 porcję

  • około 50-80 g świeżych malin
  • 4 łyżki płatków owsianych – górskich
  • 4-5 łyżek puddingu z chia – tu znajdziecie przepis
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy – opcjonalnie

.

Maliny na śniadanie – przygotowanie

To śniadanie zacznijcie przygotowywać wieczorem:

  1. Zalejcie płatki owsiane zimna wodą (na tyle aby je zamoczyć) i przechowajcie w nocy w lodówce w zamkniętym pojemniku lub słoiku
  2. Przygotujcie chia pudding – przepisy podlinkowałam w części o składnikach
  3. Jeżeli używanie mrożonych malin to przesypcie je do zamykanego pojemnika i zostawcie na noc na blacie kuchennym. Do rana się rozmrożą ale nie wyparuje z nich woda

Poranek:

  1. Do słoika lub miski przełóżcie część malin. Ja rozgniotłam widelcem świeże maliny. Na tym etapie możecie polać je słodkim syropem
  2. Na maliny przełóżcie moczone w nocy płatki owsiane
  3. W kolejnym kroku dodajcie chia pudding
  4. Na samym końcu dorzućcie kilka malin

Delektujcie się tym smacznym posiłkiem.

maliny na śniadanie
maliny i śniadanie

.

Dajcie znać na FB czy Wam smakowało.