Maliny na śniadanie lub zdrowy deser
W lecie niemalże codziennie jadam maliny na śniadanie. Oto jedna z moich ulubionych kombinacji, w której łączę owoce z owsianką i puddingiem z chia. Ten pomysł sprawdzi się również na zdrowy deser.
Spis treści
Kilka słów na początek
- W sezonie letnim użyjcie świeżych, słodkich malin a poza sezonem mrożonych.
- Jeżeli lubicie słodkie śniadanie i desery to dolejcie do malin syropu klonowego lub z agawy. Ja wolę ten przepis bez dodatku słodzika. Tylko maliny muszą być bardzo dojrzałe.
- Przeważnie chia pudding robię z całej puszki mleka kokosowego i trzymam w lodówce w zamkniętym pojemniku. Wyjadam go przez kilka dni z rzędy. Tu znajdziecie pomysły na śniadania z puddingiem z chia.
.
Maliny na śniadanie – składniki na 1 porcję
- około 50-80 g świeżych malin
- 4 łyżki płatków owsianych – górskich
- 4-5 łyżek puddingu z chia – tu znajdziecie przepis
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy – opcjonalnie
.
Maliny na śniadanie – przygotowanie
To śniadanie zacznijcie przygotowywać wieczorem:
- Zalejcie płatki owsiane zimna wodą (na tyle aby je zamoczyć) i przechowajcie w nocy w lodówce w zamkniętym pojemniku lub słoiku
- Przygotujcie chia pudding – przepisy podlinkowałam w części o składnikach
- Jeżeli używanie mrożonych malin to przesypcie je do zamykanego pojemnika i zostawcie na noc na blacie kuchennym. Do rana się rozmrożą ale nie wyparuje z nich woda
Poranek:
- Do słoika lub miski przełóżcie część malin. Ja rozgniotłam widelcem świeże maliny. Na tym etapie możecie polać je słodkim syropem
- Na maliny przełóżcie moczone w nocy płatki owsiane
- W kolejnym kroku dodajcie chia pudding
- Na samym końcu dorzućcie kilka malin
Delektujcie się tym smacznym posiłkiem.
.
Dajcie znać na FB czy Wam smakowało.