Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Jogurtowe ciasto z truskawkami w wersji fit – proste i pyszne

Ciasto jogurtowe z owocami wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Było delikatne, puszyste, lekkie, zdominowane zapachem i smakiem owoców, długo zachowywało świeżość. Przepis na takie ciasto warto mieć w szufladzie na wypadek wizyty niezapowiedzianych gości. Dzięki temu artykułowi dowiecie się, jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami. Czy przygotowując składniki można sobie poradzić bez miksera? Czytajcie, czytajcie! Być może za chwilę rozlegnie się pukanie do drzwi, a do kawy czy herbaty wypada podać coś słodkiego…

W polskiej kuchni są setki przepisów na wypieki na bazie owoców sezonowych. Nasze babcie cieszyły podniebienia rodziny ciastami ze świeżych truskawek, rabarbaru, jabłek, gruszek, borówek, malin, moreli czy śliwek. Dzięki współczesnym technologiom przechowywania owoców wszystko jest teraz łatwiejsze. Mamy mrożone truskawki w środku zimy i nie trzeba szczególnych umiejętności kulinarnych, aby przygotować dla niespodziewanych gości szybkie ciasto na jogurcie z owocami.

Ciasto jogurtowe z truskawkami mrożonymi

Aby upiec proste ciasto jogurtowe z owocami, potrzebujesz 180 g mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, trzy czubate łyżki skrobi ziemniaczanej, cztery jajka (M), 100 g cukru, 150 ml oleju, 150 g jogurtu naturalnego oraz 300 g mrożonych truskawek. Na początek wymieszaj w małej misce mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia. Oddziel żółtka od białek, przy czym te ostatnie umieść w dużej misce i ubijaj kilka minut ostrożnie, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Gdy białko będzie sztywne, wsypuj po jednej łyżce cukru, za każdym razem miksując białka co najmniej przez minutę.

Dodaj żółtka oraz olej i miksuj całość jeszcze chwilę na wysokich obrotach. Wtedy obroty miksera zmniejsz do minimum, dodaj jogurt oraz mieszankę mąki z proszkiem. Zamieszaj dokładnie do połączenia składników. Na wyłożone papierem i wysmarowane resztkami oleju dno formy wylej ciasto. Na wierzch wyłóż rozmrożone i osuszone z nadmiaru soku truskawki, które można lekko oprószyć mąką.

Ciasto jogurtowe z truskawkami w wersji fit należy piec około około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C w trybie góra-dół. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika na kwadrans, a następnie wyjmij ciasto lub zostaw do wystudzenia.

Wegańskie ciasto z truskawkami

Wegańska wersja przepisu na pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami pozbawiona jest jajek, mleka czy masła. Niektórzy użytkownicy zamiast jajek stosują aquafabę, czyli wodę po gotowaniu ciecierzycy. W sieci natknęliśmy się na oryginalną recepturę na wegańskie ciasto z dowolnymi owocami, gdzie przygotowanie składników trwa zaledwie dziesięć minut, a pieczenie do godziny.

Aby przyrządzić takie ciasto, potrzebujemy 300 g mąki pszennej, 120 g cukru, 10 g cukru waniliowego, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 250 ml mleka roślinnego, 80 ml oleju kokosowego, 15 ml octu jabłkowego, 300 g owoców oraz szczyptę soli. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę, sól i mieszamy. Następnie dodajemy mleko, olej kokosowy i ocet jabłkowy, po czym dokładnie mieszamy. Uzyskaną masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce, lekko dociskając. Ciasto należy piec przez 50-60 minut w piekarniku w temperaturze do 180 st. C.

Ciasto jogurtowe bez miksera

Niesłychanie proste jest także szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami bez miksera. Potrzebujemy do niego dwie szklanki mąki pszennej tortowej, łyżeczkę sody oczyszczonej, szklankę cukru, szklankę gęstego jogurtu naturalnego bez cukru, ćwierć szklanki mleka, dwa jaja, sok i skórkę startą ze sparzonej cytryny, pół szklanki oleju rzepakowego oraz 350 g truskawek.

Na wstępie należy umyć truskawki, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki. Do miski wlewamy jogurt naturalny, mleko, jaja, olej, skórkę i sok z cytryny, wsypujemy cukier. Wszystko mieszamy ręcznie przy pomocy trzepaczki. W oddzielnej miseczce mąkę mieszamy z sodą i wsypujemy do mokrych składników, po czym całość mieszamy. Formę wyłożoną papierem do pieczenia wypełniamy ciastem. Na wierzch wykładamy truskawki i wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 35-40 minut w trybie piekarnika góra-dół.

Latem ciepłe ciasto jogurtowe można podawać z gałką lodów. Aby urozmaicić wypiek smakowo, do masy można dodać kakao lub przyprawy korzenne, a świeżo upieczone ciasto jogurtowe z owocami obsypujemy cukrem pudrem. Zanim ciasto wstawimy do piekarnika możemy je udekorować kruszonką. Sprawdzi się także ciasto z bitą śmietaną lub czekoladą roztopioną w łyżeczce masła.

Ciasto jogurtowe z owocami

Na koniec przepis na ciasto z miksem owoców letnich, o tej porze rzecz jasna można wykorzystać mrożone. Potrzebne są dwa jajka, dwie szklanki mąki tortowej, 240 g jogurtu greckiego, łyżeczka sody oczyszczonej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, ćwierć szklanki oleju rzepakowego, sześć łyżek cukru, łyżka cukru trzcinowego, dwie łyżki płatków migdałowych, opakowanie budyniu bez cukru oraz owoce: dwa jabłka, pięć śliwek i pół szklanki malin.

Masę na ciasto przygotowujemy tak, jak w poprzednich przepisach, przy czym śliwki i jabłka należy pokroić w kostkę, wszystkie owoce wymieszać z budyniem i cukrem, a następnie wyłożyć na ciasto. Nasz wypiek jest gotowy po ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, gdy boki ciasta są już mocno przyrumienione.