Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wegetariańskie sushi, czyli prosty przepis na potrawę prosto z Japonii

Wegetariańskie sushi to świetna alternatywa tradycyjnej wersji japońskiej potrawy z rybą. Przygotowanie domowych rolek jest niezwykle proste, a przepis można modyfikować i urozmaicać o inne warzywa, a nawet owoce. Jak przygotować wegetariańskie sushi?

Wegetariańskie sushi bez ryb, mięsa i owoców morza

Sushi to japońska potrawa o bardzo długiej historii. Pierwsze zapiski na temat marynowanego w occie ryżu z dodatkiem ryb, warzyw i grzybów pochodzą z 718 roku. Choć tradycyjne sushi w swojej najstarszej postaci nie jest produktem dla wegetarian, istnieje wiele innych zróżnicowanych wersji japońskiego przysmaku, w tym te bez mięsa, ryb oraz owoców morza.

Sushi wegetariańskie to pozycja nie tylko dla osób, które sięgają wyłącznie po jarskie potrawy. Zważywszy na brak surowych ryb, potrawa może być kulinarnym rozwiązaniem dla kobiet w ciąży. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na przyjęciach czy zdrowy posiłek dla dzieci.

Przepis na wegetariańskie sushi

Sushi w wersji wegetariańskiej może być naprawdę różnorodne i zaskakiwać nieoczywistymi kompozycjami smaków. W wege rolkach można znaleźć m.in. zielony ogórek, paprykę, marynowaną rzepę, tofu czy mango. Poniższy przepis to pomysł na sushi z awokado, serkiem Philadelphia i sezamem.

Niezbędne składniki i akcesoria

Do przygotowania sushi potrzebna będzie specjalna bambusowa mata, która umożliwi staranne zwinięcie rolek. Niezbędne są także: ryż do sushi (250 g), pasta wasabi, liście nori (2 szt.), biały sezam, awokado (2 szt.) oraz serek Philadelphia (75 g). Warto kupić również sos teriyaki, sos sojowy i różowy imbir – przydadzą się do podania sushi.

Sposób przygotowania

Przyrządzanie wegetariańskiego sushi należy rozpocząć od ugotowania ryżu. Jest to bardzo ważny etap, od którego w znacznej mierze zależy, czy potrawa będzie udana. Przede wszystkim ryż należy dokładnie wypłukać, używając w tym celu miski i sita. Następnym krokiem jest wsypanie 250 g ryżu do garnka i dolanie tyle samo wody.

Naczelny składnik sushi należy gotować pod przykryciem przez 10 minut. Bardzo ważne, aby przed nie solić wody ani nie zdejmować pokrywy garnka w trakcie gotowania. Później powinno się wyłączyć kuchenkę i pozostawić ryż pod przykryciem jeszcze przez kolejne 15 minut. Na końcu należy połączyć go z mieszanką octu ryżowego oraz cukru kokosowego i dokładnie wymieszać.

Kolejnym etapem jest zwijanie rolek. Połowę liścia nori kładzie się na bambusowej macie i rozprowadza na nim warstwę ryżu. Po obróceniu liścia ryżem do dołu należy posmarować całość wasabi, białym serkiem Philadelphia i nałożyć kawałki awokado. Na końcu po zwinięciu sushi na wierzch rolek również nakłada się plastry awokado.

Po pokrojeniu sushi można podawać je posypane białym sezamem wraz z sosami i różowym imbirem.

 

Artykuł gościnny. Źródło zdjęć: www.freepik.com