Wytrawne gofry – świetny dodatek do śniadania
Było na słodko to teraz przyszła kolej na wytrawne gofry, które mogą być idealnym dodatkiem do śniadania lub innego posiłku. A jak to u mnie bywa – przygotowanie i przepis są banalnie proste. Sami zobaczcie i koniecznie ich spróbujcie.
Spis treści
Wytrawne gofry potraktujcie jako formę pieczywa. Ja podałam je z jajkiem sadzonym oraz awokado. Ale być może część z Was zechce zjeść je ze słodkimi dodatkami – dżemem, powidłami, bananem. Tu dowolność w doborze składników jest jak najbardziej wskazana.
Jeżeli nie macie gofrownicy to przygotowane ciasto możecie usmażyć na patelni w formie placuszków. W takim przypadku nie dodawajcie już na patelnię oleju – ilość zawarta w cieście powinna wystarczyć.
I jeszcze jedno – składniki możecie połączyć ręcznie (jak ktoś tak lubi), za pomocą ręcznego robota kuchennego albo tak jak ja – w blenderze kielichowym. Ten ostatni sposób sprawdza się rewelacyjnie. Bez względu na używane narzędzia należy trzymać się zasady – mokre składniki łączymy z mokrymi a potem dodajemy do nich suche.
.
Składniki na wytrawne gofry – 6 sztuk
- 150g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
- 150ml mleka roślinnego
- 50ml oleju rzepakowego – rafinowanego + niewielka ilość do posmarowania gofrownicy
- 2 jajka
.
Wykonanie
Podam Wam sposób na błyskawiczne przygotowanie ciasta na gofry – przy naleśnikach też się sprawdzi. Potrzebny Wam będzie do tego blender kielichowy
- Do blendera wlejcie mleko roślinne, olej i wbijcie jajka. Miksujcie wszystko przez minutę
- Do takiej masy dodajcie wszystkie pozostałe składniki – mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy
- I miksujcie kolejne 2 minuty. Po tym czasie ciasto jest już gotowe
- Teraz przelejcie ciasto do miski i poczekajcie 10-15 minut – niech odpocznie
- Po tym czasie nakładajcie ciasto łyżką na rozgrzaną gofrownicę (wcześniej posmarowaną olejem) lub na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię
- Czas smażenia w dwóch podanych przypadkach to około 4-5 minut na każdą partię gofrów lub placków.
Smacznego i na zdrowie.
.
P.S.
Gofry nie muszą mieć idealnego kształtu – lejcie ciasto nieregularnie, bawcie się formą.
.
.
.
.