Przepis na domowe mieszane masło orzechowe
Jeżeli obserwujecie moje konto na Instagram to wiecie, że domowe masło orzechowe jest stałym bywalcem na moim stole. Szczególnie upodobałam je sobie w połączeniu z razowym chlebem i różnymi owocami. Teraz zdradzę Wam przepis na mieszane masło orzechowe. W wykonaniu jest równie proste a w smaku masło wychodzi bardziej delikatne i lekko ciągnące.
Spis treści
Ponieważ z produktów odzwierzęcych okazjonalnie jadam już tylko jajka i ryby (zbyt rzadko jednak, żeby miały znaczenie w podaży składników odżywczych) to orzechy są dla mnie dobrym źródłem białka oraz zdrowego tłuszczu (kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i jednonienasyconych). A także minerałów – w tym wapnia.
Do przygotowania tego masła użyłam niesolonych i lekko uprażonych orzeszków ziemnych (tym razem bez łupinek) oraz nieprażonych nerkowców. Dzięki temu to mieszane masło orzechowe wyszło bardziej delikatne w smaku.
Ciekawostka
Orzeszki ziemne to owoce orzechy podziemnej i zaliczane są do roślin strączkowych.
Nerkowce to jedna z części owocu nanercza zachodniego – owoc ten składa się z jabłka nanerczowego o wielkości dochodzącej do 10 cm długości a to co jemy jako nerkowce to łuskany orzech nanerczowy.
.
Skład orzechów i ich wartość odżywczą w 100g:
Orzechy ziemne:
- 567 kcal
- 49g tłuszczów
- 16g węglowodanów
- 26g białka
- 9g błonnika
- potas, magnez, żelazo
Nerkowce:
- 533 kcal
- 43,85g tłuszczów
- 30,19 węglowodanów
- 18,22g białka
- 3,3g błonnika
- potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo,
.
Mieszane masło orzechowe – składniki na 500g
- 200g nerkowców – nieprażonych
- 300g prażonych (nie smażonych) orzeszków ziemnych /fistaszków – tym razem bez ciemnobrązowej łupinki
.
Wykonanie
Orzechy wystarczy zmielić w urządzeniu, które posiada nóż w kształcie litery S. Im mocniejszy silnik tym szybciej powstanie masło a jego konsystencja będzie zależała od długości mielenia – im dłużej mielcie tym gładsze wyjdzie. Ja od kilku już lat używam takiego robota kuchennego.
Upewnijcie się, że do przygotowania masła używacie wyłącznie suchych orzechów – te wilgotne mogą zawierać toksyny z pleśni (aflatoksyny), które są szczególnie szkodliwe dla wątroby i wykazują działanie nowotworowe.
raz robiłam masło orzechowe i niestety blender nie podołał spaliłam, teraz mam nowy 600tkę, i boję się znów ryzykować, doradź coś 🙂
Ja masło mielę w robocie kuchennym ze śmigłem w kształcie litery S. Blender zapycha się straszliwie do gęstego masła.