Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Przepis na domowe mieszane masło orzechowe

Jeżeli obserwujecie moje konto na Instagram to wiecie, że domowe masło orzechowe jest stałym bywalcem na moim stole. Szczególnie upodobałam je sobie w połączeniu z razowym chlebem i różnymi owocami. Teraz zdradzę Wam przepis na mieszane masło orzechowe. W wykonaniu jest równie proste a w smaku masło wychodzi bardziej delikatne i lekko ciągnące.

Ponieważ z produktów odzwierzęcych okazjonalnie jadam już tylko jajka i ryby (zbyt rzadko jednak, żeby miały znaczenie w podaży składników odżywczych) to orzechy są dla mnie dobrym źródłem białka oraz zdrowego tłuszczu (kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i jednonienasyconych). A także minerałów – w tym wapnia.

Do przygotowania tego masła użyłam niesolonych i lekko uprażonych orzeszków ziemnych (tym razem bez łupinek) oraz nieprażonych nerkowców. Dzięki temu to mieszane masło orzechowe wyszło bardziej delikatne w smaku.

Ciekawostka

Orzeszki ziemne to owoce orzechy podziemnej i zaliczane są do roślin strączkowych.

Nerkowce to jedna z części owocu nanercza zachodniego – owoc ten składa się z jabłka nanerczowego o wielkości dochodzącej do 10 cm długości a to co jemy jako nerkowce to łuskany orzech nanerczowy.

.

Skład orzechów i ich wartość odżywczą w 100g:

Orzechy ziemne:

  • 567 kcal
  • 49g tłuszczów
  • 16g węglowodanów
  • 26g białka
  • 9g błonnika
  • potas, magnez, żelazo

Nerkowce:

  • 533 kcal
  • 43,85g tłuszczów
  • 30,19 węglowodanów
  • 18,22g białka
  • 3,3g błonnika
  • potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo,

.

Mieszane masło orzechowe – składniki na 500g

  • 200g nerkowców – nieprażonych
  • 300g prażonych (nie smażonych) orzeszków ziemnych /fistaszków – tym razem bez ciemnobrązowej łupinki

.

Wykonanie 

Orzechy wystarczy zmielić w urządzeniu, które posiada nóż w kształcie litery S. Im mocniejszy silnik tym szybciej powstanie masło a jego konsystencja będzie zależała od długości mielenia – im dłużej mielcie tym gładsze wyjdzie. Ja od kilku już lat używam takiego robota kuchennego.

mieszane masło orzechowe

Upewnijcie się, że do przygotowania masła używacie wyłącznie suchych orzechów – te wilgotne mogą zawierać toksyny z pleśni (aflatoksyny), które są szczególnie szkodliwe dla wątroby i wykazują działanie nowotworowe.

2 Komentarzy w dyskusji
“Przepis na domowe mieszane masło orzechowe”
  • raz robiłam masło orzechowe i niestety blender nie podołał spaliłam, teraz mam nowy 600tkę, i boję się znów ryzykować, doradź coś 🙂

    • Ja masło mielę w robocie kuchennym ze śmigłem w kształcie litery S. Blender zapycha się straszliwie do gęstego masła.