Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Racuchy z mąką konopną

Pod koniec 2021 roku pisałam na blogu o jogurtowych placuszkach konopnych. Dzisiaj mam dla Was racuchy z mąką konopną. Soczyste, chrupiące (dzięki prażonym jabłkom) – po prostu pyszne. Dzięki nim można się przekonać do wyraźnej w smaku mąki z konopi siewnej.

Racuchy z mąką konopną – składniki na 6 dużych placków

  • 180 g prażonych jabłek – kupuję gotowe w litrowych słoikach i wykorzystuję do racuchów oraz owsianek
  • 150 ml mleka roślinnego – polecam sojowe, owsiane, migdałowe
  • 50 g mąki konopnej – to dzięki niej placuszki mają zielono-brązowy kolor
  • 50 g mąki orkiszowej z grubego przemiału
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (do smażenia)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego – jeżeli go nie macie to wlejcie do ciasta np. łyżkę syropu klonowego
  • jakiś słodki syrop do polania – miałam pod ręką pulpę z marakui z pestkami, która bardziej smakowała jak syrop

.

Racuchy – przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wymieszajcie w jednej misce zaczynając od składników mokrych (prażonych jabłek, mleka, oleju i ekstraktu waniliowego)
  2. W kolejnym kroku do mokrych składników dodawajcie stopniowo wymieszaną razem mąkę orkiszową oraz konopną
  3. Ciasto na racuchy powinno wyjść dosyć gęste ale uważajcie aby pozbyć się w nim grudek z mąki. Wystarczy energicznie mieszać ciasto łyżką aż grudki znikną
  4. Smażcie te konopne racuchy na suchej patelni na średniej temperaturze u mnie 5 w skali od 0 do 9. One potrzebują dłuższego smażenia ponieważ ciasto jest mokre i przez to mniej zwarte.

Już na talerzu polejcie racuchy słodkim syropem. One dobrze smakują jedzone na ciepło, zaraz po przygotowaniu a także podane już na zimno.

Racuchy z mąką konopną

Inne przepisy na racuchy znajdziecie pod tym linkiem. Jeżeli nie macie prażonych jabłek to przygotujcie placuszki z któregoś z tych przepisów. Zamiast jajek możecie użyć m.in. jogurtu, dżemu, powideł, banana.

Dajcie znać na FB, jakie racuchy lub placuszki (pancakes) robicie najczęściej. U mnie smażone placki goszczą na kuchennym stole w weekendy. Wtedy mam więcej czasu na przygotowanie pysznego śniadania i leniwe delektowanie się nim. W ciągu tygodnia, przed pracą, jadam zielone koktajle lub owsianki.

.