Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pikantne Tteokbokki ze szpinakiem

To danie przygotujecie w około 15 minut. Ostrzegam – od słodko-pikantnego sosu na bazie pasty Gochujang można się uzależnić. Zobaczcie jak w domu przygotować pikantne Tteokbokki ze szpinakiem.

Słowo na początek

Składniki do azjatyckich (w tym koreańskich) potraw bez problemu znajdziecie w Internecie. Nie polecę Wam dzisiaj konkretnego sklepu – sama kupuję w różnych miejscach, w zależności od tego, czego akurat potrzebuję do kuchni i który sklep ma wszystkie poszukiwane przeze mnie składniki.

Sprawdzajcie skład, terminy ważności ale przede wszystkim kupujcie składniki, które wykorzystacie do końca. Najgorsze to kupić za dużo a potem wyrzucić.

.

Pikantne Tteokbokki ze szpinakiem – składniki na 1 porcję

  • 200 g klusek ryżowych na Tteokbokki
  • 2 duże garści szpinaku baby lub większych liści
  • 3-4 ząbki czosnku – w zależności od wielkości
  • około 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka syropu z agawy lub cukru – ja preferuję syrop
  • jedna łyżka ostrej, paprykowej, koreańskiej pasty Gochujang
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
  • łyżeczka nasion sezamu

.

Pikantne Tteokbokki ze szpinakiem – przygotowanie

  1. Kluski ryżowe ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Powinny być miękkie i lekko gumowate. Po ugotowaniu przelejcie je zimną woa – w ten sposób się nie skleją
  2. Na patelni, na oleju rzepakowym podsmażcie czosnek pokrojony w plasterki. Jak się zarumieni dodajcie pastę Gochujang, syrop z agawy oraz wodę. Dokładnie wszystko wymieszajcie i niezwłocznie wrzućcie na patelnię kluski do Tteokbokki
  3. Ponownie wszystko wymieszajcie tak aby sos oblepił kluski
  4. Wrzućcie umyty szpinak i przykryjcie patelnie pokrywką
  5. Po około 2-3 minutach szpinak zmięknie a danie będzie gotowe

Przed podanie posypcie je nasionami sezamu.

Pikantne Tteokbokki ze szpinakiem

.

Inne przepisy na koreańskie dania znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.

.