Pikantne Tteokbokki ze szpinakiem
To danie przygotujecie w około 15 minut. Ostrzegam – od słodko-pikantnego sosu na bazie pasty Gochujang można się uzależnić. Zobaczcie jak w domu przygotować pikantne Tteokbokki ze szpinakiem.
Spis treści
Słowo na początek
Składniki do azjatyckich (w tym koreańskich) potraw bez problemu znajdziecie w Internecie. Nie polecę Wam dzisiaj konkretnego sklepu – sama kupuję w różnych miejscach, w zależności od tego, czego akurat potrzebuję do kuchni i który sklep ma wszystkie poszukiwane przeze mnie składniki.
Sprawdzajcie skład, terminy ważności ale przede wszystkim kupujcie składniki, które wykorzystacie do końca. Najgorsze to kupić za dużo a potem wyrzucić.
.
Pikantne Tteokbokki ze szpinakiem – składniki na 1 porcję
- 200 g klusek ryżowych na Tteokbokki
- 2 duże garści szpinaku baby lub większych liści
- 3-4 ząbki czosnku – w zależności od wielkości
- około 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka syropu z agawy lub cukru – ja preferuję syrop
- jedna łyżka ostrej, paprykowej, koreańskiej pasty Gochujang
- 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
- łyżeczka nasion sezamu
.
Pikantne Tteokbokki ze szpinakiem – przygotowanie
- Kluski ryżowe ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Powinny być miękkie i lekko gumowate. Po ugotowaniu przelejcie je zimną woa – w ten sposób się nie skleją
- Na patelni, na oleju rzepakowym podsmażcie czosnek pokrojony w plasterki. Jak się zarumieni dodajcie pastę Gochujang, syrop z agawy oraz wodę. Dokładnie wszystko wymieszajcie i niezwłocznie wrzućcie na patelnię kluski do Tteokbokki
- Ponownie wszystko wymieszajcie tak aby sos oblepił kluski
- Wrzućcie umyty szpinak i przykryjcie patelnie pokrywką
- Po około 2-3 minutach szpinak zmięknie a danie będzie gotowe
Przed podanie posypcie je nasionami sezamu.
.
Inne przepisy na koreańskie dania znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.
.