Makaron z batatów z grzybami i jarmużem
Błyskawiczny, prosty ale przede wszystkim smaczny. Taki jest ten przepis na makaron z batatów z grzybami i jarmużem. Jeżeli szukacie dań inspirowanych azjatycką kuchnią, do tego bezglutenowych i wegańskich, to dobrze trafiliście.
Spis treści
Makaron z batatów z grzybami – składniki na 2 porcje
- 200 g makaronu z batatów – waga dla suchego produktu. Szukajcie go w Internecie
- 3-4 ząbki czosnku
- 5-6 grzybów shiitake – suszonych lub surowych. Mają cudowny, grzybowy aromat i smak. Bez problemu kupicie je w Internecie. Coraz częściej można trafić również na surowe shiitake
- 120 – 150 g białego tofu
- garść rozdrobnionych liści jarmużu
- 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
- łyżka jasnych nasion sezamu
Składniki na sos
- 2 łyżki grzybowego sosu sojowego
- 1 łyżka ostrego sosu paprykowego np. Sriracha
- pół szklanki zimnej wody
.
Makaron z batatów z grzybami – przygotowanie
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. UWAGA – makaron z batatów potrzebuje więcej wody niż inne makarony np. ryżowe czy pszenne. Szybko wytrąca skrobię, która zagęszcza wodę a to powoduje, że makaron już w trakcie gotowanie zaczyna się sklejać. Mieszajcie go często podczas gotowania a po ugotowaniu odcedźcie i przelejcie dużą ilością zimnej wody;
- Liście jarmużu dokładnie opłuczcie i porwijcie na mniejsze kawałki;
- Tofu pokrójcie w kostkę lub słupki;
- W miseczce wymieszajcie składniki na sos i wrzućcie do nich tofu – niech nasiąknie sosem;
- Jeżeli używacie suszonych grzybów shiitake to zalejcie je wrzątkiem na około 10-15 minut a następnie dobrze odciśnijcie z nich wodę;
- Grzyby pokrójcie w plasterki;
- Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie czosnek pokrojony w plasterki oraz grzyby;
- Jak czosnek się przyrumieni wrzućcie na patelnię jarmuż i wlejcie sos z tofu;
- Przykryjcie patelnię pokrywką i duście wszystko razem do czasu aż jarmuż zmięknie. Zwykle zajmuje to kilka minut
- Na samym końcu przełóżcie na patelnię makaron i dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki
Przed podaniem posypcie wszystko nasionami sezamu.
.
Inne przepisy na dania inspirowane azjatycką kuchnią znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już faworytów.
,