Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Makaron z batatów z grzybami i jarmużem

Błyskawiczny, prosty ale przede wszystkim smaczny. Taki jest ten przepis na makaron z batatów z grzybami i jarmużem. Jeżeli szukacie dań inspirowanych azjatycką kuchnią, do tego bezglutenowych i wegańskich, to dobrze trafiliście.

Makaron z batatów z grzybami – składniki na 2 porcje

  • 200 g makaronu z batatów – waga dla suchego produktu. Szukajcie go w Internecie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5-6 grzybów shiitake – suszonych lub surowych. Mają cudowny, grzybowy aromat i smak. Bez problemu kupicie je w Internecie. Coraz częściej można trafić również na surowe shiitake
  • 120 – 150 g białego tofu
  • garść rozdrobnionych liści jarmużu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
  • łyżka jasnych nasion sezamu

Składniki na sos

  • 2 łyżki grzybowego sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrego sosu paprykowego np. Sriracha
  • pół szklanki zimnej wody

.

Makaron z batatów z grzybami – przygotowanie

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. UWAGA – makaron z batatów potrzebuje więcej wody niż inne makarony np. ryżowe czy pszenne. Szybko wytrąca skrobię, która zagęszcza wodę a to powoduje, że makaron już w trakcie gotowanie zaczyna się sklejać. Mieszajcie go często podczas gotowania a po ugotowaniu odcedźcie i przelejcie dużą ilością zimnej wody;
  2. Liście jarmużu dokładnie opłuczcie i porwijcie na mniejsze kawałki;
  3. Tofu pokrójcie w kostkę lub słupki;
  4. W miseczce wymieszajcie składniki na sos i wrzućcie do nich tofu – niech nasiąknie sosem;
  5. Jeżeli używacie suszonych grzybów shiitake to zalejcie je wrzątkiem na około 10-15 minut a następnie dobrze odciśnijcie z nich wodę;
  6. Grzyby pokrójcie w plasterki;
  7. Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie czosnek pokrojony w plasterki oraz grzyby;
  8. Jak czosnek się przyrumieni wrzućcie na patelnię jarmuż i wlejcie sos z tofu;
  9. Przykryjcie patelnię pokrywką i duście wszystko razem do czasu aż jarmuż zmięknie. Zwykle zajmuje to kilka minut
  10. Na samym końcu przełóżcie na patelnię makaron i dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki

Przed podaniem posypcie wszystko nasionami sezamu.

.

Inne przepisy na dania inspirowane azjatycką kuchnią znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy macie już faworytów.

,