Makaron soba z grzybami i nori
Oto kolejny błyskawiczny i prosty przepis na moim blogu. Makaron soba z grzybami i nori przygotujecie w około 15 minut. To danie sprawdzi się w roli obiadu i kolacji. Co więcej – podane na ciepło i na zimno smakuje doskonale. Koniecznie spróbujcie soby w tym wydaniu.
Spis treści
Kilka słów o składnikach
Makaron soba
Ten japoński, gryczany makaron ma charakterystyczny smak i brązowy kolor. Kupując sobę sprawdzajcie skład – czasami dodawana jest do niego mąka pszenna. Lubię makarony i najczęściej jadam te bezglutenowe – ryżowe, sojowe (z fasoli mung), ze słodkich ziemniaków i gryczane soba.
Soba pasuje do azjatyckich potraw z sosem sojowym. Ale jadłam ją też z tajskim curry a nawet jako dodatek do naszej polskiej pomidorówki. Jeżeli nie przeszkadza Wam smak gryki to polecam włączyć sobę, jako urozmaicenie, do jadłospisu.
.
Grzyby shiitake
Shitake (shiitake) czyli Twardnik japoński wyglądem przypomina pieczarki ale ma więcej „grzybowego” smaku i aromatu. W Polsce te japońskie grzyby można kupić w wersji suszonej lub surowej. Ja trafiłam nawet na całkiem znośne shitake w puszce. Suszone grzyby wystarczy zalać wrzątkiem, po 15 minutach odcisnąć z nich wodę a następnie pokroić w plasterki i usmażyć. Na blogu znajdziecie kilka przepisów z shitake.
.
Sos sojowy
W polskich sklepach najczęściej traficie na sos sojowy jasny oraz ciemny. Rodzajów sosów sojowych jest dużo więcej – polecam próbować różnych i eksperymentować z nimi w kuchni. W tym przepisie na makaron soba użyłam grzybowego sosu sojowego.
.
Olej sezamowy
Ma orzechowy zapach i smak. Jest wrażliwy na wysoką temperaturę dlatego nie powinno się na nim smażyć oraz piec. Sprawdza się jako składnik sosów oraz dodawany samodzielnie do azjatyckich potraw.
.
Makaron soba z grzybami i nori – składniki na 1 porcję
- 150 g makaron soba – waga dla suchego produktu
- 3-4 ząbki czosnku
- 6-7 grzybów shitake (suszonych lub świeżych) lub naszych polskich pieczarek
- 1 łyżka oleju rzepakowego – do smażenia
- pół płata glonów nori
- jedna czubata łyżeczka nasion sezamu – do posypania
Składniki na sos
- 2 łyżki grzybowego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- łyżeczka ostrego sosu np. Sriracha
- około 3-4 łyżek zimnej wody
.
Makaron soba z grzybami i nori – przygotowanie
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Soba gotuje się błyskawicznie – przeważnie wystarczy 5-7 minut i jest gotowy. Po ugotowaniu powinien być al’dente. Odcedźcie go i przelejcie zimną wodą – tak się nie sklei
- Na patelni, na oleju rzepakowym usmażcie pokrojony w plasterki czosnek z plasterkami grzybów shitake lub pieczarkami.
- W miseczce wymieszajcie wszystkie składniki na sos
- Do większej miski lub na głęboki talerz przełóżcie ugotowany makaron soba, usmażone grzyby z czosnkiem. Polejcie je sosem i posypcie nasionami sezamu oraz pokrojonymi w cienkie paseczki glonami nori
Dokładnie wszystko wymieszajcie tak aby glony nori zmiękły.
Smacznego i na zdrowie.
.
Inne przepisy z makaronami w roli głównej znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy lubicie i jadacie makaron soba.