Kakaowe wegańskie racuchy
Dzisiaj mam dla Was kolejny prosty i bardzo smaczny przepis na śniadaniowe placuszki. Te kakaowe wegańskie racuchy zachwycają puszystością i smakiem. Koniecznie ich spróbujcie.
Spis treści
Do przygotowanie tych racuchów będziecie potrzebować prażonych jabłek w kostce. To właśnie ich kształt sprawia, że placki wychodzą grube i puszyste. Ja lubię je robić z mąki orkiszowej. Mąki z pszenicy zwyczajnej staram się nie jadać – zamula moje jelita. Orkiszowa ma w sobie gluten, który nadaje placuszkom puszystości bez konieczności dodawania proszku do pieczenia lub sody.
.
Kakaowe wegańskie racuchy – składniki
Z podanej ilości składników wyszło mi 6 dużych placków (po 2 łyżki ciasta na sztukę).
- 200 g prażonych jabłek – kupuję gotowe prażone jabłka. Ważne aby były w kawałkach – najlepiej małej kostce. Jeżeli chcecie samodzielnie uprażyć jabłka to pokrójcie je w kosteczkę o wymiarach około 5×5 mm, dodajcie niewielką ilość wody i zagotujcie
- 150 g roślinnego mleka – sprawdzi się sojowe oraz owsiane. Wybierajcie mleko roślinne bez dodatku cukru
- 100 g mąki orkiszowej – zamiennie można użyć mąki pszennej białej lub graham
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
.
Kakaowe wegańskie racuchy – przygotowanie
- W misce wymieszajcie jabłka z mlekiem roślinnym oraz olejem rzepakowym
- Do tej masy stopniowo dodawajcie mąkę wymieszaną a kakao
- Powinna wyjść z tego gęsta masa
- Patelnię rozgrzejcie na średniej temperaturze. Placki smażcie na suchej patelni (ilość oleju w cieście w zupełności wystarczy) po 3-4 minuty na każdej ze stron.
Te kakaowe racuchy świetnie smakują polane syropem klonowym lub podane z roślinnym jogurtem.
Smacznego i na zdrowie.
.
Inne przepisy na śniadaniowe placuszki znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.
.