Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kakaowe wegańskie racuchy

Dzisiaj mam dla Was kolejny prosty i bardzo smaczny przepis na śniadaniowe placuszki. Te kakaowe wegańskie racuchy zachwycają puszystością i smakiem. Koniecznie ich spróbujcie.

Do przygotowanie tych racuchów będziecie potrzebować prażonych jabłek w kostce. To właśnie ich kształt sprawia, że placki wychodzą grube i puszyste. Ja lubię je robić z mąki orkiszowej. Mąki z pszenicy zwyczajnej staram się nie jadać – zamula moje jelita. Orkiszowa ma w sobie gluten, który nadaje placuszkom puszystości bez konieczności dodawania proszku do pieczenia lub sody.

.

Kakaowe wegańskie racuchy – składniki

Z podanej ilości składników wyszło mi 6 dużych placków (po 2 łyżki ciasta na sztukę).

  • 200 g prażonych jabłek – kupuję gotowe prażone jabłka. Ważne aby były w kawałkach – najlepiej małej kostce. Jeżeli chcecie samodzielnie uprażyć jabłka to pokrójcie je w kosteczkę o wymiarach około 5×5 mm, dodajcie niewielką ilość wody i zagotujcie
  • 150 g roślinnego mleka – sprawdzi się sojowe oraz owsiane. Wybierajcie mleko roślinne bez dodatku cukru
  • 100 g mąki orkiszowej – zamiennie można użyć mąki pszennej białej lub graham
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć

.

Kakaowe wegańskie racuchy – przygotowanie

  1. W misce wymieszajcie jabłka z mlekiem roślinnym oraz olejem rzepakowym
  2. Do tej masy stopniowo dodawajcie mąkę wymieszaną a kakao
  3. Powinna wyjść z tego gęsta masa
  4. Patelnię rozgrzejcie na średniej temperaturze. Placki smażcie na suchej patelni (ilość oleju w cieście w zupełności wystarczy) po 3-4 minuty na każdej ze stron.

Te kakaowe racuchy świetnie smakują polane syropem klonowym lub podane z roślinnym jogurtem.

Smacznego i na zdrowie.

Kakaowe wegańskie racuchy

.

Inne przepisy na śniadaniowe placuszki znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.

.