Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kawowe brownie z ciecierzycy

Lubię brownie – za prostotę wykonania i nieziemski smak. To kawowe brownie z ciecierzycy jest moją kolejną propozycją na zdrowy i smaczny deser, który błyskawicznie przygotujecie w domu.

Przydatne informacje

Do przygotowania brownie przyda Wam się robot kuchenny z ostrzem w kształcie litery S. Taki poradzi sobie z mieleniem składników takich jak daktyle oraz ciecierzyca na idealnie gładkie ciasto. Od ponad 6 lat używam takiego rodzaju robota i jestem z niego bardzo zadowolona. Sprawdza się w przygotowywaniu hummusu, ciasta na brownie a nawet w mieleniu orzechów na masło orzechowe.

Co do kawy to próbowałam piec te brownie ze świeżo zaparzonym espresso. Niestety cały kawowy aromat ulotnił się podczas pieczenia. Dużo lepiej sprawdza się się kawa rozpuszczalna.

.

Kawowe brownie z ciecierzycy – składniki

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy – waga dla ugotowanej ciecierzycy
  • 150 g daktyli – waga dla suchego produktu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego + niewielka ilość do posmarowania foremki. Na takim można piec i smażyć.
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 130 ml gorącej wody
  • 6 czubatych łyżek mąki orkiszowej. Zamiennie możecie użyć pszennej, jaglanej a nawet kukurydzianej
  • wrzątek – ilość pozwalająca na zalanie i namoczenia daktyli

.

Kawowe brownie z ciecierzycy – przygotowanie

  1. Jeżeli chcecie samodzielnie gotować ciecierzycę to namoczcie ją na minimum 8 godzin a następnie ugotujcie. Ja kupuję ciecierzycę w słoikach, już ugotowaną
  2. Zaparzcie mocną kawę. Ja swoje 130 ml przygotowałam z 3 łyżek kawy rozpuszczalnej. Poczekajcie aż ostygnie
  3. Daktyle zalejcie wrzątkiem i poczekajcie około 15-20 minut – niech zmiękną. Następnie odcedźcie je z nadmiaru wody
  4. Do robota kuchennego przełóżcie:
    • ugotowaną ciecierzycę
    • odcedzone daktyle
    • kakao
    • mąkę
    • olej rzepakowy
    • zaparzoną i ostudzoną kawę
    • syrop klonowy
  5. Zmiksujcie wszystko na gładkie, gęste ciasto
  6. Foremkę do pieczenia posmarujcie niewielką ilością oleju rzepakowego
  7. Przełóżcie do niej ciasto

Czas pieczenia to 45 min w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu)

Przed zjedzeniem poczekajcie aż brownie ostygnie.

Kawowe brownie z ciecierzycy

.

Inne przepisy na roślinne brownie znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB , który przepis przypadł Wam do gustu.

.