Makaron z miso i olejem sezamowym
Makaron z miso i olejem sezamowym to mój comfort food. Jest szybki w przygotowaniu i obłędnie smaczny. Sami zobaczcie i koniecznie go spróbujcie.
Spis treści
Pasta miso
To składnik japońskiej kuchni. Pasta miso produkowana jest ze sfermentowanej soi. Czytajcie skład kupowanej pasty – w niektórych znajdziecie pszenicę, ryż, dużo soli i drożdże. Jak przeważnie kupuję jasną pastę miso i unikam past z pszenicą.
Miso jest świetnym dodatkiem do sosów. Jest też głównym składnikiem w japońskiej zupie miso shiru. Moją wersję tej zupy znajdziecie pod tym linkiem.
.
Makaron z miso – składniki na 2 porcje
- około 120 g makaronu – ja użyłam gryczanego makaronu soba
- 250 g pieczarek
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- szczypiorek – ilość według uznania
- 1 ząbek czosnku
- sezam do posypania
Składniki na sos
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 płaska łyżka pasty miso – ja użyłam jasnej pasty
- 1 łyżka sosu Sriracha
- około 100 ml zimnej wody
- 3 łyżki oleju sezamowego
.
Makaron z miso – przygotowanie
- Ciecierzycę namoczcie na około 8h i ugotujcie albo zróbcie tak jak ja i użyjcie ciecierzycy ze słoika
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
- W miseczce wymieszajcie składniki na sos
- Pieczarki pokrójcie na ćwiartki lub mniejsze kawałki – w zależności od wielkości grzybów
- Czosnek pokrójcie w drobną kostkę a szczypiorek posiekajcie
- Na suchej patelni, na średniej temperaturze, podsmażcie pieczarki. Mieszajcie je od czasu do czasu żeby się nie przykleiły do suchej patelni. Poczekajcie aż puszczą wodę i aromat.
- Dopiero wtedy dodajcie do nich czosnek. Smażcie go razem z pieczarkami przez około 1 minutę
- Następnie dodajcie do pieczarek sos i dokładnie wszystko wymieszajcie. Uważajcie żeby nie zagotować sosu – pasta miso nie lubi wysokiej temperatury, która niszczy jej cenne właściwości odżywcze
- W ostatnim kroku wsypcie na patelnię ugotowaną ciecierzycę oraz przełóżcie makaron
- Wymieszajcie wszystko razem i przełóżcie do misek lub na talerze
Nie zapomnijcie posypać makaronu sezamem i szczypiorkiem.
UWAGA – to danie najlepiej smakuje na świeżo,
.


Inne przepisy z użyciem pasty miso znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoje ulubione dania z pastą miso.
.
.