Kanapki na jesienną chandrę
Przed nami chłodniejsze miesiące z niewielką ilością słońca. W sezonie jesień i zima szczególnie warto zadbać o cenne składniki odżywcze. Dzisiaj mam dla Was aż trzy propozycje na kanapki na jesienną chandrę.
Spis treści
Na chandrę nie tylko czekolada
Czy wiecie, że aż 90% serotoniny (hormonu szczęścia) powstaje w jelitach. Dlatego tak ważne jest dbanie o jakość spożywanego pożywienia, które „lubią dobre” bakterie jelitowe. Szczególnie cenny jest błonnik oraz kiszonki, zwierające bakterie kwasu mlekowego wspomagające bakterie jelitowe.
W jesiennej diecie warto zadbać również o:
- kwasy Omega-3, znajdujące się np. w tłustych rybach
- witaminy z grupy B – ich dobrym źródłem są zboża (np. pieczywo gruboziarniste) i zielone liście
- witaminę A i C – cenne antyoksydanty, które pomagają wzmacniać odporność. Ich dobrym źródłem jest np. dynia
Trochę więcej o diecie na jesienną chandrę przeczytacie w tym oto wpisie.
.
Kanapki na jesienną chandrę
Poniżej podaję składniki na 2 kanapki. Wyjątkiem jest przepis na pastę z makreli – z puszki wyjdzie pasta na około 5-6 kanapek.
.1. Kanapki z dynią
Składniki:
- 4-5 łyżek kostek ugotowanej dyni
- pół łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki sosu Sriracha
- pół łyżeczki oleju lnianego
- 2 kromki chleba
Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i położyć na pieczywie.

.
.2. Z makrelą i koperkiem
Składniki na około 5-6 kanapek:
- puszka makreli w sosie pomidorowym
- pół pęczka koperku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- pieczywo
Makrelę rozgniećcie widelcem i wymieszajcie z pozostałymi składnikami.

.
.3. Kanapki z tofu i kimchi
Składniki:
- liście szpinaku baby
- 4 plasterki białego tofu
- kiszona papusta kimchi
- pieczywo
- majonez (może być również wegański) – opcjonalnie lub olej lniany do skropienia pieczywa

.
Inne przepisy na kanapki znajdziecie pod linkiem.
Dajcie znać na FB jakie są Wasze ulubione dodatki do kanapek.
.