Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Hummus z garam masala i suszonymi pomidorami

Ze wszystkich strączków najchętniej jadam ciecierzycę. W ziarenkach, falafelach, ciastkach i w hummusie. Dzisiaj mam dla Was rewelacyjny przepis na hummus z garam masala i suszonymi pomidorami.

Sprzęt do hummusu

Do przygotowanie hummusu przyda Wam się robot kuchenny ze śmigłem w kształcie litery S. W takim w kilka minut zmiksujecie wszystkie składniki (czosnek i suszone pomidory też) na gładką masę. Zamiast robota kuchennego możecie użyć blendera ręcznego i przy okazji poćwiczyć biceps. Blender kielichowy tutaj się nie sprawdzi – zmielona masa jest za gęsta i może zatrzeć silnik.

.

Mieszanka garam masala

Jest to indyjska mieszanka “gorących” przypraw – najczęściej kminu rzymskiego, kolendry, kardamonu, czarnego pieprzu, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu cayenne, liści laurowych.

Garam masala używana jest do dań mięsnych ale doskonale sprawdza się też w daniach roślinnych. Na moim blogu znajdziecie kilka potraw z tą przyprawą – nie tylko wytrawnych m.in. moją ulubioną tofu tikka masala.

.

Hummus z garam masala – składniki

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki pasty sezamowej tahina
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy garam masala
  • 7-8 suszonych pomidorów odsączonych z oleju
  • około 20-30 ml zimnej wody
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne – opcjonalnie. U mnie jest to obowiązkowy składnik hummusu

.

Hummus z garam masala – przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczcie na około 8h i ugotujcie albo wykorzystajcie ciecierzycę ze słoika
  2. Suszone pomidory odsączcie z oleju
  3. Wszystkie składniki przełóżcie do miski robota kuchennego i zmiksujcie na gładką masę. Jeżeli będzie za gęsta (wtedy trudno się ją miksuje) dolejcie zimnej wody

Hummus przetrwa w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, kilka dni. O ile nie zjecie go wcześniej.

Podawajcie go jako smarowidło do kanapek, dip do warzyw a nawet sos do makaronu (w takim przypadku dodajcie do hummusu dużo więcej wody).

hummus z garam masala

Inne przepisy na hummus znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znać na FB, które wersje robicie najczęściej.

.