Placki z orzechami i sezamem
Szybkie w przygotowaniu, zdrowe i smaczne śniadanie w weekend – na nie czekam cały tydzień. W sobotę i niedzielę mam więcej czasu na leniwe jedzenie i delektowanie się porannym posiłkiem. A dzisiaj mam dla Was nowe placki z orzechami i sezamem. Koniecznie ich spróbujcie.
Spis treści
Do przygotowania tych placuszków (pancakes) nie będzie Wam potrzebny blender kielichowy. Wystarczy miska i patelnia z nieprzywierającą powierzchnią. Na takiej możecie smażyć te placki bez dodatkowego tłuszczu – ilość dodana do ciasta w zupełności wystarczy.
.
Placki z orzechami i sezamem – składniki na około 12 sztuk
- 200 ml mleka roślinnego bez dodatku cukru – sprawdzi się sojowe, owsiane, migdałowe
- 180 g mąki – użyłam jaglanej. Pszenna, jaglana, kukurydziana i orkiszowa też będą OK
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki dżemu – dowolnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- czubata łyżka sezamu
- 2 garści orzechów włoskich
.
Placki z orzechami i sezamem – przygotowanie
- W misce wymieszajcie dokładnie mleko (napój) roślinne, dżem i olej rzepakowy
- W kolejnym kroku dodawajcie do nich stopniowo mąkę i kakao – dokładnie mieszając tak aby nie powstały grudki. Jeżeli trafi Wam się kilka to rozgniećcie je łyżką o ściankę miski
- W ostatnim kroku dodajcie do ciasta sezam i posiekane orzechy włoskie. Dokładnie wmieszajcie je w ciasto
Nakładajcie ciasto łyżką na suchą patelnię – 2 łyżki na jeden placuszek. Smażcie je po 2-3 minuty na każdej ze stron.
Te placuszki polecam smażyć na niższej temperaturze – u mnie 5 w skali od 0 do 9. I tak smażą się błyskawicznie.
Podawajcie je z syropem klonowym lub z agawy. Świetnie będą smakować z powidłami lub świeżymi owocami.
Inne przepisy na pancakes znajdziecie pod linkiem.
Maciej już swoich ulubieńców – dajcie znaka na FB.
.