Śledź z kaszą i jarmużem na lekką kolację
W mojej kuchni królują warzywa ale okazjonalnie jadam ryby. Dzisiaj mam dla Was propozycję na lekką kolację lub obiad w domu. Oto śledź z kaszą i jarmużem podkręcony wyraźnym w smaku sosem. Granat i prażony słonecznik pasują do niego doskonale. Koniecznie spróbujcie.
Spis treści
Śledź i jego wartości – odżywcze oczywiście
Śledzie to źródło łatwo przyswajalnego białka, niewielu kalorii (jedynie 158 kcal na 100 g surowego śledzie) oraz cennych dla człowieka kwasów Omega-3.
W 100g śledzia znajduje się od 1,2 do 1,7 g kwasów Omega-3.
Śledzie zawierają w sobie również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E a także witaminy B6 oraz B12. Nie zapominajmy o minerały – śledzie to źródło cynku, żelaza, miedzi, fosforu oraz jodu.
.
Śledź z kaszą i jarmużem – składniki na około 4 porcje sałatki
- 400 g śledzi z oleju – użyłam śledzi po wolińsku z wędzoną solą marki Kapitan Navi
- 200 g kaszy gryczanej prażonej (waga dla suchej kaszy)
- 250 g świeżych liści jarmużu
- 1 owoc granatu
- 6-8 suszonych pomidorów – najlepiej z oleju
.
Składniki na sos
Wystarczy w miseczce dokładnie wymieszać podane składniki:
- 3 łyżki musztardy – sarepskiej lub innej ulubionej
- 2 łyżki oleju lnianego
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub syropu klonowego – opcja dla lubiących słodkie sosy
- odrobina zimnej wody – gdy sos będzie za gęsty
.
Opcjonalnie jako dodatek
- prażone nasiona słonecznika – świetnie podkręcają smak każdej sałatki z kaszą gryczaną
.
.
Śledź z kaszą i jarmużem – przygotowanie
- Kaszę ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu a następnie ostudźcie
- Jarmuż pozbawcie łodyg a liście bardzo drobno poszatkujcie
- Wymieszajcie poszatkowane liście jarmużu z ostudzoną kaszą gryczana i zalejcie je przygotowanym sosem (niewielką ilość sosu możecie zostawić i polać nim sałatkę już na talerzu)
- Odstawcie kaszę z jarmużem i sosem na około 15 minut – w tym czasie liście jarmużu zmiękną
- Suszone pomidory pokrójcie w paski
- Wyjęte z zalewy kawałki śledzia możecie położyć na sałatce zaraz po wyjęciu lub pokroić je na mniejsze części
.
Podanie
- Na talerze lub do miseczek przełóżcie kaszę z jarmużem
- Poukładajcie na nich kawałki śledzia i suszone pomidory
- Posypcie wszystko nasionami granatu i opcjonalnie prażonym słonecznikiem
- Możecie zostawić odrobinę sosu i polać nim dodatkowo sałatkę już na talerzu.
Delektujcie się tą lekką i bardzo smaczną sałatką śledziową.
.
.
Partnerem tego przepisu jest producent przetworów rybnych Kapitan Navi.
.