Kokosowe trufle z białej fasoli
Nie jestem fanem deserów i słodkości. Ze słodkich dań najbardziej lubię tajski makaron Pad Thai (taki żarcik ale taka też jest prawda). Od czasu do czasu jadam brownie, szarlotkę albo kulki mocy. Dzisiaj mam dla Was nowe – kokosowe trufle z białej fasoli „faszerowane” migdałami.
Spis treści
Na wstępie
W tym przepisie sprawdzi się każda biała fasola. Możecie ugotować ją samodzielnie lub użyć fasolki z puszki lub słoika. Ważne aby ją dobrze odsączyć z wody i dopiero po tym miksować z innymi składnikami.
Śmietankę kokosową możecie zdjąć z mleka kokosowego. Kupcie mleko w puszcze o jak największym procencie miazgi kokosowej. W takiej puszcze tłusta śmietanka oddziela się od wody kokosowej i łatwiej jest ją zdjąć. Pozostałą śmietankę i wodę możecie wykorzystać np. do przygotowania curry.
Do zmiksowania trufli przydaje się robot kuchenny ze śmigłem w kształcie litery S. Robot ręczny też się sprawdzi ale zmiksowanie składników zajmie więcej czasu.
.
.
Kokosowe trufle z białej fasoli – składniki na 8-9 sztuk
- 400 g ugotowanej białej fasoli – użyłam dużej fasoli Piękny Jaś
- 2 łyżki gęstej śmietanki kokosowej
- 1 łyżka syropu z agawy
- 4 łyżki wiórek kokosowych + wiórki potrzebne do obtoczenia trufli
- po 2 prażone migdały na każdą kulkę – najlepiej nie obierać ich ze skórki
.
Kokosowe trufle – przygotowanie
- Fasolę namoczcie i ugotujcie albo użyjcie fasolki ze słoika lub puszki
- Dobrze ją osuszcie – im ma mniej wody tym ciasto wyjdzie bardziej zwarte i tym samym łatwiej będzie formować z niego kulki
- W międzyczasie uprażcie migdały – przy małej ilości używam do tego suchej patelni. Migdałów nie obierajcie ze skórki
- Przesypcie fasolę do pojemnika, w którym będzie miksowana
- Dodajcie do niej kokosową śmietankę oraz syrop z agawy
- Zmiksujcie wszystko na gładką masę
- Jeżeli masa będzie zbyt płynna wsypcie 2 łyżki kokosowych wiórek. Zmiksujcie wszystko i oceńcie czy z tak przygotowanej samy uda Wam się uformować kulkę. Jeżeli masa nadal będzie płynna to dosypcie kolejne 2 łyżki wiórek.
- Przełóżcie masę do miski i wsadźcie do lodówki na około 1 godzinę – zgęstnieje
- Uformujcie z niej kulki wciskając do każdej po 2 uprażone migdały
- I już na końcu obtoczcie trufle we wiórkach kokosowych
Kulki smakują najlepiej jak jeszcze bardziej stwardnieją w lodówce. Tam, trzymane w szczelnym pojemniku, przetrwają kilka dni. O ile ich wcześniej nie zjecie.
Inne przepisy na trufle (kulki mocy) znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB, które smaki lubicie najbardziej.
.
.
.