Lunch bowl z pieczonymi ziemniakami
Moje obiady w pracy są najczęściej resztkami z kolacji albo weekendowego gotowania. W lecie zajadam się sałatkami a jesienią i zimą rozgrzewającymi curry lub miskami 'buddha bowl’. Ten lunch bowl z pieczonymi ziemniakami to własnie przykład miski z resztek po weekendzie.
Spis treści
Lunch bowl z pieczonymi ziemniakami – składniki na 1 porcję
- 1 mała główka sałaty rzymskiej lub innej zieleniny. Tu sprawdzą się świeże liście szpinaku, gniecione liście jarmużu, każda inna sałata
- kilka pieczonym ziemniaków – zostały mi jeszcze z tego dania ale możecie upiec je specjalnie na okazję tego przepisu
- 2-3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
- kilka pomidorków kokotajlowych
- 1 łyżka pasty tahina
- sok z cytryny – do skropienia składników
.
Lunch bowl – przygotowanie
Jeżeli tak jak ja macie już upieczone ziemniak, które zostały Wam z obiadu lub z kolacji, to złożenie miski będzie proste. W przypadku gdy chcecie przygotować taką miskę od zera to w pierwszej kolejności zerknijcie w przepis na pieczone ziemniaki a potem zabierzcie się za składanie tej obiadowej miski.
- Sałatę dokładnie umyjcie i pokrójcie w mniejsze kawałki – połóżcie ją na dnie miski
- Na sałacie poukładajcie pozostałe składniki – ja pod ręką miałam pomidorki i ciecierzycę ale do tej miski możecie dodać każde warzywa
- Już na samym końcu polejcie składniki pastą sezamową tahina – na szczęście miałam pastę lejącą. Jeżeli Wasza jest gęsta to rozcieńczcie ją odrobiną wody. Sok z cytryny przełamie w tej układance smaki.
Taka miska świetnie smakuje z ziemniakami dodanymi na ciepło i na zimno.
Inne pomysły na obiadowe miski znajdziecie pod tym linkiem. Znacie jakieś smaczne obiadowe miksy? – dajcie znaka na FB.
.
.
.