Pieczone ziemniaki z dynią
Pieczone ziemniaki z dynią to prosty sposób na smaczną przekąskę, dodatek do obiadu albo kolację. Wystarczy kilka składników i aromatyczne danie, idealne na jesienne i zimowe dni, gotowe. Sami zobaczcie.
Spis treści
Słowo na początek
Do tego dania wybierzcie:
- ziemniaki nadające się do pieczenia – takie piec się będą szybko. Gatunki ziemniaków dobrych do gotowania będą twarde nawet po godzinie trzymania w piekarniku w 220 stopniach. Wiem coś na ten temat bo właśnie na takie ostatnio trafiła – istny koszmar
- dynię, która ma smak – hokkaido lub piżmowa będą idealne. Dynia olbrzymia zupełnie się tutaj nie sprawdzi – nie ma smaku, nie pachnie a po upieczeniu jest za miękka.
.
Pieczone ziemniaki z dynią – składniki
- pół kg ziemniaków do pieczenie
- 1 mała dynia hokkaido
- 4 łyżek oleju rzepakowego – rafinowanego
- świeże liście mięty
Przyprawy
- 1 łyżka mieszanki garam masala
- czubata łyżeczka kurkumy
- płaska łyżeczka ostrej papryki np pieprzu cayenne
.
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie umyjcie i pokrójcie w łódeczki. Nie musicie ich obierać
- Dynię hokkaido umyjcie, pozbawcie gniazda nasiennego i pokrójcie w mniejsze kawałki. Dyni hokkaido nie trzeba obierać – można ją piec i jeść ze skórką
- Pokrojone ziemniaki i dynię polejcie olejem i posypcie przyprawami a następnie dokładnie wymieszajcie tak aby warzywa dokładnie pokryły się olejem i przyprawami
- Nagrzejcie piekarnik do 220 stopni Celsjusza – bez termoobiegu
Czas pieczenia to minimum 45 minut
Czas pieczenia zależy od rodzaju ziemniaków – sprawdźcie je widelcem czy już są miękkie, Jeżeli po 45 minutach jeszcze będą twarde przedłużcie pieczenie o kolejne 10-15 minut.
Przed podaniem nie zapomnijcie posypać warzyw świeżymi liśćmi mięty.
Tak upieczone warzywa możecie jeść jako samodzielne danie albo podawać jako dodatek do innych warzyw i sałatek.
Inne szybkie przepisy na obiad/kolację znajdziecie pod linkiem. Dajcie znaka na FB jakie są Wasze ulubione dodatki do pieczonych ziemniaków.
.
.