Dyniowe chilli sin carne
To danie jest wręcz idealne na jesienną chandrę. Dyniowe chilli sin carne jest aromatyczne, rozgrzewające, pełne cennych składników odżywczych. A jego zrobienie jest banalnie proste. Sami zobaczcie.
Spis treści
Jaką dynię wybrać?
Tu sprawdzi się każda dynia z wyjątkiem makaronowej. Z piżmowej będziecie mieli więcej miąższu. Jeżeli chcecie kroić Hokkaido to kupcie od razu dwie sztuki – miąższu w niej niewiele. Ja wykorzystałam dynię olbrzymią – dostałam niedawno 1/4 dyni, z której wyszło aż 2,5 kg kostek. Zamroziłam je w paczkach po pół kilo i wykorzystuję w miarę potrzeby. Do tego dania rozmroziłam jedno opakowanie.
Dyniowe chilli sin carne – składniki na 4 porcje
Warzywa:
- 500 g dyni – obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 puszka pomidorów – całych, nie w kostce
- 200 g czarnej fasoli – waga dla suchego produktu
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cała, czerwona, słodka papryka
- pęczek natki pietruszki
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki papryki chilli, ja użyłam pieprzu cayenne
- po 1 czubatej łyżeczce:
- mielonej kolendry
- kurkumy
- kuminu
- mieszanki garam masala
Pozostałe składniki:
- 200 g ryżu basmati – waga dla suchego produktu
- około 100 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
.
Dyniowe chilli – przygotowanie
- Jeżeli gotujecie surową fasolę to namoczcie ją na noc i ugotujcie następnego dnia
- Ryż gotujcie be woreczków (nie potrzebujecie BPA w żywności) w proporcji 1:2 (ryżu do wody). Basmati potrzebuje około 10 minut gotowania (aż wchłonie wodę) a potem niech postoi pod pokrywką kolejne 10 minut
- W trakcie gotowania ryżu przygotujcie warzywa:
- na oleju podsmażcie pokrojony w kostkę czosnek
- jak tylko zacznie pachnieć wsypcie do niego przyprawy – dokładnie je wymieszajcie, niech chwilkę się podgrzeją na oleju ale nie spalą, podlejcie je odrobiną ciepłej wody
- pokrójcie w drobną kostkę paprykę i wrzućcie ją do przypraw oraz czosnku
- dorzućcie kostki dyni – smażcie wszystko 1-2 minuty
- dodajcie pomidory w puszcze i ugotowaną fasolę
- wymieszajcie wszystko i przykryjcie pokrywką
- kolejne 10-15 minut i chilli będzie gotowe
Podawajcie je z ryżem i natką pietruszki.
Smacznego i na zdrowie.
Inne przepisy z wykorzystaniem dyni znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znaka na grupie jak zrobicie to chilli sin carne.
.
.