Pyszne dyniowe placuszki z całymi płatkami owsianymi
Jest jesień – są dynie. Czas na korzystanie z ich cennych wartości odżywczych oraz różnych możliwości wykorzystania. Mus z dyni idealnie sprawdza się jako zamiennik jajek w wypiekach oraz w śniadaniach. Dzisiaj mam dla Was pyszne dyniowe placuszki.
Spis treści
Słowem wstępu
Mus z dyni
Jego przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy pokrojoną w kostkę dynię ugotować na parze – na miękko. Po ugotowaniu rozgnieść widelcem na papkę i mus gotowy. Mus możecie zawekować, zamrozić albo zjeść na świeżo – w zamkniętym pojemniku przetrwa w lodówce do 4-5 dni.
Przyprawa do dyni
Listę składników i proporcje znajdziecie pod tym linkiem.
.
Dyniowe placuszki – składniki na około 10 sztuk
- 120 g płatków owsianych górskich. Waga dla suchych płatków. Od razu dodam, że zwykłe albo błyskawiczne płatki owsiane tutaj się nie sprawdzą.
- zimna woda – ilość potrzebna do zalania płatków
- 4 czubate łyżki musu z dyni
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- płaska łyżeczka przyprawy do dyni
Dodatki
- syrop klonowy – do polania
- świeże owoce – te placki smażyłam pod koniec września kiedy w sklepach jeszcze były świeże figi
Te placuszki świetnie smakują podane z roślinnym jogurtem.
.
Pyszne dyniowe placuszki – przygotowanie
- Wieczorem nastawcie płatki czyli zalejcie je zimną wodą i przechowajcie do rana w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku
- Mus z dyni już wicie jak zrobić – do płatków dodajcie 4 czubate łyżki musu, olej oraz przyprawę.
- Dokładnie wymieszajcie składniki – powinna powstać gęsta masa ale na tyle płynna, żeby nadawała się do swobodnego nakładania na patelnię
- Smażcie placki na suchej patelni – olej dodany do ciasta w zupełności wystarczy do smażenia
- Czas smażenia to około 2-3 minuty na każdej ze stron – na średniej temperaturze (u mnie 6 w skali od 0 do 9).
Placuszki podawajcie z syropem klonowym lub jogurtem oraz świeżymi owocami.
Smacznego i na zdrowie.

Inne przepisy na placki śniadaniowe znajdziecie na blogu.
Pytania i komentarze wrzucajcie na FB.
.
.