Kakaowa owsianka z przyprawą do dyni
Ta kakaowa owsianka z przyprawą do dyni to doskonała opcja na jesienne i zimowe poranki. Jest aromatyczna, mega smaczna i sycąca. A do tego to kolejny sposób na wykorzystanie wspomnianej przyprawy.
Spis treści
Zapewne macie jej pod dostatkiem (przyprawy do dyni) i oprócz dodawania jej do wytrawnych potraw – z dynią oczywiście, nie wiecie co z nią zrobić. A przyprawa ta nie ma przecież nieskończenie długiego okresu przydatności do spożycia. Zwyczajnie wietrzeje i traci swoje kulinarnie cenne aromaty oraz zdrowotne właściwości. Dlatego od dzisiaj dodawajcie ją również do owsianek.
Kakaowa owsianka z przyprawą do dyni – składniki
Poniżej podaję składniki na 1 porcję owsianki
- 6 łyżek płatków owsianych – górskich. Zwykłe i błyskawiczne tutaj się nie sprawdzą
- 120 ml mleka roślinnego – ja miałam pod ręką sojowe. Tu sprawdzi się każde oprócz kokosowego, które ma zbyt intensywny aromat
- 1 łyżka gorzkiego kakao – ja dosypałam czubatą bo lubię bardzo kakaowe owsianki. Nie idźcie w stronę słodzonego kakao
- mała łyżeczka masła migdałowego – ja dorzuciłam masło z prażonych migdałów w skórce. Zamiennie możecie dodać każde inne masło orzechowe
- 1/4 łyżeczki przyprawy do dyni
- 1 banan – robi tu za słodzik
- sezonowe owoce – na początku października miałam w domu winogrona
- 1 łyżeczka pestek dyni – do posypania
Owsianka – przygotowanie
Ten przepis wymaga gotowania płatków ale nie martwcie się – to tylko 5 minut stania przy garnku i mieszania składników, żeby się nie przypaliły.
- Przesypcie do garnka płatki owsiane, dodajcie do nich kakao i przyprawę do dyni. Dokładnie wszystko wymieszajcie
- Następnie wlejcie mleko i mieszajcie aż kakao i przyprawa nim nasiąkną
- Wkrójcie do garnka połówkę banana – najlepiej w plasterkach
- Dodajcie masło migdałowe albo orzechowe
- Teraz jest pora na podgrzanie owsianki – róbcie to delikatnie, na średniej temperaturze, tak aby za szybko nie zaczęła się gotować
- Mieszajcie ją i kontrolujcie bo gęsta jest
- Nie musicie jej zagotować – jak zobaczycie, że składniki utworzyły kremową konsystencję zdejmijcie owsiankę z kuchenki i przełóżcie do miseczki
Dodajcie drugą połówkę banana, sezonowe owoce i posypcie ją pestkami dyni.
Smacznego i na zdrowie.
Ach – jeszcze jedno. Ta owsianka cudownie smakuje w towarzystwie kawy.
Inne przepisy na owsianki (na słodko i wytrawnie) znajdziecie tutaj.
A jak macie ciekawe pomysły na wykorzystanie przyprawy do dyni to podzielcie się nimi proszę na grupie na FB.
.
.