Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Azjatyckie makarony warte spróbowania

W tym zestawieniu znajdziecie opis 10 azjatyckich makaronów oraz przykłady wielu dań, w których się sprawdzają. Te bezglutenowe jak ryżowy i sojowy a także pszenne chow mein, mie, ramen oraz udon.

Azjatyckie makarony

Kuchnia azjatycka obfituje w dania z makaronami. Są one głównym składnikiem popularnych zup ramen i pho czy dań z woka takich jak tajski Pad Thai. Cienkie, grube, sprężyste, nasączone sosami makarony są gotowane, smażone, prażone tak aby stanowić pożywną bazę dania. Ich różnorakość sprawia, że nigdy się nie nudzą.

W dodatku wspomniane makarony często pojawiają się w filmach azjatyckich, zwłaszcza takich reżyserów jak Wong Kar-Wai czy John Woo.

1. Makaron ryżowy

Ryżowy makaron jest prawdopodobnie najbardziej popularnym azjatyckim makaronem na świecie. Występuje w przeróżnych rozmiarach (grubościach) – od cieniutkich niteczek (Vermicelli) do grubych wstążek (nawet 1 cm) oraz klusek (popularnych w kuchni koreańskiej tteokbokki). O tych ostatnich przeczytacie w dalszej części tego artykułu.

Wybieram makaron ryżowy do dań z sosem sojowym, orzechowym, z warzywami. Jego wielką zaletą jest to, że nie trzeba go gotować. Wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać aż zmięknie. Kiedy zależy mi na czasie to zagotowuję makaron – w ten sposób szybciej mięknie.

Makaron ryżowy wstążki – z grzybami

Składniki na 1 porcję

  • 200 g makaronu – waga dla suchego produktu
  • 3 grzyby shiitake – suszonych lub surowych. Suszone należy zalać wrzątkiem na około 15 minut
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
  • garść liści szpinaku baby
  • 3 łyżki grzybowego sosu sojowego
  • około 50 ml wody
  • 1/5 łyżki ostrego azjatyckiego sosu np. Sriracha
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka nasion sezamu

Przygotowanie

  1. Makaron zalejcie wrzącą wodą i pozostawcie pod przykryciem na około 5 min dłużej niż opisano na opakowaniu. Jak już zmięknie to odcedźcie go
  2. Na patelni, na oleju rzepakowym, podsmażcie czosnek i grzyby pokrojone w plasterki
  3. Jak tylko czosnek się przyrumieni wrzućcie na patelnię liście szpinaku i wlejcie wodę, ostry sos oraz sos sojowy. Przykryjcie patelnię pokrywką
  4. Poczekajcie aż liście szpinaku zmiękną. Wtedy wrzućcie na patelnię przygotowany wcześniej makaron ryżowy. Skropcie wszystko sokiem z cytryny i dokładnie wymieszajcie. Przed podaniem posypcie makaron nasionami sezamu.
makaron ryżowy wstążki z grzybami
makaron ryżowy 3mm
makaron ryżowy – wstążki 3 mm

Vermicelli – makaron ryżowy nitki

Cieniutki makaron ryżowy (Vermicelli) sprawdza się jako dodatek do zup. Ja wykorzystuję go również jako wypełniacz do spring rolls. Tu podrzucam link do tych kolorowych rolek z brzoskwiniami.

2. Makaron sojowy (fasola mung)

Makaron sojowy to tak na prawdę makaron z fasolki mung. Po ugotowaniu jest szklisty, prawie przezroczysty. W strukturze sprężysty i łatwy w gryzieniu. Doskonale nadaje się do potraw z woka. Ja jadam go w towarzystwie smażonych warzyw polanych sosem sojowym i ostrym sosem Sriracha. To jest takie proste i bardzo smaczne. Propozycje składników nie są tu istotne.

Azjatyckie makarony sojowy
makaron sojowy
Makaron sojowy czyli makaron z fasoli mung

3. Makaron gryczany (soba)

Ten makaron w składzie ma grykę ale i pszenicę więc nie można go zaliczyć do bezglutenowych. W smaku jest wyraźny a w konsystencji sprężysty. Idealnie pasuje do orzechowych sosów i warzyw. Dobrze smakuje podany na ciepło a także jedzony na zimno. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów z sobą. Poniżej podaję te najbardziej popularne.

Makaron soba z sezamowym sosem (link).

Soba ze smażonymi warzywami (link).

4. Makaron z konopi

W wyglądzie i konsystencji przypomina makaron sojowy (z fasolki mung) oraz ten ze słodkich ziemniaków. Makaron z konopi nie zawiera glutenu. Wymaga dłuższego gotowania niż ryżowy czy soba. Chłonie dużo wody i tym samym sosów – warto o tym pamiętać.

Składniki na 1 porcję z tofu

  • 200 g makaronu – waga dla suchego produktu
  • około 50 g białego tofu
  • 1 łyżeczka suszonych glonów wakame
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • około 30-40 ml zimnej wody – do sosu
  • 1 łyżka słodko – ostrego sosu azjatyckiego
  • pół łyżeczki nasion sezamu – czarnych

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszajcie sos sojowy, olej sezamowy, wodę oraz ostry sos. Wrzućcie do nich pokrojone w kostkę tofu – niech się trochę pomoczy
  2. Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
  3. Glony wakame zalejcie zimną wodą i poczekajcie aż nabiorą objętości
  4. Przełóżcie makaron do miski, zalejcie sosem z tofu, dodajcie wakame i a końcu posypcie wszystko nasionami sezamu. Mniam mlask.
azjatyckie makarony - konopny danie
azjatyckie makarony - konopny

5. Makaron ze słodkich ziemniaków

Bezglutenowy, po ugotowaniu sprężysty, makaron ze słodkich ziemniaków doskonale wchłania wodę i sosy, przejmując smak tych ostatnich. Preferuję go w daniach smażonych. Poniżej podaję nowy przepis z jego wykorzystaniem a dalej linki do wcześniejszych przepisów.

Makaron ze strączkami i jarmużem

Składniki na 1 porcję

  • około 70-80 g makaronu ze słodkich ziemniaków – waga dla suchego produktu
  • 1/4 opakowania mrożonej, żółtej fasolki
  • około 30 g ugotowanej ciecierzycy
  • garść liści jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 grzyby shiitake – suszone lub surowe
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego – do smażenia
  • pół łyżeczki ostrego sosu np. Sriracha
  • około 50 ml zimnej wody – do sosu
  • 1 łyżka oleju sezamowego – do sosu

Przygotowanie

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
  2. Fasolkę ugotujcie, ciecierzycę też. Chyba, że używacie ciecierzycy z puszki
  3. Na patelni podsmażcie czosnek z grzybami pokrojonymi w plasterki
  4. Jak grzyby i czosnek się zarumienią od razu dodajcie do nich wodę, sos sezamowy, ostry sos – dokładnie wymieszajcie i wrzućcie jarmuż
  5. Jak zmięknie wrzućcie ugotowany makaron, fasolkę i ciecierzycę
  6. Wymieszajcie wszystko i podajcie na stół
azjatyckie makarony - z batatów
makaron ze słodkich ziemniaków z fasolką, ciecierzyca i jarmużem

Przepis na makaron ze słodkich ziemniaków z kimchi

znajdziecie pod tym linkiem.

makaron z słodkich ziemniaków z kimchi
Makaron ze słodkich ziemniaków z kimchi

Koreańskie danie Japchae

Tu podaję link do przepisu

makaron z batatów

Makaronów ze słodkich ziemniaków szukajcie w Internecie.

azjatyckie makarony - z batatów

6. Makaron chow mein

Pszenny makaron chow mein jest sprężysty po ugotowaniu. Doskonale smakuje jako dodatek do zup (jadam go nawet z naszą polską pomidorówką), dań z woka a także podany na zimno w sałatce. Poniżej podaję linki do moich dwóch ulubionych przepisów z makaronem chow mein.

Makaron chow mein z tofu (link)

makaron chow mein z tofu

Makaron chow mein ze szparagami (link)

chow mein ze szparagami

7. Makaron mie

Ten pszenny makaron to cieńszy odpowiednik chow mein. Warto gotować go al dente i jeść z zupami, warzywami z woka oraz w sałatce. Ja upodobałam go sobie jak bazę do sałatek ze strączkami i surowymi warzywami. Proporcje i składniki w takich sałatkach są dowolne – co mam pod ręką ląduje w misce skropione sokiem z cytryny i polane oleje sezamowym oraz sosem sojowym.

makaron pszenny mie

8. Kluski ryżowe na tteokbokki

Ryżowe kluski to mój absolutny faworyt początku 2021 roku. Jadam go kilka razy w miesiącu w wersji łagodnej lub bardzo pikantnej.

Oto pikantna wersja ryżowych klusek tteokbokki

azjatyckie makarony ostre tteokbokki

Łagodna wersja tteokbokki z warzywami (link)

Koreańskie kluski ryżowe z warzywami

Ryżowe kluski na tteokbokki znajdziecie w sklepach internetowych.

azjatyckie makarony tteokbokki

9. Udon

Ostatnio unikam objadania się pszenicą. Dlatego jak mam ochotę na makaron udon to zamawiam go z dostawą do domu. Ten na zdjęciu, smażony z warzywami, zamówiłam w Pho Viet w Warszawie.

azjatyckie makarony udon

10. Ramen

Nie podjęłam się jeszcze gotowania zupy ramen w domu. Obłędnie smaczne, wegańskie rameny jadałam w warszawskich barach i restauracjach. Tu znajdziecie polecane przeze mnie miejscówki (lista z 2020 roku).

vegan ramen w warszawie

Już na zakończenie

Tu znajdziecie dwie długie listy przepisów z użyciem bezglutenowych makaronów (link do części 1 oraz link do części 2). Prym wiodą tu azjatyckie makarony.

Dajcie znać na FB czy jadacie makarony i jeżeli tak to jakie.