Pieczony kalafior w sosie teriyaki
Jest coś obezwładniającego w smaku pieczonego kalafiora. Ten aromat, smak, chrupkość, które sprawiają, że chce się jeść więcej i więcej. A jak będzie smakował marynowany a następnie pieczony kalafior w gęstym sosie teriyaki? No powiem Wam – jeszcze lepiej.
Spis treści
Ten przepis chodził za mną już od jakiegoś czasu. Czekałam na chłodny poranek (wytchnienie od upałów) żeby włączyć na 20 minut piekarnik. Udało się a efekt przerósł moje oczekiwania.
.
Pieczony kalafior w sosie teriyaki – składniki na 2 porcje
- 1 średniej wielkości kalafior
- 200 g ryżu jaśminowego
- szczypiorek – do posypania
- 2 łyżki oleju sezamowego
Marynata do kalafiora
- około 100-120 ml sosu teriyaki
- 2-3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sriracha – opcjonalnie
.
Pieczony kalafior w sosie teriyaki – przygotowanie
- Ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu – koniecznie unikając gotowania w woreczkach ze względu na zdrowie (BPA) i totalne marnotrawstwo plastiku. Pod tym samym linkiem znajdziecie poradnik jak gotować ryż bez woreczków
- Kalafiora umyjcie, osuszcie i pokrójcie w mniejsze kawałki (kwiatki)
- W kolejnym kroku przygotujcie marynatę do kalafiora mieszając w misce sos teriyaki, ocet ryżowy i opcjonalnie sos sriracha
- Dokładnie namoczcie w nich kawałki kalafiora od czasu do czasu mieszając wszystko bo sos opada na dno miski
- Nastawcie piekarnik na 220 stopni Celsjusza – bez termoobiegu
- Przełóżcie kalafiora do naczynia do pieczenia lub na papier. Ja pierwszy raz użyłam maty sylikonowej do pieczenia. Cieniutkiej jak papier, bardzo łatwej w myciu a co najważniejsze – wielokrotnego użycia (tak jeszcze w temacie #lesswaste).
Czas pieczenia to 15 minut
Czas na jedzenie
- Ryż przełóżcie do miseczek
- Jeszcze ciepłego kalafiora poukładajcie na ryżu zgarniając z naczynia/papieru (czy na czym tam piekliście) pozostałości skarmelizowanego sosu teriyaki
- Skropcie wszystko olejem sezamowym i posypcie szczypiorkiem
Smacznego i na zdrowie
Dajcie znać na grupie na FB z czym jeszcze pieczecie kalafiora.
.
.