Placuszki bananowe z chia
Najczęściej używam nasion chia do puddingu lub dżemu. Dzisiaj mam dla Was placuszki bananowe z chia na pyszne i zdrowe śniadanie. Nie muszę już chyba dodawać, że są wegańskie, proste i do tego szybkie w przygotowaniu?
Spis treści
Jak szybko poradzić sobie z ciastem?
Z uwagi na brak dobrego blendera kielichowego (mam bardziew, o którym już wspominałam) ciasto na placki przygotowuję z pomocą miski i widelca. Za miarki służą mi waga kuchenna i łyżka. Nawet z takim wyposażeniem przygotowanie ciasta na te placuszki zajmuje dosłownie kilka minut.
Polecam smażyć je na patelni z nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu nie będziecie musieli lać na nią dodatkowego tłuszczu. Smażcie na średniej temperaturze tak aby placków nie przypalić. Te smażą się wyjątkowo szybko.
.
Placuszki bananowe z chia – składniki na około 12 sztuk
- 200 ml mleka (napoju) roślinnego – polecam sojowe, owsiane lub migdałowe
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g mąki jaglanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (taki nadaje się do smażenia)
- 1 duży lub 2 małe, dojrzałe banany
- 3 płaskie łyżki nasion chia
.
Placuszki bananowe z chia – przygotowanie
Zgodnie z zasadą: mokre do mokrego i suche do suchego.
- W misce rozgniećcie widelcem banany. Im są bardziej dojrzałe tym maj w sobie więcej cukru i są mięknie – łatwiej się poddadzą rozgniataniu
- Dolejcie do nich olej i mleko roślinne a następnie dokładnie wszystko wymieszajcie – powinna powstać w miarę gładka masa. Nie przejmujcie się małymi grudkami z bananów
- W innej misce wymieszajcie mąkę z nasionami chia
- Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie mąki do płynnej masy bananowej. Szybko mieszajcie składniki – tym razem grudki z mąki nie są pożądane
- Ciasto powinno wyjść bardziej gęste niż na naleśniki ale nadające się swobodnie nakładać łyżką na patelnię. Jeżeli wyszło Wam za gęste to dolejcie więcej mleka.
- Pamiętajcie – chia będzie szybko wchłaniać wodę z ciasta i pęcznieć. Nie zwlekajcie ze smażeniem
Tak przygotowane ciasto nakładajcie łyżką na rozgrzaną patelnię. Średnia temperatura tu wystarczy a i na niej placuszki będą się szybko smażyć.
Pilnujcie ich, żeby się nie przypaliły.
Podawajcie z ulubionymi owocami i orzechami. Ja własnie rozmroziłam owoce leśne.
Szukacie placków na innej mące, z innymi dodatkami, słodzone innymi owocami? Takie rzeczy znajdziecie na blogu pod tagiem: pancakes. A jak macie czas na komentarze to okazja jest na FB.
.
.
.