Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Placuszki bananowe z chia

Najczęściej używam nasion chia do puddingu lub dżemu. Dzisiaj mam dla Was placuszki bananowe z chia na pyszne i zdrowe śniadanie. Nie muszę już chyba dodawać, że są wegańskie, proste i do tego szybkie w przygotowaniu?

Jak szybko poradzić sobie z ciastem?

Z uwagi na brak dobrego blendera kielichowego (mam bardziew, o którym już wspominałam) ciasto na placki przygotowuję z pomocą miski i widelca. Za miarki służą mi waga kuchenna i łyżka. Nawet z takim wyposażeniem przygotowanie ciasta na te placuszki zajmuje dosłownie kilka minut.

Polecam smażyć je na patelni z nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu nie będziecie musieli lać na nią dodatkowego tłuszczu. Smażcie na średniej temperaturze tak aby placków nie przypalić. Te smażą się wyjątkowo szybko.
.

Placuszki bananowe z chia – składniki na około 12 sztuk

  • 200 ml mleka (napoju) roślinnego – polecam sojowe, owsiane lub migdałowe
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (taki nadaje się do smażenia)
  • 1 duży lub 2 małe, dojrzałe banany
  • 3 płaskie łyżki nasion chia

.

Placuszki bananowe z chia – przygotowanie

Zgodnie z zasadą: mokre do mokrego i suche do suchego.

  1. W misce rozgniećcie widelcem banany. Im są bardziej dojrzałe tym maj w sobie więcej cukru i są mięknie – łatwiej się poddadzą rozgniataniu
  2. Dolejcie do nich olej i mleko roślinne a następnie dokładnie wszystko wymieszajcie – powinna powstać w miarę gładka masa. Nie przejmujcie się małymi grudkami z bananów
  3. W innej misce wymieszajcie mąkę z nasionami chia
  4. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie mąki do płynnej masy bananowej. Szybko mieszajcie składniki – tym razem grudki z mąki nie są pożądane
  5. Ciasto powinno wyjść bardziej gęste niż na naleśniki ale nadające się swobodnie nakładać łyżką na patelnię. Jeżeli wyszło Wam za gęste to dolejcie więcej mleka.
  6. Pamiętajcie – chia będzie szybko wchłaniać wodę z ciasta i pęcznieć. Nie zwlekajcie ze smażeniem

Tak przygotowane ciasto nakładajcie łyżką na rozgrzaną patelnię. Średnia temperatura tu wystarczy a i na niej placuszki będą się szybko smażyć.

Pilnujcie ich, żeby się nie przypaliły.

Podawajcie z ulubionymi owocami i orzechami. Ja własnie rozmroziłam owoce leśne.

Placuszki bananowe z chia

Szukacie placków na innej mące, z innymi dodatkami, słodzone innymi owocami? Takie rzeczy znajdziecie na blogu pod tagiem: pancakes. A jak macie czas na komentarze to okazja jest na FB.

.

.

.