Sałatka ze szparagami
Ziemniaki lubię w każdej postaci (gotowane, pieczone, smażone, w ruskich pierogach, w kopytkach) a zielone szparagi najchętniej jadam na surowo lub krótko gotowane na parze. W upalne dni jadam chłodne posiłki a ta sałatka ze szparagami jest idealną opcją na letni lunch lub kolację.
Spis treści
Możecie przygotować ją z ziemniaków, które pozostały po obiedzie. Albo specjalnie dla niej ugotować kilka pysznych bulw. Najsmaczniejsze będą młode ziemniaczki – dokładnie umyte i ugotowane ze skórką. Ja miałam jeszcze kilka ziemniaków z poprzedniego sezonu. A że jedzenia nie marnuję to ziemniaki wylądowały w sałatce.
Sałatka ze szparagami – składniki na 2 porcje
- około 400-450 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
- kilka rzodkiewek
- pół pęczka zielonych szparagów
- kilka pomidorków koktajlowych
- obowiązkowo liście rukoli – ilość wedle uznania. Ja lubię dużo – bo nadaje tej sałatce wyraźnego smaku
- szczypiorek
- 2 łyżki oleju lnianego
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego – opcjonalnie
.
Sałatka ze szparagami – przygotowanie
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokrójcie na mniejsze kawałki albo plastry o grubości około 5-7 mm
- Szparagi ugotujcie na parze. Ja ostatnio wlewam na patelnię (bo ma dużą średnicę) około 1 cm wody, wrzucam na nią pokrojone szparagi, przykrywam pokrywką i po około 1-2 minutach gotowania (parowania) zdejmuję z kuchenki. Jeszcze gorące szparagi odcedzam i przelewam zimną wodą. W ten szybki sposób mam zielone i chrupiące szparagi
- Pomidorki pokrójcie w połówki a rzodkiewkę w plasterki
.
Teraz wystarczy wszystko przełożyć na talerze:
- Na umytą i osuszoną rukolę połóżcie ziemniaki, rzodkiewkę, pomidorki i szparagi
- Skropcie je oliwą i sosem sojowym
- Posypcie świeżo mielonym pieprzem
- Nie zapomnijcie o szczypiorku
Smacznego i na zdrowie.
Po inne przepisy na zdrowe obiady klikajcie w ten link. A jak macie pytania to zapraszam do grupy na FB.
.
.
.