Domowe lody roślinne z tahini – 3 przepisy
Nie ma nic trudnego w przygotowaniu mrożonego, roślinnego deseru. Wystarczą owoce, dowolne masło orzechowe i ulubione dodatki. Dzisiaj mam dla Was aż 3 pomysły na domowe lody roślinne z tahini czyli pastą sezamową.
Spis treści
Od czego zacząć?
.1. Od zaopatrzenia się w dobry robot kuchenny o mocnym silniku i ostrzu w kształcie litery S. Takie robot bez problemu poradzi sobie z mrożonymi owocami. Blender kielichowy nie jest tu najlepszym rozwiązaniem ponieważ w tych „lodowych” przepisach nie ma dużo płynu a blendery kielichowe dobrze miksują płynne składniki.
.2. Zamrożenia owoców – dzisiaj mam dla Was przepisy z bananami i truskawkami ale eksperymentować możecie też z malinami, jagodami, mieszankami owoców leśnych a nawet z awokado. W przypadku tego ostatniego nie dodawajcie już masła orzechowego bo awokado ma w sobie dużo tłuszczu – nośnika smaku. Awokado miksujcie z innymi owocami. A banany polecam mrozić pocięte w kawałki.
.3. Zakupu pasty sezamowej tahini (tahina) lub zmiksowaniu pasty samodzielnie. Wystarczy uprażyć ziarna sezamu a następnie w robocie kuchennym (tym samym z punktu 1) zmielić sezam na mączkę a następnie masło sezamowe.
.
Domowe lody roślinne z tahini i bananem
Przepis na 2 porcje:
- 2 średnie banany – wcześniej zamrożone
- 1 płaska łyżka pasty tahini
- odrobina mleka sojowego – potrzebna do łatwiejszego zmiksowania składników
- białe i czarne ziarna sezamu – do posypania. Sezam możecie wcześniej uprażyć – daje obłędny aromat i posmak
Lody truskawkowe
Miałam około 450 g mrożonych truskawek – wyszło z tego około 6 porcji lodów. Jedną zjadłam a pozostałe włożyłam do zamrażarki. Zjem je w ciągu kolejnych kilku 2-3 dni.
- 450 g mrożonych truskawek
- 2 czubate łyżki pasty tahini
- 400 ml mleka roślinnego – ja wlałam sojowe niesłodzone
UWAGA – te lody obłędnie smakują polane syropem klonowym.
.
Lody śliwkowe
Powidła są nie tylko doskonałym smarowidłem do kanapek z masłem orzechowym, dodatkiem do ciasta na placki śniadaniowe ale sprawdzają się również jako słodzik w domowych roślinnych lodach. Oto składniki na 2 porcje lodów:
- 2 wcześniej zamrożone banany
- 1 czubata łyżka tahini
- 1.5 łyżki powideł
- około 100 ml mleka (napoju) roślinnego
Uwaga na koniec
Tak przygotowane lody najlepiej smakują zjedzone na świeżo. Ale jak zrobicie ich więcej to możecie przechować 1-2 dni w zamrażarce. Tylko pod jednym warunkiem – że owoce nie zdążyły się rozmrozić.
.
Inne przepisy na desery znajdziecie pod tym linkiem. I jak zwykle zapraszam na FB.
.
.