Chow mein ze szparagami
Robiłam już makaron chow mein w tajskiej paście curry, świetny wyszedł z tofu i warzywami. A teraz przyszła pora na chow mein ze szparagami – bo przecież wiosną, w sezonie na szparagi, aż wstyd się nimi nie zajadać codziennie.
Spis treści
Słowem wstępu
W tym przepisie znajdziecie podobieństwa do chow mein z tofu. Sos ma jednak inne proporcje składników. Dodała do niego również sos ostrygowy – weganie mogą go pominąć.
Jeżeli lubicie białe szparagi to takie też się tutaj sprawdzą – obierzcie je przed pokrojeniem i dodaniem do potrawy. Ja zdecydowanie wolę zielone – mają smak i są łatwiejsze w obróbce. Nadają się również do jedzenia na surowo.
I jeszcze jedno – jeżeli z jakiś powodów unikacie pszenicy to makaron chow mein zamieńcie na ryżowy (wstążki).
.
Chow mein ze szparagami – składniki na 2 porcje
- 125-50 g suchego makaronu chow mein – po ugotowaniu zachowuje sprężystość i lekko twardawą konsystencję. Świetnie sprawdza się w smażonych daniach
- 1-2 marchewki – w zależności od wielkości
- jedna większa lub 2 mniejsze czerwone cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka szparagów – ilość zależy od Waszych preferencji
- 2-3 garści pociętych liści jarmużu
- dwie łyżki oleju rzepakowego – do smażenia cebuli
Składniki na sos
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- dwie łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu sriracha lub 1/4 łyżeczki papryki chilli
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka oleju sezamowego
- jedna łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
- około 150-200 ml zimnej wody
.
Makaron chow mein ze szparagami – przygotowanie
Przygotowanie produktów:
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedźcie i przelejcie zimną wodą. W ten sposób się nie sklei
- W misce połączcie wszystkie składniki na sos
- Marchewkę pokrójcie w paski lub słupki o długości około 3 cm
- Szparagi bardzo dokładnie opłuczcie (szczególnie główki) i pokrójcie na kawałki o długości około 3 cm
- Cebulę i czosnek możecie pokroić w plasterki
- A jarmuż po opłukaniu sprawdźcie dokładnie – żeby między liśćmi nie zostały grube kawałki łodyg
Gotowanie:
Przyda się tutaj głęboka patelnia lub duży garnek
- Na patelni podsmażcie cebulkę z czosnkiem
- Jak tylko się zeszklą wsypcie do nich marchewkę i smażcie około 1 minuty
- Następnie wlejcie sos, wrzućcie do niego szparagi i przykryjcie naczynie
- Po około 2 minutach gotowania/ duszenia dorzućcie liście jarmużu i ponownie przykryjcie naczynie
- A po kolejnych 2 minutach przełóżcie do warzyw makaron – wszystko dokładnie wymieszajcie i już możecie podawać do stołu. Prawda, że proste.
Na zdrowie i smacznego.
Inne przepisy na dania obiadowe i kolacje znajdziecie na blogu pod tym linkiem. Jestem ciekawa jakie dania z mojej strony najczęściej goszczą na Waszych stołach. Dajcie znak w grupie na FB.
.
.
.