Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Roślinna szakszuka z tofu

Właśnie takie gotowanie lubię. Kilka składników ląduje na patelni a po 15 minutach ciepłe, aromatyczne danie na stole. Szakszuka to mój zimowy comfort food. Sami sprawdźcie, jak ta roślinna szakszuka z tofu rozgrzeje Was w chłodne dni jesieni oraz zimy.

Szakszuka czyli wielki bałagan

Bo właśnie tak przetłumaczyć można słowo szakszuka. To wegetariańskie danie swoje korzenie ma w kuchni tunezyjskiej i przeważnie składa się z podsmażonej na patelni cebuli, papryki, pomidorów, przypraw i wbitego do nich jajka.

Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów i wariacji na temat szakszuki. Robiłam nawet wersję ze szpinakiem, porem, ziemniakami. W końcu jak bałagan to bałagan – na patelni mogą znaleźć się przeróżne warzywa.

Tym razem mam dla Was pomysł na wegańską szakszukę z tofu, którą przygotujecie w niecałe 15 minut.

.

Roślinna szakszuka z tofu – składniki na 2 porcje

  • 100 g białego, świeżego tofu – sprawdzi się też wędzone
  • 1 puszka pomidorów – oczywiście w lecie polecam używać świeżych, dojrzałych pomidorów (4-5 sztuk pokrojonych w plastry lub w ćwiartki)
  • jedna większa cebula – polecam użyć czerwonej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypior
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta chilli – opcjonalnie. Ja nie wyobrażam sobie szakszuki bez porządnej porcji chilli
  • świeżo melony, czarny pieprz w ilości wedle Waszego uznania

.

Roślinna szakszuka z tofu – przygotowanie

  1. Na patelnię wlejcie olej i wrzućcie pokrojoną w piórka cebulę
  2. Jak tylko się zeszkli dorzućcie do niej pokrojony w kostkę lub plasterki czosnek
  3. Przemieszajcie wszystko i poczekajcie aż czosnek puści aromat
  4. Jak tylko go poczujecie wlejcie na patelnię pomidory z puszki
  5. I niezwłocznie wsypcie przyprawy
  6. A następnie dokładnie wszystko wymieszajcie
  7. Polecam robić tą roślinną szakszukę bez pokrywki – szybciej odparuje Wam woda z pomidorów i tym samym całość odpowiednio zgęstnieje
  8. Zaraz po pomidorach wrzućcie na patelnię pokrojone w kostkę tofu i ponownie wszystko wymieszajcie
  9. Jeszcze 2-3 minuty wspólnego duszenia i szakszuka będzie gotowa

Przed podaniem posypcie ją szczypiorkiem i czarnym pieprzem.

Smacznego i na zdrowie.

.

Roślinna szakszuka z tofu

.

.
.