Roślinna szakszuka z tofu
Właśnie takie gotowanie lubię. Kilka składników ląduje na patelni a po 15 minutach ciepłe, aromatyczne danie na stole. Szakszuka to mój zimowy comfort food. Sami sprawdźcie, jak ta roślinna szakszuka z tofu rozgrzeje Was w chłodne dni jesieni oraz zimy.
Spis treści
Szakszuka czyli wielki bałagan
Bo właśnie tak przetłumaczyć można słowo szakszuka. To wegetariańskie danie swoje korzenie ma w kuchni tunezyjskiej i przeważnie składa się z podsmażonej na patelni cebuli, papryki, pomidorów, przypraw i wbitego do nich jajka.
Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów i wariacji na temat szakszuki. Robiłam nawet wersję ze szpinakiem, porem, ziemniakami. W końcu jak bałagan to bałagan – na patelni mogą znaleźć się przeróżne warzywa.
Tym razem mam dla Was pomysł na wegańską szakszukę z tofu, którą przygotujecie w niecałe 15 minut.
.
Roślinna szakszuka z tofu – składniki na 2 porcje
- 100 g białego, świeżego tofu – sprawdzi się też wędzone
- 1 puszka pomidorów – oczywiście w lecie polecam używać świeżych, dojrzałych pomidorów (4-5 sztuk pokrojonych w plastry lub w ćwiartki)
- jedna większa cebula – polecam użyć czerwonej
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypior
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta chilli – opcjonalnie. Ja nie wyobrażam sobie szakszuki bez porządnej porcji chilli
- świeżo melony, czarny pieprz w ilości wedle Waszego uznania
.
Roślinna szakszuka z tofu – przygotowanie
- Na patelnię wlejcie olej i wrzućcie pokrojoną w piórka cebulę
- Jak tylko się zeszkli dorzućcie do niej pokrojony w kostkę lub plasterki czosnek
- Przemieszajcie wszystko i poczekajcie aż czosnek puści aromat
- Jak tylko go poczujecie wlejcie na patelnię pomidory z puszki
- I niezwłocznie wsypcie przyprawy
- A następnie dokładnie wszystko wymieszajcie
- Polecam robić tą roślinną szakszukę bez pokrywki – szybciej odparuje Wam woda z pomidorów i tym samym całość odpowiednio zgęstnieje
- Zaraz po pomidorach wrzućcie na patelnię pokrojone w kostkę tofu i ponownie wszystko wymieszajcie
- Jeszcze 2-3 minuty wspólnego duszenia i szakszuka będzie gotowa
Przed podaniem posypcie ją szczypiorkiem i czarnym pieprzem.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
.
.