Szakszuka – danie idealne o każdej porze dnia
Szakszuka, albo raczej moja jej interpretacja, pojawia się na stole w zależności od chęci i nastroju. Podczas śniadania, czasami na obiad a i zdarza się ją robić lub na kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut a jej smak rozgrzewa i dodaje energii w te zimowe, deszczowe dni.
Spis treści
Do tego jednogarnkowego, a w zasadzie jednopatelniowego dania możecie dodać dowolne składniki. Podstawą szakszuki są smażone pomidory, papryka i cebula. Ja zamiast papryki często dodaję seler naciowy lub cukinię ale obowiązkowo smak podkreślam chilli, cynamonem i kuminem.
.
Szakszuka – składniki na 2 duże porcje
- 1 puszka pomidorów w kawałkach lub w lecie 3 większe pomidory
- 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka ugotowanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki cayenne lub 1 mała świeża papryczka chilli bez pestek
- 1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
- jajka – ilość dowolna wedle uznania i preferencji – ja zwykle zjadam dwa
W przepisie nie używam soli – nie jest potrzebna, seler naciowy ma wystarczająco dużo sodu w sobie, poza tym przyprawy fajnie poskreślają smak dania.
.
Wykonanie
- Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę lub plasterki i podsmażamy na oleju razem z przyprawami – puszczą wtedy swój intensywny aromat. Ja robię to razem bo lubię smak mocno podsmażonego czosnku ale jeżeli za nim nie przepadacie to dodajcie go jak już cebula się zeszkli.
- Następnym krokiem jest dodanie pomidorów, drobno pokrojonego selera i ciecierzycy. W tym momencie możecie już wbijać jajka do środka masy – odgarnijcie łopatką bulgoczącą masę i w powstałą „dziurę” wbijcie jajko tak aby dotykało dna patelni. W zależności od wielkości patelni zmieści Wam się od 1 do kilku jajek.
- Patelnię przykryjcie pokrywką – jajka wtedy szybciej się zetną a kiedy już to zrobią szakszuka jest gotowa do podania.
Szakszukę możecie posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Najlepiej jest ją wyjadać prosto z patelni.
.
.