Pomarańczowy pudding jaglany
Może ugotowaliście za dużo kaszy i nie wiecie co z nią zrobić. Albo naszła Was ochota na zdrowy deser. W takiej sytuacji zbierzcie kilka składników i przygotujcie sobie szybki i pyszny pomarańczowy pudding jaglany.
Spis treści
Pomarańczowy pudding jaglany – składniki na 2 porcje
- 100 g suchej kaszy jaglanej – 200 g ugotowanej
- 1 pomarańcza – będzie potrzebny miąższ oraz skórka otarta z połowy owocu
- 5 mniejszych lub 3 większe suszone daktyle
- 100 ml mleka roślinnego – sprawdzi się sojowe, jaglane, owsiane, migdałowe a nawet ryżowe. Tylko bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – opcjonalnie
- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
Pomarańczowy pudding jaglany
Przygotowanie składników
- Rozpocznijcie od ugotowania kaszy.
- Polecam robić to bez użycia woreczków bo w gotowaniu bez nich nie ma nic trudnego a jest zdecydowanie zdrowsze. Polecam zapoznać się z artykułem na temat BPA – oto link. Wystarczy wsypać do garnka odmierzoną ilość np. 100 g kaszy i zalać ją podwójną ilością wody. W tym przypadku będzie to 200 ml wody. Podczas gotowania kasza wchłonie wodę. Jak tylko to zrobi odstawcie garnek na bok, przykryjcie go pokrywką i poczekajcie jeszcze 5-10 minut aż kasza zmięknie. Prawda, że to nic trudnego? I zapewne zapytacie się w tym momencie czy płuczę kaszę jaglaną przed gotowaniem i prażę ją, żeby nie była gorzka? Otóż nie – nigdy tego nie robiłam. Kupuję przeróżne kasze jaglane (od różnych producentów) i nigdy ich nie prażyłam. Nigdy nie czułam goryczy w kaszy jaglanej.
- Czekając na kaszę namoczcie daktyle. Zalejcie je niewielką ilością wrzącej wody – niech zmiękną
- W tym czasie dokładnie umyjcie pomarańczę. Możecie potraktować ją moimi sposobami na pestycydy i bakterie. No chyba, że kupujecie ekologiczne pomarańcze. W tym przypadku nie zaszkodzi im porządne szorowanie a nawet sparzenie skórki wrzątkiem. Po osuszeniu otrzyjcie skórkę z połówki pomarańczy a potem obierzcie owoc.
- Kasza się jeszcze gotuje więc macie jeszcze czas na uprażenie płatków migdałowych. Przesypcie je na zimną patenie i włączcie kuchenkę. Ja prażę orzechy i migdały na temperaturze 7 w skali od 0 do 9. Zbyt duża za szybko je pali a na mniejszej prażenie trwa całą wieczność. Polecam Wam uprażyć od razu większą ilość płatków i po ostudzeniu przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku. Przydadzą się do owsianek, placków, śniadaniowych smoothies.
- Po ugotowaniu i parowaniu pod przykrywką kasza będzie gotowa do miksowania. Nie czekajcie aż ostygnie – ten pomarańczowy pudding jaglany najlepiej spakuje na ciepło.
Ostatnia czynność – miksowanie
- Do miksowania poleca użyć robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S. Blender kielichowy się do tego nie przyda. Pudding jest bardzo gęsty
- Przełóżcie kaszę, obraną pomarańczę, skórkę pomarańczową, daktyle (razem z wodą, w której się moczyły), ekstrakt z wanilii oraz mleko roślinne do robota. Miksujcie je aż powstanie gładka masa – pudding. Jeżeli będzie dla Was za gęsta dolejcie więcej mleka.
Przed zjedzeniem posypcie pudding prażonymi migdałami.
Smacznego i na zdrowie.
Jeżeli macie pytania śmiało piszcie na FB.
.
.
.