Kalafior tikka masala
Kolejne aromatyczne, zachwycające bogactwem smaku danie czeka na Was na blogu. Wierzę, że ten kalafior tikka masala już na stałe wpisze się w Wasze jadłospisy. Nie tylko jesienią i zimą.
Spis treści
Kalafior tikka masala – składniki na około 4 porcje
Warzywa
- 1 cały kalafior lub 2 paczki mrożonego kalafiora
- 2 średnie, białe cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 dymka ze szczypiorem
- 2 puszki pomidorów lub w sezonie letnim 5-6 dojrzałych pomidorów
Przyprawy
- 1 czubata łyżka mieszanki garam masala
- po 1 czubatej łyżeczce
- kuminu
- kurkumy
- słodkiej papryki
- mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub szczypta suszonych płatków chilli
Inne składniki
- 1 puszka mleka kokosowego. Szukajcie takiego z zawartością minimum 60% kokosa
- ulubiony ryż – jako dodatek do dania. Ja zwykle podaję 100g (waga suchego ryżu) ryżu na porcję
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1/2 szklanki gorącej wody
.
Kalafior tikka masala – przygotowanie
- Ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Polecam nie gotować ryżu w woreczkach – plastik nie jest Wam potrzebny do szybkiego gotowania. Tu przeczytacie o BPA oraz sposobie na bardziej ekologiczne gotowanie
- W trakcie gotowania się ryżu przygotujecie warzywa w sosie. Pokrójcie:
- cebulę i czosnek w kostkę
- kalafior na drobne kawałki
- dymkę ze szczypiorem na paski o długości około 1 cm
- Do gotowania polecam użyć dużego garnka, w którym swobodnie zmieścicie całego kalafiora
- Do garnka wlejcie olej i zeszklijcie na nim cebulę
- Dorzućcie czosnek oraz wszystkie przyprawy
- Jak tylko się podgrzeją i poczujecie ich aromat wlejcie do garnka mleko kokosowe i wsypcie kawałki kalafiora. Na tym etapie możecie dolać pół szklanki gorącej wody
- Przykryjcie garnek pokrywką, zmniejszcie temperaturę gotowania i poczekajcie aż mleko kokosowe zacznie się gotować.
- Po około 7-10 minutach przelejcie do garnka pomidory z puszki i dokładnie wszystko wymieszajcie. Jednak jeżeli używacie mrożonego kalafiora to z dodaniem pomidorów poczekajcie aż kalafior będzie miękki
- Jeszcze około 5-7 minut gotowania i kalafior tikka masala będzie gotowy do podania.
Nie zapomnijcie posypać go dymką i szczypiorkiem.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
Inne przepisy na aromatyczne curry znajdziecie pod tym linkiem.
.
.